21 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής: Πανηγύρι στην Λέσβο, πριν 100 χρόνια...


21 Ιουνίου:
Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής

Πανηγύρι στην Λέσβο, πριν 100 χρόνια...

Η μουσική και το τραγούδι συνόδευαν όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής των κατοίκων της Λέσβου. Η τέλεση των εθίμων του κύκλου της ζωής (γέννηση, γάμος, θάνατος) και του κύκλου του χρόνου (θρησκευτικές εορτές, πανηγύρια) είχε θρησκευτικό - τελετουργικό και κοσμικό - εορταστικό χαρακτήρα και συνοδευόταν πάντα από τραγούδι ή και μουσική.
Εξ ίσου σημαντικό ρόλο όμως έπαιζε η μουσική και το τραγούδι στην καθημερινή ζωή, στην εργασία, στην οικιακή απασχόληση και βέβαια στο γλέντι και τη διασκέδαση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ θέματα ΜΟΥΣΙΚΗΣ, ΕΔΩ.


Μουσικό συγκρότημα από την Κάπη παίζει σε πανηγύρι του χωριού, το 1920.
Βαρελτζής Γιώργος - τρομπόνι, Ζαχαρής Παναγιώτης - βιολί, Ζαχαρής Γιώργος - σαντούρι, Ζαχαρής Δημήτρης - κλαρίνο.
Αρχείο Μιχ. Κυριακόγλου.
Ιδιαίτερα μέχρι την εποχή του ραδιοφώνου στη Λέσβο (δεκαετία 1950), το τραγούδι, ερασιτεχνικό και επαγγελματικό, ομαδικό ή ατομικό, ακουγόταν από το πρωί ως το βράδυ. Από το νανούρισμα μέχρι το τραγούδι στη δουλειά (κυρίως στο ελαιομάζωμα), από τον μοναχικό αμανέ και τις νυχτερινές καντάδες, μέχρι το ομαδικό τραγούδι στα σπίτια και στα καφενεία, το τραγούδι πρωτοστατούσε σ' όλες τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής. Πολυάριθμα ήταν επίσης τα τραγούδια με θρησκευτικό και αφηγηματικό χαρακτήρα που συνδέονταν με συγκεκριμένες εποχές του χρόνου.


Η μουσική ήταν και συνεχίζει μέχρι σήμερα να είναι απαραίτητη στους γάμους και στα πανηγύρια. Για το γάμο υπάρχουν ειδικοί σκοποί και τραγούδια, που είναι γνωστά σε διάφορες παραλλαγές σε όλη τη Λέσβο. Ένα κλασικό παράδειγμα είναι ο "νυφ(ι)κάτος" (ή "νυφιάτικος"). Στα πανηγύρια είχε καθιερωθεί μια συγκεκριμένη σειρά σκοπών-χορών, η οποία διατηρείται ως ένα βαθμό και σήμερα: Ξεκινούν με τον Συρτό, που γυρίζει σε Μπάλλο και ακολουθούν οι Καρσιλαμάδες και τα Ζεϊμπέκικα, ενώ το πανηγύρι κλείνει πάντα με έναν γοργό χορό, τον Μαζωμένο ή Πηδηχτό.
  

ΠΗΓΗ: Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής – ΟΛΣΑ, 21.6.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 21.6.2020.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΛΕΣΒΟ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ21 Ιουνιου, Παγκοσμια Ημερα Μουσικης, Πανηγυρι, Λεσβος, μουσικη, τραγουδι, γλεντι, διασκεδαση, ραδιοφωνο, 1950, νανουρισμα, ελαιομαζωμα, αμανες, νυχτερινη κανταδα, καφενειο, γαμος, πανηγυρια Λεσβου, νυφικατος, νυφιατικος, νυφκατος, σκοπος, χορος, Συρτος, Μπαλλος, μπαλος, Καρσιλαμας, Ζειμπεκικος, γοργος χορος, Μαζωμενος, Πηδηχτος, Μουσικο συγκροτημα Λεσβου, Καπη Λεσβου, 1920, Βαρελτζης, τρομπονι, Ζαχαρης, βιολι, σαντουρι, κλαρινο. Κυριακογλου
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ