Ξεπουλιέται το αρχαίο μωσαϊκό με τις θεές Αφροδίτη και Δωρίδα, σε διονυσιακή σκηνή, από την Κύπρο…


Ξεπουλιέται το αρχαίο μωσαϊκό
με τις θεές Αφροδίτη και Δωρίδα,
σε διονυσιακή σκηνή,
από την Κύπρο…


Στα τέλη της ρωμαϊκής κυριαρχίας, ειδικά στις ελληνόφωνες ανατολικές επαρχίες της Αυτοκρατορίας, τα ελληνικά μυθολογικά θέματα των ηρώων και των θεών πολλαπλασιάσθηκαν στις πλούσιες επαύλεις και τα δημόσια κτήρια...
Λες και ήθελαν να κρατήσουν την μνήμη ηρώων, θεών, θεαινών και συμβόλων, που σε λίγο καιρό δεν θα υπήρχαν πια, θα τα ισοπέδωνε βαρβαρικώς ο χριστιανισμός, θα τους άλλαζε ονόματα και αξίες…

Ένα απ’ αυτά τα ψηφιδωτά, είναι κι αυτό…


Μεγάλο ορθογώνιο ψηφιδωτό δάπεδο του 3ου - 4ου αιώνα μ.Χ., που περιλαμβάνει μια μυθολογική σκηνή, με την θεά Αφροδίτη

H θεά του έρωτα εικονίζεται στο κέντρο, χαμογελαστή, ημίγυμνη φορώντας έναν διαφανή χιτώνα και χλαμύδιο, ένα στέμμα από φύλλα αμπέλου, κρατώντας ένα σκήπτρο με κουδούνια στο δεξί της χέρι, ενώ ένα κορδόνι, που δένει εμπρός της, κυκλώνει την μέση της… Η θεά φορά σανδάλια και κάνει ένα βήμα εμπρός, κι έτσι φαίνεται ο ωραίος μηρός της…

Στην δεξιά πλευρά της, η νύμφη της θάλασσας, Δωρίς, κόρη του Ωκεανού, επίσης χαμογελαστή, φορώντας ιμάτιο και χλαμύδα, ναυτικό στέμμα στο κεφάλι της και κρατώντας ένα ραβδί…

Αριστερά της Αφροδίτης, ένας γενειοφόρος ακόλουθος του Διονύσου, ο Κασινίας / Κασσινίας, ή μια μικρότερη θεότητα, της διονυσιακής πάντως σειράς, κρατώντας μια ράβδο βοσκού στο αριστερό του χέρι, και έχοντας έναν πάνθηρα – ιερό ζώο του Διονύσου - στα πόδια του.

Η σύνδεση της θάλασσας, με τον Διόνυσο / Βάκχο μαρτυρείται, εκτός από την μυθολογία, και στο περίφημο ψηφιδωτό του Οίκου του Αιώνος, το οποίο ευρέθη στην Πάφο της Κύπρου, έργο τέχνης των μέσων του 4ου αιώνος… Και η σύνδεση της Αφροδίτης με την θάλασσα, γνωστή: Επ’ αυτής εγεννήθη η θεά, με θείο πανάρχαιο σπέρμα…

Υπάρχουν ελληνικές επιγραφές για κάθε πρόσωπο… 
(DWRIS - ΑΦΡΟC, συντομογραφία για την Αφροδίτη! - KASSINIA).

Χαρακτηριστικό και το κυπριακό κυμάτιο γύρω-γύρω από την εικόνα - βλ. Cf. Olszewski M. T. «The iconographic programme of the Cyprus mosaic from the House of Aion reinterpreted as an anti-Christian polemic in Et in Arcadia Ego», Studia memoriae professoris Thomae Mikocki dicata, Dobrowolski, W., Póciennik T. (ed.), Warsaw: Institute of Archaeology, University of Warsaw, Βαρσοβία, 2013, σελ. 207-239.

Το αρχαίο μωσαϊκό ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης σκηνής. Ποιας;
Πού ακριβώς βρέθηκε;
Τι ήθελε να πει, να μας διδάξει;

Δυστυχώς δεν θα το μάθουμε ποτέ… Διότι το μωσαϊκό (44,6 κιλών, 1,52 x 1,22 μ.!!!) εκλάπη (μάλλον από την Κύπρο) και για καιρό ευρίσκετο σε μια… «private collection of seals and amulets», ενόςΚαναδού gentleman, που ζει στο Λονδίνο! Από την συλλογή του… πατέρα του, η οποία σχηματίσθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 έως το 1980…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑ, ΕΔΩ.

Η κλοπή συνοδεύεται από… ακαδημαϊκή αναφορά του δρ. Raffaele d'Amato, και έχει ελεγχθεί στην (ελλειπεστάτη) βάση δεδομένων της Ιντερπόλ, για τα κλεμμένα έργα τέχνης… Συνοδεύεται δε από πιστοποιητικό AIAD αρ. 155096.

Το «Ancient mosaic with Aphrodite and Nymph Doris», δημοπρατείται την Τρίτη, 2 Ιουνίου 2020, από την Time Line Auctions στο Harwich του Essex στο Ηνωμένο Βασίλειο… και μέχρι στιγμής το θέλουν… 2.838 άτομα… Το ανεκτίμητον εκτιμάται 14.000 λίρες…

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 14.5.2020.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣμωσαικο, θεα Αφροδιτη, Δωριδα, διονυσιακη σκηνη, Κυπρος, ελληνικη μυθολογια, ηρωας, θεος, επαυλη, δημοσια κτηρια, μνημη, ηρως, θεαινα, συμβολο, ψηφιδωτα, ορθογωνιο ψηφιδωτο δαπεδο, 3ος αιωνας, 4ος αιωνας μΧ, θεα Αφροδιτη, ημιγυμνη, διαφανης χιτωνας, χλαμυδιο, σανδαλια, στεμμα, φυλλα αμπελου, αμπελος, σκηπτρο, κουδουνι, κορδονι, μηρος, νυμφη, θαλασσα, Δωρις, Ωκεανος, χαμογελο, ιματιο, ναυτικο στεμμα, ραβδι, γενειοφορος, Διονυσος, Κασσινιας, ραβδος, βοσκος, πανθηρας, ιερο ζωο, Βακχος, Οικος του Αιωνος, Οικος του Αιωνα, Αιων, Αιωνας, Παφος Κυπρου, 4ος αιωνας, θειο σπερμα, ΑΦΡΟΣ, Κασσινιας, κυπριακο κυματιο, Αρκαδια, ΒαρσοβιαΚαναδος τζεντλεμαν, Λονδινο, κλοπη, Αματο, Ιντερπολ, Εσσεξ, Ηνωμενο Βασιλειο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ