Η απόφαση και το θράσος της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αλλοιώνει το βασικό υλικό του γονιδίου του πολιτισμένου κόσμου! - του Κλ. Σαματιάδη


Η απόφαση και το θράσος
της μετατροπής της Αγίας Σοφίας
σε τζαμί,
αλλοιώνει το βασικό υλικό
του γονιδίου
του πολιτισμένου κόσμου…


Η Μεγάλη Εκκλησία της Αγίας του Θεού Σοφίας ξαναγίνεται τζαμι.

Η απόφαση αυτή του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Τουρκίας πάρθηκε εν μέρει ένεκα του πνεύματος του οθωμανικού θεσμού ονομαζόμενου «δικαίωμα σπαθιού», που υπαγορεύει για ό,τι κερδίζεται με το σπαθί ότι ανήκει στον νικητή, ελέω θεού, κάτι το οποίο φυσικά δεν υπάρχει στο ισχύον σύνταγμα της γείτονος.


Ο Ναός της Αγίας Σοφίας είναι το σημείο που εφάπτεται το υπό ομηρία μεγάλο κομμάτι του πολιτισμένου κόσμου, ο οποίος χωρίς αυτό παραμένει ελλιπής, με το σε ύπνωση ενοχικό αντανακλαστικό του, το οποίο θα δοκιμαστεί αν και πόσο είναι προετοιμασμένος να δεχτεί τας πηγάς των δακρύων και σιωπήσει ή αλλιώς θεωρήσει ότι η απόφαση και το θράσος της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αλλοιώνει το βασικό υλικό του γονιδίου του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, ΕΔΩ.

Η βαθειά φύση ενός συρφετού που κυριαρχεί χίλια χρόνια μέσω γενοκτονιών κοιτάζοντας τον κόσμο με ειρωνικό χαμόγελο, βρίσκεται σε οίστρο με μη αναστρέψιμα χαρακτηριστικά.

Ο μέγας φιλόσοφος, ο Χρόνος, θα δείξει αν έχει ξεκινήσει η μεγάλη ανατροπή ή θα παραμείνει ο θόρυβος του ρόγχου μιας χιλιόχρονης σιωπηρής λιτανείας των αυτοχθόνων λαών και των κλεμμένων πολιτισμών.

Ωστόσο το καλό είναι αυτόφωτο και στατικό στον χρόνο και έχει μεγάλη υπομονή και πείσμα, ενώ το κακό πρέπει να του δοθεί αξία, για να έχει αξία, και όταν παύει να του δίνεται αξία, παύει και να υπάρχει.

Διαχρονική και λακωνική η θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, μέσω της δήλωσής του προ ολίγου:
«Όσοι και να μπουν και όποιοι και να μπουν μέσα στην Αγία Σοφία, δεν θα μπορούσαν να την αλλάξουν, για τον σκοπό τον οποίο κτίσθηκε»

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 10.7.2020.

ΛΕΞΕΙΣ: Αγια Σοφια, Χρονος, Κωνσταντινουπολη, Ναος της του Θεου Σοφιας, μετατροπη Αγιας Σοφιας σε τζαμι, Οικουμενικο Πατριαρχειο, τζαμι, ισλαμ, χριστιανισμος, 
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ