Ορυχεία 12.000 χρόνων βρέθηκαν σε τρία υποβρύχια σπήλαια στο Μεξικό! Το αρχαιότερο γνωστό ορυχείο στην Αμερική!


Ορυχεία 12.000 χρόνων
βρέθηκαν σε τρία
υποβρύχια σπήλαια στο Μεξικό

Το αρχαιότερο γνωστό ορυχείο στην Αμερική!


Εξόρυξη «παλαιοϊνδιάνικης» ώχρας ευρέθηκε από δύτες, σε τρεις υποβρύχιες σπηλιές, κοντά στο Akumal, στην ακτή της χερσονήσου Yucatán στο Μεξικό!

Τα σπήλαια αυτά αποτελούσαν πηγή ορυκτών και χρωστικών.
Η δραστηριότητα εξόρυξης σε αυτά ξεκίνησε πριν από 12.000 χρόνια και συνέχισε έως και πριν 2.000 χρόνια, στην εποχή των Μάγια!
Αυτό καθιστά αυτό το σπηλαιοδίκτυο το αρχαιότερο γνωστό ορυχείο στην Αμερική!


Υποβρύχιο ορυχείο 12.000 χρόνων στην Γιουκατάν.
Αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι αν έχει σχέση
η ΓΙΟΥΚΑΤΑΝ με τους ΓΙΟΥΝΑΝ (Έλληνες);

Το σπήλαιο βυθίστηκε με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, πριν από 8.000 χρόνια. Το αλμυρό νερό στις ασβεστολιθικές σπηλιές βοήθησε στην διατήρηση των αρχαιολογικών στοιχείων, που άφησαν οι αρχαίοι εξορύκτες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΓΙΟΥΚΑΤΑΝ, ΕΔΩ.

Κατά την διάρκεια των 100 καταδύσεων από το 2017, υποβρύχιοι αρχαιολόγοι από τους δύτες του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (INAH) με το Ερευνητικό Κέντρο για το Σύστημα ΥδροΤεχνών του Quintana Roo (CINDAQ) έχουν εξερευνήσει περισσότερα από 4 μίλια σπηλαίων και περάσματα σε τρια σπηλαιοσυστήματα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΜΕΞΙΚΟ, ΕΔΩ.

Μια πρόσφατη έρευνα στο τμήμα La Mina (< Μινύες), απεκάλυψε 155 στοίβες από πέτρες, εργαλεία, υπολείμματα ξυλάνθρακα από πυρκαϊές, συσσώρευση αιθάλης στην οροφή και πιο πιθανό από όλα, λάκκοι και χαρακώματα στο δάπεδο, όπου η ανάλυση ιχνοστοιχείων βρήκε υπολείμματα ώχρας.

Οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες σπάστηκαν σκόπιμα, από τους αρχαίους εργάτες, για να επιτρέψουν σε ανθρώπους και υλικά να πλοηγηθούν στα στενά περάσματα. Σπασμένοι σταλακτίτες / σταλαγμίτες χρησιμοποιήθηκαν ως σφυριά.

Υπήρχε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξόρυξης. Όλα γίνονταν στις σκοτεινές περιοχές του σπηλαίου. Η πλησιέστερη φυσική πηγή φωτός ήταν τουλάχιστον 195 μ. μακριά.

«Οι προϊστορικοί άνθρωποι εξήγαγαν τόνους ώχρας από εδώ, και ίσως έπρεπε να ανάβουν λάκκους φωτιάς για να φωτίσουν τον χώρο», επισημαίνει ο κ. Fred Devos.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΩΧΡΑ, ΕΔΩ.

Μέχρι τώρα, δεν έχουν βρεθεί ανθρώπινα σκελετικά υπολείμματα. Ωστόσο, στοιχειώδη εργαλεία εκσκαφής, πινακίδες - που θα είχαν χρησιμοποιηθεί για να μην χαθούν - και εντοπίστηκαν στοίβες από πέτρες από αυτήν την πρωτόγονη δραστηριότητα εξόρυξης.

Η πλούσια σε σίδηρο κόκκινη ώχρα χρησιμοποιήθηκε από τους ανθρώπους για δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Η ορυκτή χρωστική ουσία χρησιμοποιήθηκε στην βραχοτέχνη, τις ταφικές τελετές, την κεραμική διακόσμηση και ως προσωπικό στολίδι.
Η ώχρα της La Mina ήταν ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας, πολύ καθαρή σε οξείδιο του σιδήρου και αποτελούμενη από σωματίδια πολύ λεπτόκοκκα.

Σκελετικά υπολείμματα έχουν ανακαλυφθεί σε άλλα cenotes. Ο σκελετός ενός 12χρονου κοριτσιού - που ονομάστηκε Naia - βρέθηκε στο cenote του Hoyo Negro κοντά στο Tulum, λιγότερο από 20 μίλια νοτιοδυτικά του Akumal. Είναι ο αρχαιότερος πλήρης ανθρώπινος σκελετός στην Δύση. Η Νάγια ήταν σύγχρονη των ωρύχων που αναζήτησαν ώχρα σε σπηλιές 15 μίλια μακριά από τον τελικό τόπο ανάπαυσής της. - ΔΙΑΒΑΣΤΕ περισσότερα ΕΔΩ.

ΠΗΓΗ: ARCHAEOLOGY WORLD, 5 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 6.7.2020.


ΛΕΞΕΙΣΟρυχειο 12.000 χρονων, υποβρυχιο σπηλαιο, Μεξικο, ορυχειο, Αμερικη, εξορυξη, ινδιανοι, ωχρα, δυτης, υποβρυχια σπηλια, Ακουμαλ, χερσονησος Γιουκαταν, Mexico, ορυκτα, χρωστικη, 12.000 χρονια, Μαγια, σπηλαιοδικτυο, 8.000 χρονια, αλμυρο νερο, ασβεστολιθος, καταδυση, 2017, υποβρυχια αρχαιολογια, σπηλαιοσυστημα, Μινα, Μινυες, εργαλειο, ξυλανθρακας, πυρκαια, αιθαλη, σταλακτιτης, σταλαγμιτης, σφυρι, προιστορια, πινακιδα, χρωστικες, βραχοτεχνη, ταφικη τελετη, κεραμικη διακοσμηση, οξειδιο σιδηρου, Χογιο Νεγκρο, Τουλουμ, Ναγια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ