ΑΝΑΤΡΟΠΗ! Αρχαίο θρακικό ελληνικό αγαλματίδιο Αφροδίτης κλασσικού τύπου, αλλά… 6.500 χρόνων ανακαλύφθηκε στην Ουγγαρία! Η «Venus of Egerszeg»


ΑΝΑΤΡΟΠΗ!
Αρχαίο θρακικό ελληνικό
αγαλματίδιο Αφροδίτης
κλασσικού τύπου,
αλλά… 6.500 χρόνων
ανακαλύφθηκε στην Ουγγαρία!

Η «Venus of Egerszeg»


Αρχαιολόγοι από το Μουσείο Göcseji της Ουγγαρίας ανακάλυψαν ένα κομμάτι ενός αγαλματιδίου, ηλικίας 6.500 χρόνων, στην θέση ενός μεγάλου οικισμού, που ανήκε στον λεγόμενο «πολιτισμό Lengyel», ο οποίος χρονολογείται περίπου στο 5000 - 3400 π.Χ.



Ο πολιτισμός Lengyel / Lengyel culture αναπτύχθηκε στην νότια Ευρώπη και αρχικώς συνδέθηκε με την τοποθεσία Lengyel στην κομητεία Tolna, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ουγγαρίας.[1]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΛΕΝΓΚΥΕΛ", ΕΔΩ.

Το αγαλματίδιο που ονομάσθηκε «Venus of Egerszeg» / «Αφροδίτη του Έγκερσζεγκ», απεικονίζει έναν καλλιτεχνικά λεπτομερή κορμό γυναίκας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ειδώλιο, ή μάλλον τα θραύσματά του, είναι τα πιο όμορφα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΑΦΡΟΔΙΤΗ, ΕΔΩ και ΕΔΩ.

«Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ειδώλου είναι η σχολαστική επεξεργασία. Μέχρι στιγμής, ελάχιστα τέτοια άριστα διαμορφωμένα πήλινα αγάλματα έχουν βρεθεί από την περίοδο του πολιτισμού Lengyel», λένε.

Μέχρι σήμερα, ένας μεγάλος αριθμός αντικειμένων που σχετίζονται με αρχαίες λατρευτικές δραστηριότητες έχουν αποκαλυφθεί σε αυτήν την περιοχή των ανασκαφών. Πολλά από αυτά τα αντικείμενα συμβολίζουν την πνευματικότητα των ανθρώπων που έζησαν πριν από χιλιάδες χρόνια. Τα αντικείμενα περιλαμβάνουν πέτρινα εργαλεία, μια μεγάλη ποικιλία από κεραμικά θραύσματα, βαμμένα στα τυπικά χρώματα του πολιτισμού Lengyel όπως το κόκκινο, το κίτρινο και το λευκό.


Πιστεύεται ότι τα ειδώλια αυτού του είδους πιθανότατα σκόπιμα σπάστηκαν σε μικρά κομμάτια.[2] Τα είδωλα «σχεδόν πάντα εμφανίζονται σε αποσπασματική μορφή. Οι άνθρωποι που ζούσαν τότε, πιθανώς τα συνθέλιβαν και τα έκοβαν στο πλαίσιο μιας τελετής.

Μαζί με το θραύσιμο των μικρών αγαλμάτων, ο στόχος θα μπορούσε να είναι και η καταστροφή της εξουσίας που τους απεδίδετο», είπε η αρχαιολόγος Livia Simmer.

«Τα πήλινα αγάλματα που ανακαλύφθηκαν στις ανασκαφές μπορεί να έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ζωή του προϊστορικού ανθρώπου και στον στενά συνδεδεμένο κόσμο της πίστεώς του, που θα μπορούσε να ήταν τα εργαλεία των συμβολικών δραστηριοτήτων και τελετών της κοινότητος.

ΠΗΓΗ: Hungary Today. György Varga / MTI. Waters C., στο Ancient Pages, 21 Ιουλίου 2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 21.7.2020.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΟΥΓΓΑΡΙΑ, ΕΔΩ.

ΣΧΟΛΙΑ Γ. ΛΕΚΑΚΗ:



[1] Όπως έχω ξαναπεί, πρόκειται για πρωτο-ελληνικό πολιτισμό, κυρίως από Έλληνες κατοίκους της αρχαίας Θράκης.

[2] Πρακτική που συναντούμε και στην Ελλάδα, λ.χ. στην Κέρο, κ.ά. νεκροταφεία, ασκληπιεία, κλπ.


ΛΕΞΕΙΣθρακη, αγαλμα Αφροδιτης, 6.500 χρονων, Ουγγαρια, Venus of Egerszeg, Gocseji, αγαλματιδιο, 6.500 χρονια πριν, πολιτισμος Λενγκυελ, 5000 πΧ, 3400 πΧ, πολιτισμος Λενγκιελ, Lengyel culture, Tolna, Τολνα, Αφροδιτη του Εγκερζεγκ, Αφροδιτη του Εγκερσζεγκ, κορμος, γυναικα, ειδωλιο, πηλινο αγαλμα, λατρεια, ανασκαφη, συμβολο, πνευματικοτητα, πετρινα εργαλεια, κεραμικη, χρωμα, κοκκινο, κιτρινο, λευκο, συνθλιψη, τελετη, εξουσια, προιστορια, πρωτοελληνες, πρωτοελληνικος πολιτισμος, Θρακες, αρχαια Ελλαδα, Κερος Κυκλαδων
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ