Υφαντό 5.000 χρόνων από λινάρι βρέθηκε στην Σκοτία


Υφαντό 5.000 χρόνων
από λινάρι
βρέθηκε στην Σκοτία


Στοιχεία για υφαντό 5.000 χρόνων στο Ness του Brodgar της Σκοτίας, βρέθηκαν σε ένα συγκρότημα έξι στρεμμάτων, που αποτελείται από νεολιθικά κτήρια και έναν πέτρινο τοίχο, ο οποίος μπορεί κάποτε να εκτεινόταν σε ολόκληρην την χερσόνησο των Ορκάδων / Όρκνεϋ!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τις ΟΡΚΑΔΕΣ, ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Εξετάζοντας τα αρχαία κεραμικά από τον χώρο, εντυπωσιάσθηκαν όταν είδαν ένα κομμάτι… κορδόνι, σε δύο θραύσματα από το ίδιο δοχείο.

Και σημάδια που μπορεί να προέρχονται από στρώματα ινών ή καλάθια που χρησιμοποιήθηκαν για την μεταφορά υγρού πηλού.


Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια περαιτέρω εξέταση των θραυσμάτων με το Reflectance Transformation Imaging (RTI), μια τεχνική που χρησιμοποιεί λογισμικό υπολογιστή για να συνδυάσει πολλές φωτογραφίες ενός αντικειμένου, που έχουν ληφθεί από διαφορετικές γωνίες.
Οι προκύπτουσες εξαιρετικά λεπτομερείς εικόνες μπορούν να αποκαλύψουν επιφάνειες, που διαφορετικά θα ήταν αόρατες και πολλές λεπτομέρειες, εξήγησαν οι ερευνητές.
Οι εντυπώσεις του υφαντού είναι ότι, ίσως, είναι από λινάρι, που πιστεύεται ότι έχει μείνει κατά λάθος, από τα ρούχα του αγγειοπλάστη…

ΠΗΓΗ: «Rare evidence of 5,000-year-old fabric discovered in Orkney», Lorraine Clay, Jan Blatchford και Roy Towers του University of the Highlands and Islands, BBC News, 2.6.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 3.6.2020.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΣΚΟΤΙΑ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ: Σκοτια, Ορκαδες, Ορκνει, Ορκνευ, υφασμα, λιναρι, κορδονι, 5.000 χρονια πριν, 3000 πΧ, Νεσς, Νεςς, Μπροντγκαρ, νεολιθικη εποχη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ