ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΟΥ 3ου ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ - Μία εκδήλωση – δείγμα ανατάσεως του Ελληνισμού καθώς και αυτοσυνειδησίας - ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΟΙ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ

ΤΟΥ 3ου ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ


Μία εκδήλωση – δείγμα ανατάσεως

του Ελληνισμού

καθώς και αυτοσυνειδησίας

 

ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΟΙ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίωνπαρουσίασε στην κατάμεστη αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδώντον τόμο των Πρακτικών του 3ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου των Σαρακατσαναίων με θέμα «Σαρακατσαναίοι Πορεία και Προοπτική Στον Χώρο και Στον Χρόνο».

Μέσα από τις γραμμές αυτού του τόμου υπηρετήθηκε το επιβαλλόμενο χρέος για τη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των Σαρακατσαναίων.Είναι πολύτιμη η γνώση και τα διαχρονικά νοήματα που ανεδείχθησαν από τις εργασίες των εισηγητών.Προέκυψαν οι αποδείξεις ότι η Επιστημονική Σαρακατσάνικη Κοινότητα ασχολείται, εμβαθύνει και αναγνωρίζει την προσφορά των Σαρακατσαναίων στον εθνικό γίγνεσθαι.

 Ο κ. Γεώργιος Ν. Μουτσιάνας πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ., καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους, μεταξύ των άλλων τόνισε: «….Μας άρεσε και το καταθέσαμε στην έκδοση των πρακτικών , με φυσική λαχτάρα που οι αρχές και οι αξίες οι οποίες μας συστήνουν ως ένα ξεχωριστό κομμάτι του ελληνισμού, εκτιμούνται ευρύτερα και αναγνωρίζονται ότι αποτελούν πολύτιμο τμήμα του εθνικού πολιτιστικού Θησαυροφυλακίου. Αυτό το συνέδριο έχουμε την πεποίθηση, ότι έχει συμβάλλει στην ενίσχυση της εθνικής προσπάθειας, ώστε να μην κάμπτονται οι Έλληνες...»


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τους ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΟΥΣ, ΕΔΩ.

 

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ.ΚαραίσκοςΕυθύμιος, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κύριο Μπακογιάννη, τόνισε την αξία που έχει για την παράδοση μας η έκδοση των πρακτικών ενός παγκοσμίου συνεδρίου το οποίο είχαμε την τιμή σαν Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να είμαστε συνδιοργανωτές στην πόλη της Λαμίας.

 

Ακολούθως,ο βουλευτής της Ν.Δ., κ. Γεώργιος Γεωργαντάς συνεχάρη το Δ.Σ της Π.Ο.Σ.Σ., που σε δύσκολες στιγμές για την χώρα μας, κατόρθωσε να εκδώσει τα πρακτικά και να τα παραδώσει ως παρακαταθήκη στο σινάφι μας.

 

Εν συνεχεία ο κ. Γεώργιος Καρατάσιοςτ. Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Π.Ο.Σ.Σ., αναφέρθηκε στην παιδαγωγική αξία των πρακτικών του 3ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου των Σαρακατσαναίων για τις γενιές και μεταξύ άλλων τόνισε ότι στα πρακτικά τέτοιων συνεδρίων σαν κι αυτό εγγράφεται ένα πλήθος από σημαντικότατα στοιχεία που αφορούν τη διαχείριση του παρελθόντος του λαού μας και πιο ειδικά της σαρακατσάνικης φυλής.

 

Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε ο Δημοσιογράφος κ. Δόκαλης Χρήστος από το γραφείο επικοινωνίας Αγιορείτικης Εστίας.
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

 

Το βιβλίο προλόγισαν οι κύριοι:

Ø Γεώργιος Δ. Καψάλης.Επιμελητής της έκδοσης. Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων . Καθηγητής Ελληνικής Φιλολογικού Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε.

 

Ø Μαρίνα Βρέλλη-Ζάχου. Καθηγήτρια Λαογραφίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

 

Ø Αθανάσιος Ε. Καραθανάσης. Πρόεδρος Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ.

 

Οι οποίοι ο καθένας από την δική του οπτική και με τον δικό του επιστημονικό τρόπο, υπερθεμάτισαν την σπουδαιότητα να γίνονται Επιστημονικά Συνέδρια όπως αυτό, το οποίο θεωρείται λαογραφικό, γιατί έχει προβάλλει τα λαογραφικά-πολιτισμικά στοιχεία των Σαρακατσαναίων καθώς και ιστορικό και εθνικό, γιατί έχει προβάλλει την προσφορά των Σαρακατσαναίων στην συνέχεια του Ελληνισμού. Όλοι τους αναφέρθηκαν στην σημαντικότητα της ολοκλήρωσης της διαδικασίας με την δημοσίευση του τόμου των πρακτικών στην συγκεκριμένη δυσμενή συγκυρία που περνά η χώρα μας.

 

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

 

Ø Ο δικηγόρος Ανδρέας Μιχαήλος, αναφέρθηκε στα Σ’ ναφικά δικαστήρια, που γινόταν από τους τσελιγκάδες για την επίλυση των διαφορών, ως πρώιμη μορφή Διαιτησίας-Διαμεσολάβησης που σήμερα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Ακολούθως η θεατρική ομάδα του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ελευθερίου Κορδελιού και Ευόσμου, «Ο ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ», παρουσίασε με εξαιρετικό τρόπο,δρώμενο σχετικό με τα Τσελιγκάτα, την Αλληλεγγύη και τα σ΄ ναφικά Δικαστήρια, σε κείμενα και διαλόγους των Γιαννιώτη Θεόδωρου (πρώην πρόεδρο της Π.Ο.Σ.Σ. ) και Καρυώτη Αθανάσιου, (ταμία της Π.Ο.Σ.Σ.), ενώ την σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο χοροδιδάσκαλος κ. Γεώργιος Μπούρας. Στο τραγούδι ήταν ο Γαρέφης Κωνσταντίνος ο οποίος έδωσε την δική του ξεχωριστή νότα στην εκδήλωση.

 

ΠΗΓΗ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 20.8.2020.

ΛΕΞΕΙΣ: σαρακατσανοι, σαρακατσανος, γαρεφης, Σναφικα δικαστηρια, τσελιγκαδες, ισναφικα δικαστηρια, τσελιγκας, ισναφι, δικαστηριο, τσελιγκατο, σιναφι, συναφι

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ