Επιστήμη και Πολιτιστική Κληρονομιά στο 7ο Βαλκανικό Συμπόσιο Αρχαιομετρίας 2020


Επιστήμη
και Πολιτιστική Κληρονομιά
στο 7ο Βαλκανικό Συμπόσιο
Αρχαιομετρίας 2020

Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού
και Αθλητισμού
Στην Αθήνα στις 22-25 Σεπτεμβρίου 2020
Διοργανωτές το Παν/μιο Δυτικής Αττικής, η Ελληνική Αρχαιομετρική Εταιρεία και το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»

Η Ελλάδα θα είναι η χώρα που θα φιλοξενήσει φέτος, το 7ο Βαλκανικό Συμπόσιο Αρχαιομετρίας - 7th BSA 2020, που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια σε διαφορετική χώρα των Βαλκανίων και συγκεντρώνει την προσοχή διακεκριμένων επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης, από όλη τη Βαλκανική χερσόνησο και τον Εύξεινο Πόντο.


Το Συμπόσιο υποστηρίζεται και τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής-θεσμοθετημένο Εργαστήριο μη καταστρεπτικών τεχνικών), την Ελληνική Αρχαιομετρική Εταιρεία (HSA) και τον βραβευμένο Δευτεροβάθμιο Φορέα Πολιτισμού και Επιστημών Δίκτυο «Περραιβία», με επίσημη γλώσσα την Αγγλική και θα πραγματοποιηθεί στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Παν/μιου Δυτικής Αττικής - Πανεπιστημιούπολη 2, το χρονικό διάστημα 22-25 Σεπτεμβρίου 2020.[1]

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Παν/μιο Δυτικής Αττικής και το Δίκτυο «Περραιβία», έχουν θεσμοθετήσει και διοργανώνουν για την Ελλάδα ,κάθε δύο χρόνια, τα γνωστά Πανελλήνια Συνέδρια Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε συνδιοργάνωση με το Τεχνολογικό Παν/μιο Κύπρου, συνέδρια τα οποία τελούν υπό την Αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας ,του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κων/πολης και πολλών Υπουργείων και παγκόσμιων επιστημονικών Οργανισμών (UNESCOICOMOSICOM, κ.ά.).
Επίσης, η Ελληνική Αρχαιομετρική Εταιρεία διοργανώνει τα Πανελλήνια Συνέδρια Αρχαιομετρίας, καθώς επίσης και πλήθος άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων, που προάγουν την επιστήμη της αρχαιομετρίας, σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο.

Θεματολογία 7ου Συμποσίου

Το Συμπόσιο έχει, φέτος, θέμα «Επιστήμη και Πολιτιστική Κληρονομιά», απευθύνεται στη διεθνή επιστημονική κοινότητα αρχαιολόγων και επιστημόνων της πολιτιστικής κληρονομιάς και ερευνητών, όπως και κάθε ενδιαφερομένου για την επιστήμη της Αρχαιομετρίας, ενώ θα επικεντρωθεί σε διεπιστημονικά ερευνητικά προγράμματα για την πολιτιστική κληρονομιά των βαλκανικών χωρών.
Στο Συμπόσιο γίνονται δεκτές εργασίες για όλες τις πτυχές της έρευνας για αρχαιολογικές εφαρμογές στην αρχαιολογία και την πολιτιστική κληρονομιά στην περιοχή των Βαλκανίων.
Αυτό το διεθνές συμπόσιο έχει ως στόχο να επισημάνει τις πρόσφατες εξελίξεις στις αρχαιομετρικές εφαρμογές στην αρχαιολογία και την πολιτιστική κληρονομιά, στην ευρεία περιοχή των βαλκανικών χωρών και να παρέχει ένα διεθνές ακαδημαϊκό φόρουμ για τη διάδοση των αποτελεσμάτων της τρέχουσας έρευνας, σε αυτούς τους τομείς στην περιοχή.
Τα αποτελέσματα μακροπρόθεσμων ερευνητικών έργων, η αξιολόγηση νέων και παλαιότερων μεθοδολογιών, καθώς και οι συγκριτικές μελέτες που σχετίζονται με αρχαιομετρικά προβλήματα, είναι ευπρόσδεκτες στο Συμπόσιο. Η γεωγραφική εμβέλεια του Συμποσίου περιλαμβάνει τις χώρες των Βαλκανίων και τον Εύξεινο Πόντο, ενώ το χρονολογικό εύρος κυμαίνεται από την πρώτη προϊστορία έως τις μεσαιωνικές και ιστορικές περιόδους.

Το Βαλκανικό Συμπόσιο Αρχαιομετρίας (BSA) πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο Sts Cyril & Methodius, Σκόπια, στις 18-20 Σεπτεμβρίου 2008 και έκτοτε οργανώνεται, συνήθως ανά διετία (2010 - Κωνσταντινούπολη / Τουρκία, 2012 - Βουκουρέστι / Ρουμανία, 2014-Nessebar / Βουλγαρία, 2016-Sinaia / Ρουμανία, 2018 - Λιουμπλιτζάνα / Σλοβενία).

Αξιοσημείωτο είναι ότι δίδεται η δυνατότητα συμμετοχής των συνέδρων και εισηγητών στο Συμπόσιο, είτε με φυσική παρουσία, είτε με παρουσίαση των εργασιών από μακριά, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών.

Όλες οι εργασίες θα δημοσιευτούν στο έγκυρο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Archaeology Journal.

Προθεσμίες εγγραφών και υποβολής εργασιών

Λόγω των πολλών καθυστερήσεων που προκαλούνται από την πανδημία Covid-19, έχουν παραταθεί οι σημαντικές προθεσμίες:
1.     Η Υποβολή Εργασιών προθεσμία παρατείνεται έως τις 31 Ιουλίου 2020.
2.     Γνωστοποίηση αποδοχής εισηγήσεων έως 15η Αυγούστου 2020.
3.     Έγκαιρη εγγραφή (Early Bird) στο Συνέδριο μέχρι 20 Αυγούστου 2020.

Όλες οι πληροφορίες σχετικά με την περίληψη υποβολής, εγγραφής, κοινωνικών εκδηλώσεων, διαμονής και μεταφοράς είναι διαθέσιμες στον επίσημο ιστότοπο του Συμποσίου (Prof. Theodore Ganetsos, University of West Attica).


Οι Διοργανωτές Φορείς
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Ελληνική Αρχαιομετρική Εταιρεία
Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»

Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Prof. Theodore Ganetsos, University of West Attica.
Dr. Yorgos Facorellis, Associate Professor, University of West Attica,
Vice President of Hellenic Society of Archaeometry.
Dr. Nikolaos Laskaris, Post-Doctoral Fellow, University of West Attica.
Dr. Artemios Oikonomou, Post-Doctoral Researcher, Science and Technology in Archaeology and Culture Research Center, STARC, The Cyprus Institute.
Dr. George Mastrotheodoros, Post-Doctoral Fellow, University of West Attica.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 6.7.2020.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:

[1] Θα ληφθούν όλα τα μέτρα προστασίας των συνέδρων, όπως αυτά καθορίζονται από τον ΕΟΔΥ και τον ΠΟΥ.
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ