Η απόφαση της Τουρκίας προσβάλλει τις αρχές και τις αξίες της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς!


Η απόφαση της Τουρκίας
προσβάλλει τις αρχές και τις αξίες
της προστασίας
της πολιτιστικής κληρονομιάς!


Η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία, εξέδωσε την κάτωθι ανακοίνωση:

Η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία, εκπροσωπώντας τους Έλληνες μελετητές της βυζαντινής αρχαιολογίας και τέχνης, καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση των τουρκικών αρχών της 10ης Ιουλίου 2020 για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως σε μουσουλμανικό τέμενος.

Η απόφαση αυτή προσβάλλει τις αρχές και τις αξίες της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και την υπόσταση του ιστορικού ναού ως κορυφαίου μνημείου του βυζαντινού πολιτισμού και ως πανανθρώπινου αγαθού. Αποτελεί δε το αποκορύφωμα μιας σειράς καταστροφικών επεμβάσεων στα βυζαντινά μνημεία της Τουρκίας κατά τα τελευταία χρόνια, για αλλότριους σκοπούς, και προσβάλλει τις μνήμες με τις οποίες είναι ταυτισμένη η Αγία Σοφία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, ΕΔΩ.

Θυμίζουμε ότι ένα σημαντικό μέρος από τα απαράμιλλης τέχνης εικονιστικά ψηφιδωτά που διακοσμούσαν το μνημείο, τα οποία αποκαλύφθηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα κατά τη διάρκεια εργασιών επισκευών, καταστράφηκε όταν τα εικονιστικά ψηφιδωτά ξανακαλύφθηκαν για να συνεχιστεί η λειτουργία του μνημείου ως τεμένους.
Καλούμε τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, τις αρχές, τους αρμόδιους φορείς και κάθε πρόσωπο που έχει τη δύναμη να παρέμβει αποτελεσματικά, να ενεργοποιηθούν εναντίον της ορατής πλέον απειλής νέων καταστροφών στις ψηφιδωτές παραστάσεις, τον μαρμάρινο διάκοσμο και τα αρχαιολογικά τεκμήρια όλων των φάσεων της ιστορίας του μοναδικού αυτού μνημείου, που αναπόφευκτα θα προκαλέσει η νέα του χρήση.


ΠΗΓΗ: ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 15.7.2020.


ΛΕΞΕΙΣ: Χριστιανικη Αρχαιολογικη Εταιρεια, βυζαντινη αρχαιολογια, τουρκια, 10 Ιουλιου 2020, Ερντογαν, Αγια Σοφια Κωνσταντινουπολεως, μουσουλμανικο τεμενος, πολιτιστικη κληρονομια, μνημειο, βυζαντινος πολιτισμος, ψηφιδωτα, τζαμι, μαρμαρινος διακοσμος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ