Αρχαίο αγαλματίδιο της Αθηνάς Προμάχου βρέθηκε στην Ισπανία!


Αρχαίο αγαλματίδιο
της Αθηνάς Προμάχου
βρέθηκε στην Ισπανία!


Αυτό το αγαλματίδιο της θεάς Αθηνάς Προμάχου ευρέθη στην Ισπανία! Συγκεκριμένα στην νήσο Μινόρκα πριν από το 1883.Της λείπει το δόρυ (στο δεξί χέρι), η ασπίδα (στα αριστερά) και το λοφίο του κράνους της, αλλά είναι σαφές πως πρόκειται για την θεά Αθηνά, η οποία ήταν θεά της Σοφίας, καθώς σήμαινε πως κραδαίνοντας (πάλλοντας > Παλλάς) τα όπλα, διατηρείς την ειρήνη.

Φορά αιγίδα, και ο μακρύς υπερδιπλούμενος χιτώνας της καταλήγει σε δυο «μύτες» (σαν τα αργότερα γνωστά ως φτερά αγγέλου - Ήταν όντως ο φύλακας-άγγελος των Αθηνών!)....

Είναι ένα μπρούντζινο / χάλκινο αρχαίο έργο τέχνης της ελληνικής αρχαϊκής περιόδου (510–500 π.Χ.) - προ Παρθενώνος!

Το ύψος του είναι 10,6 εκατ.Η Minorca / Menorca των Γυμνησίων Νήσων (που νυν λέγονται Βαλεαρίδες νήσοι), είναι μια Μινώα, δηλ. αποικία Κρητών, από την εποχή του Μίνωος ακόμη!

Εδώ άνθισε ο Ταλαιατικός Πολιτισμός, σχετιζόμενος με τα Ταλαία Όρη (σχετιζόμενα με τον Τάλω) της Κρήτης.Το νησί είναι γνωστό για την ύπαρξη μεγαλιθικών «προϊστορικών» μνημείων – αδιευκρίνιστα έως σήμερα. Αλλά, λένε, πως «ο πρώιμος πολιτισμός του νησιού, επηρεάστηκε από άλλους πολιτισμούς της Μεσογείου, όπως τον Μινωικό της Κρήτης. Για παράδειγμα, η χρήση ανεστραμμένων ξύλινων στύλων με επίχρισμα στην Κνωσό φαίνεται να έχει επιδράσει σε κατασκευές των κατοίκων της Μινόρκα» – βλ. C. M. Hogan «Knossos fieldnotes, The Modern Antiquarian», 2007.


Σύμφωνα με κάποια έγγραφα ευρέθη στην Μινόρκα, και αγαλματίδιο της θεάς Αθηνάς Προμάχου.
Αυτό μαρτυρά μάλλον και την παρουσία Αθηναίων στο νησί.
Από τότε το αγαλματίδιο ήταν στην Ramis y Ramis Collection, και είτα στην Minorca και Vivès Collection στην Μαδρίτη.
Κάποια στιγμή, άγνωστον ποια, βρέθηκε στα χέρια του Πολωνοεβραίου dr. Elie Borowski[1], και το πούλησε(!) στο Μουσείο Καλών Τεχνών Βοστώνης (MFA, αρ. 54.145), το οποίο και το αγόρασε από τον Borowski, στις 8 Απριλίου 1954, για 3.000 δολλάρια – τα χρήματα πλήρωσε το William E. Nickerson Fund, αρ. 2.


ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 6.4.2019.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΙΣΠΑΝΙΑ, ΕΔΩ.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:


[1] Από την 25 Admiral Road του Τορόντο, Οντάριο, Καναδάς.


ΛΕΞΕΙΣΑγαλματιδιο, Αθηνα Προμαχος, Ισπανια, θεα Αθηνα, Μινορκα, 1883, δορυ, ασπιδα, κρανος, παλλω, Παλλας, οπλα, ειρηνη, αιγιδα, χιτωνας, φτερα αγγελου, φυλακας αγγελος, Αθηνα, μπρουντζινο, χαλκινο, αρχαιο εργο τεχνης, αρχαικη περιοδος, 510 πΧ, 500 πΧ, Παρθενωνας, Γυμνησες Νησοι, Γυμνησιαι, Βαλεαριδες νησοι, Μινωα, Κρητες, Μινωας, Ταλαιατικος Πολιτισμος, Ταλαια ορη, Ταλως, Κρητη, μεγαλιθικα μνημεια, προιστορια, Μινωικος πολιτισμος, ανεστραμμενος ξυλινος στυλος με επιχρισμα, Κνωσος, Χογκαν, Αθηναιοι, Μαδριτη, Πολωνοεβραιος, εβραιος, πολωνος, Μποροφσκι, Μουσειο Καλων Τεχνων Βοστωνης, 1954, Νικερσον, αρχαιοκαπηλια, Τοροντο, Ονταριο, Καναδας, Κνωσσος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ