Μακροκέφαλοι 12.000 χρόνων ανακαλύφθηκαν στην Κίνα! - Τα αρχαιότερα σκόπιμα παραμορφωμένα κρανία - Ο Όμηρος είχε και πάλι δίκιο...


Μακροκέφαλοι 12.000 χρόνων  ανακαλύφθηκαν στην Κίνα!

Τα αρχαιότερα σκόπιμα
παραμορφωμένα κρανία

Ο Όμηρος είχε και πάλι δίκιο...


Στον αρχαιολογικό χώρο Houtaomuga στην επαρχία Jilin της ΒΑ. Κίνας, ήλθαν στο φως ταφές και αντικείμενα από 12.000 έως 5.000 χρόνων…

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι εκεί, πριν από περίπου 12.000 χρόνια είχαν ένα επίμηκες κεφάλι - που σημαίνει ότι «δεσμεύτηκαν» μερικά κρανία, όταν ήταν παιδιά, για να εξελιχθούν τα κεφάλια τους σε επιμήκη / ωοειδή. Αυτό τα καθιστά την αρχαιότερη ομάδα που καταγράφεται με σκόπιμα παραμορφωμένα κρανία.


Το αρχαιότερο παραμορφωμένο κρανίο (ICM) του κόσμου,
ανήκει σε έναν ενήλικα άνδρα,
ο οποίος έζησε πριν από 12.027 - 11.747 χρόνια, σύμφωνα με τον ραδιοάνθρακα.
Το κρανίο M72 είναι ηλικίας μεταξύ 6.300 και 5.500 χρόνων.


Το κρανίο είναι γνωστό ως M45, η πρώτη γνωστή περίπτωση «τροποποίησης» / παραμόρφωσης κεφαλιού, που έχει καταγραφεί. Χρονολογείται πριν από περίπου 12.000 χρόνια.

Κατά την ανασκαφή ενός νεολιθικού χώρου στο Houtaomuga, οι αρχαιολόγοι βρήκαν 11 επιμήκη κρανία - που ανήκουν σε άνδρες και γυναίκες, και κυμαίνονταν από νήπια έως ενήλικες! - με σημάδια σκόπιμα παραμορφωμένου κρανίου, μέθοδος γνωστή ως σκόπιμη κρανιακή τροποποίηση (ICM).

«Αυτή είναι η αρχαιότερη ανακάλυψη σκόπιμης τροποποίησης κεφαλιών στην ήπειρο της Ευρασίας, ίσως στον κόσμο. Εάν αυτή η πρακτική ξεκίνησε στην Ανατολική Ασία, πιθανότατα εξαπλώθηκε δυτικά στην Μέση Ανατολή, την Ρωσία και την Ευρώπη, καθώς και ανατολικά, κατά μήκος της χερσαίας γέφυρας Bering προς την Αμερική», εδήλωσε ο συν-ερευνητής της μελέτης, Qian Wang, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Texas A&M.

Κατά τη διάρκεια μιας ανασκαφής στο Houtaomuga (2011 – 2015), οι αρχαιολόγοι βρήκαν τα λείψανα 25 ατόμων, 19 από τα οποία διατηρήθηκαν αρκετά καλά, για να μελετηθούν για σκόπιμη κρανιακή τροποποίηση. Αφού έβαλαν αυτά τα μακροκέφαλα κρανία σε σαρωτή CT, ο οποίος παρήγαγε 3D ψηφιακές εικόνες κάθε δείγματος, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι 11 είχαν αδιαμφισβήτητα σημάδια σκόπιμης κρανιακής τροποποίησης, όπως ισοπέδωση και επιμήκυνση του μετωπικού οστού ή του μετώπου.

Οι αρχαιολόγοι έχουν βρει παραμορφωμένα ανθρώπινα κρανία σε όλον τον κόσμο (Αμερική, Μάλτα, Ελλάδα, Ρωσία, κ.α.), από κάθε κατοικημένη ήπειρο. Ωστόσο, αυτό το συγκεκριμένο εύρημα, εάν επιβεβαιωθεί, «θα είναι το πρώτο τεκμήριο της σκόπιμης τροποποίησης κεφαλιού, πρακτική που διήρκεσε 7.000 χρόνια στον ίδιο τόπο, μετά την πρώτη εμφάνισή της», δήλωσε ο κ. Wang.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τους ΜΑΚΡΟΚΕΦΑΛΟΥΣ, ΕΔΩ.

Τα 11 άτομα ICM πέθαναν μεταξύ των ηλικιών 3 και 40, υποδεικνύοντας ότι η διαμόρφωση του κρανίου ξεκίνησε σε νεαρή ηλικία, όταν τα ανθρώπινα κρανία εξακολουθούν να είναι μαλακά, είπε ο κ. Wang.

Δεν είναι σαφές γιατί αυτός ο συγκεκριμένος πολιτισμός ασκούσε «τροποποίηση κρανίου», αλλά είναι πιθανόν η γονιμότητα, η κοινωνική κατάσταση και η ομορφιά να είναι οι λόγοι, είπε ο κ. Wang. Οι άνθρωποι με θάνατο ICM στο Houtaomuga ήταν πιθανότατα από προνομιακή τάξη, καθώς αυτά τα άτομα είχαν ταφικά αγαθά και κηδεία.

«Προφανώς, αυτοί οι νέοι αντιμετωπίσθηκαν με μια αξιοπρεπή κηδεία, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει μια υψηλή κοινωνικοοικονομική τάξη», είπε ο κ. Wang.

Παρ’ όλο που ο άνδρας της Houtaomuga είναι η αρχαιότερη γνωστή περίπτωση του ICM στην ιστορία, είναι ένα μυστήριο εάν άλλες γνωστές περιπτώσεις ICM εξαπλώθηκαν από αυτήν την ομάδα ή εάν αυξήθηκαν ανεξάρτητα η μία από την άλλη, είπε ο κ. Wang.

«Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να ισχυριστούμε ότι η σκόπιμη κρανιακή τροποποίηση εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στην Ανατολική Ασία και εξαπλώθηκε απ’ εδώ. Μπορεί να προήλθε ανεξάρτητα σε διαφορετικά μέρη. Έρευνα DNA και εξετάσεις τέτοιων κρανίων σε όλον τον κόσμο μπορεί να ρίξει φως στην διάδοση αυτής της πρακτικής», ο κ. Wang.

ΠΗΓΗ: Foxnews, Archaeology world, 23.2.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 24.2.2020.

ΛΕΞΕΙΣ: μακροκεφαλοι, μακροκεφαλια, δολιχοκεφαλοι, δολιχοκεφαλια,  12.000 χρονια πριν, επιμηκη κρανια, Κινα, Χουταομουγκα Ζιλιν, επιμηκες κεφαλι, κρανιο, παιδι, κεφαλια, ωοειδη κρανια, ωον, ωο, σκοπιμα παραμορφωμενα κρανια, τροποποιηση κρανιου, παραμορφωη κεφαλιου, ανασκαφη, νεολιθικη, σκοπιμη κρανιακη τροποποιηση, Ευρασια, Ανατολικη Ασια, Ρωσια, Ευρωπη, Μπερινγκ, Αμερικη, μετωπικο οστουν, μετωπο, 12.027 χρονια, 11.747 χρονια, 6.300 χρονια, 5.500 χρονια, παραμορφωση, ανθρωπινο κρανιο, Ελλαδα, Μαλτα, γονιμοτητα, κοινωνια, ομορφια, ταφη, κηδεια, κτερισματα, κοινωνικη ταξη, μακρυκεφαλοι, μακρυκεφαλια, παλαιολιθικη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ