Η «αναγέννηση» του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Τύνιδος - της Σ. Αργυροπούλου


Η «αναγέννηση»
του Ελληνικού Πολιτιστικού
Κέντρου Τύνιδος

ΠΕ05, υπεύθυνης λειτουργίας του ΤΕΓ Τύνιδος


Η Βόρεια Αφρική ήταν ανέκαθεν μεταναστευτικός πόλος για τους Έλληνες από αρχαιοτάτων χρόνων. Η μετανάστευση των Ελλήνων στην Τυνησία στα νεότερα χρόνια άρχισε περίπου το 1500 μ.Χ., όταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία κυριαρχούσε στην περιοχή. Το 1647 μ.Χ., ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας αναγνώρισε την ύπαρξη μιας σημαντικής Ελληνικής Κοινότητας στη χώρα.

Η σημερινή ελληνική κοινότητα Τύνιδας έχει μειωθεί πολύ σε αριθμό. Μπορεί να έχει ένα λαμπρό παρελθόν εφάμιλλο σε ιστορία και δράσεις με τον υπόλοιπο ελληνισμό της Β. Αφρικής, αλλά δυστυχώς χάνεται στα βάθη των αιώνων που πέρασαν.


Η καρδιά της ελληνικής παροικίας βρίσκεται στην οδό Ρώμης, στο κέντρο της Τύνιδας. Επιβλητικά δεσπόζει ο ναός του Αγίου Γεωργίου – όπου βρίσκεται και η έδρα της Μητρόπολης Καρθαγένης – και γύρω από τον προαύλιο χώρο αναπτύσσονται τα γραφεία της Κοινότητας καθώς και ο χώρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου (ΤΕΓ), το οποίο ιδρύθηκε το 2001 και προσφέρει από τότε τις υπηρεσίες του στην ελληνική παιδεία και πολιτισμό ανελλιπώς, έχοντας τμήματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας για μαθητές σχολικής ηλικίας (τμήματα μητρικής) και για ενήλικες ομογενείς και αλλογενείς. Είναι αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Παιδείας, εφαρμόζει το πρόγραμμα του ΕΔ.Ι.Α.Μ.ΜΕ και λειτουργεί επίσης ως Κέντρο Πιστοποίησης Ελληνομάθειας.

Έγινε φέτος μια συλλογική προσπάθεια να ξεκινήσει το Κέντρο δυναμικά με πρωτοστάτη την Ελληνική Κοινότητα και αρωγούς την Ελληνική Πρεσβεία και το Προξενείου στην Τύνιδα, το Υπουργείο Παιδείας και το Συντονιστικό Γραφείο Β. Αφρικής και Μέσης Ανατολής που εδρεύει στο Κάιρο. Ήδη λειτουργούν 2 τμήματα αρχαρίων και ένα τμήμα προχωρημένων καθώς και ένα τμήμα μητρικής γλώσσας με μαθητές από 6 έως 12 ετών με ελληνική καταγωγή.

Στόχος του κέντρου είναι να αυξηθεί το μαθητικό δυναμικό, να υλοποιήσουμε εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα και να προωθήσουμε σε συνεργασία με τους τοπικούς εκπαιδευτικούς παράγοντες την ελληνική παιδεία και τον πολιτισμό μας. Περισσότερες πληροφορίες δίνονται στο ολοκαίνουργιο blog του Πολιτιστικού Κέντρου.

Στις 3 Μαρτίου 2020 το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Τύνιδας γιόρτασε μετά από 5 ολόκληρα χρόνια την επαναλειτουργία του όπου οι καλεσμένοι της γιορτής είχαν τη χαρά να παρακολουθήσουν ένα αφιέρωμα για την παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας, να ακούσουν απαγγελίες ποιημάτων από τους προχωρημένους μαθητές, να δουν βίντεο σχετικό με την ελληνική γλώσσα και να συνδεθούν διαδικτυακά με το αντίστοιχο ελληνικό πολιτιστικό κέντρο Καΐρου στην Αίγυπτο και να ακούσουν μουσικά αφιερώματα!

ΠΗΓΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΪΡΟΥ, 5.6.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 6.6.2020.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΤΥΝΗΣΙΑ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣΕλληνικο Πολιτιστικο Κεντρο Τυνιδος, Αργυροπουλου, ΤΕΓ Τυνιδος, Βορεια Αφρικη, μεταναστευση, Ελληνες, Τυνησια, 1500 μΧ, Οθωμανικη Αυτοκρατορια, 1647 μΧ, Πατριαρχης Αλεξανδρειας, Ελληνικη Κοινοτητα Τυνιδος, ελληνικη κοινοτητα Τυνιδας, Τυνιδα, ναος Αγιου Γεωργιου Τυνιδας, Μητροπολη Καρθαγενης, Ελληνικο Πολιτιστικο Κεντρου Τυνιδας, 2001, ελληνικη παιδεια, πολιτισμος, ελληνικη γλωσσα, μαθητης, σχολικη ηλικια, Υπουργειο Παιδειας, ΕΔΙΑΜΜΕ, Κεντρο Πιστοποιησης Ελληνομαθειας, Τυνις, Καιρο, Αιγυπτος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ