Ομιλία του Γ. Λεκάκη στο ελληνικό σχολείο της Χάγης Ολλανδίας για τους αρχαίους ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ!


Ομιλία του Γ. Λεκάκη

στο ελληνικό σχολείο

της Χάγης Ολλανδίας
για τους αρχαίους
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ!


ΣΗΜΕΡΑ είμαι πολύ-πολύ χαρούμενος…

Πληροφορήθηκα ότι η ομιλία μου, για τους αρχαίους ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ, που ανατρέπει το ψέμα ότι έγιναν για πρώτη φορά το 776 π.Χ., αλλά στ’ αλήθεια ξεκίνησαν χιλιάδες χρόνια ενωρίτερα, προεβλήθη στο σχολείο της Χάγης Ολλανδίας, στο μάθημα που κάνουν εκεί, τα Ελληνόπουλα!



Όπως μου γράφουν:

«Τα μαθηματα γίνονται και εκεί, από τον Μάρτιο, μεσω διαδικτύου, λόγω καραντίνας.

Η ομιλία σας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες προεβλήθη στα μαθηματα για τα Ελληνόπουλα που ζουν στην Ολλανδία, επειδή εφέτος είναι ολυμπιακό έτος.

Στο σχολείο υπαρχει δασκαλα, νηπιαγωγος και καθηγητρια, διορισμένες απο το υπουργείο Παιδείας. Μαθήματα γίνονται μια φορά την εβδομάδα για κάθε τάξη. Τα μαθήματα γίνονται σε ολλανδικό σχολείο, όταν αυτό είναι κλειστό: Παρασκευή απόγευμα και Σάββατο.
Έχει πλέον πάρα πολλά παιδάκια. Πολλά παιδιά Ελληνων Ποντίων, που μιλούν ρωσικά στο σπίτι, αλλα στέλνουν τα παιδιά τους στο ελληνικό σχολείο… Τα παιδιά δεν μιλούν καλά ελληνικά, αλλά ολλανδικά και ρωσικά.


Αυτό ειναι το σχολείο μας. Μας το δανειζουν οι Ολλανδοί.

Δυστυχώς έχει γεμίσει παιδιά. Ένα σωρό στο νηπιαγωγείο. Λέω «δυστυχώς» γιατί στεναχωριέμαι που τόσοι νέοι άνθρωποι έχουν φύγει από την χώρα τους. Οι περισσότεροι με πτυχία Πανεπιστημίου, μάστερ και ντοκτορά. Το θετικό είναι ότι στέλνουν τα παιδιά τους στο ελληνικό σχολείο.

Και ο Σύλλογος Γονέων, όλοι νέοι άνθρωποι, με ένα σωρό εκδηλώσεις. Ακόμα και τώρα στέλνουν κάθε εβδομάδα πληροφορίες και τόσα όμορφα πράγματα… Το ίδιο και οι δασκάλες που δεν έχουν σταματήσει καθόλου τα μαθήματα... Μια φορά την εβδομάδα κάνουμε και μέσω ίντερνετ κι έτσι έχουν την ευκαιρία τα παιδιά να ειδωθούν, έστω και μέσω ίντερνετ με τους συμμαθητές τους... Στέλνουν υλικό, παραμύθια και ιστορίες να δουν, βέβαια στα ελληνικά…

Σας ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια και την προσφορά σας, σε εμάς εδώ»…

Δεν ξέρω τι να πω…
Αλλά αυτές οι κινήσεις, αυτές οι πράξεις, αυτά τα μηνύματα που δίνουν κουράγιο να συνεχίσω…

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 25.4.2020.
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ