ΑΟΖ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΚΑΙ «ΕΓΚΥΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ» - του Λ. Μπαρτατίλα

ΑΟΖ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ
ΚΑΙ «ΕΓΚΥΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ» 

Του Λουκά Μπαρτατίλα

 

Από την ημέρα που η Ελλάς υπέγραψε την συμφωνία για την τμηματική οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, κυκλοφορούν στο διαδίκτυο διάφορα άρθρα περί προδοσίας από πλευράς των Ελλήνων πολιτικών.



Κατ΄αρχάς το γεγονός ότι οι πολιτικοί της Ελλάδος εδώ και πολλά χρόνια δεν υπερασπίζονται όπως πρέπει τα συμφέροντα της πατρίδος μας και των Ελλήνων , είτε διότι δεν έχουν την ικανότητα ,είτε διότι δεν θέλουν, δεν είναι τωρινή διαπίστωση.

Όσον αφορά στο θέμα της ΑΟΖ και των Ελληνοτουρκικών έχουν γίνει σωστά βήματα, όχι διότι ξαφνικά έγιναν πατριώτες οι πολιτικοί μας ή απέκτησαν ικανότητες, αλλά επειδή τα συμφέροντα της Ελλάδος σε πολλούς τομείς πλέον συμπλέουν με τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων και της γεωστρατηγικής και ενεργειακής ανακατάταξης που συντελείται, αλλά και επειδή κάποιοι άνθρωποι Έλληνες κατέχουν καλά το θέμα και άρα μπορούν να παίξουν ως καλοί παίκτες σε αυτό το παιχνίδι.


Η στάση όλων όσοι αγαπάμε την πατρίδα μας , δεν θα πρέπει να θυμίζει την παροιμία «όποιος καεί στον χυλό,φυσάει και το γιαούρτι», όπως κάνουμε τώρα , διότι αν κάποιος σε δεί να φυσάς το γιαούρτι σου ,για να μην καείς, θα καταλάβει, ότι είσαι ανόητος.


Επίσης, όταν πραγματοποιείται μία διεθνής συμφωνία που μας αφορά ως Έλληνες , ή όταν ψηφίζεται ένα νομοσχέδιο , καλό είναι να διαβάζουμε κατευθείαν την συμφωνία ή το νομοσχέδιο και να ρωτάμε ή να ακούμε τους ειδικούς και όχι τους δημοσιογράφους ή τον Μήτσο από τα Κάτω Πετράλωνα.


Εδώ και 2 ημέρες κυκλοφορεί ένα άρθρο της δημοσιογράφου Κύρας Αδάμ, η οποία ισχυρίζεται ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο προδίδει τα ελληνικά συμφέροντα. Η συγκεκριμένη δημοσιογράφος πριν λίγο καιρό μας έλεγε (το διαδίκτυο ήταν γεμάτο από τις «έγκυρες πληροφορίες» της) ότι προωθείται σχέδιο όπου θα παραχωρείται μόλις 10% επήρεια ΑΟΖ στην Κρήτη. Τελικά η επήρεια της Κρήτης οριοθετήθηκε στο 44 με 45%.

Όταν λοιπόν κάποιος μας πληροφορεί για οτιδήποτε που έχει μάθει ότι πρόκειται να συμβεί ή προβλέπει καταστάσεις , κάνουμε το εξής απλό: ψάχνουμε στο διαδίκτυο άρθρα,δηλώσεις ,ομιλίες του που έχει κάνει στο παρελθόν για πράγματα που έχουν ήδη συμβεί και βλέπουμε πόσο έχει επαληθευτεί στις προβλέψεις του. Εάν οι προβλέψεις του ήταν λανθασμένες , τότε φυσικά δεν έχουμε κανέναν λόγο να τον πιστέψουμε και καθίσταται αφερέγγυος.


Το εν λόγω άρθρο της κυρίας Αδάμ μας πληροφορεί ότι θα έπρεπε η Κρήτη να έχει σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο 200 ναυτικά μίλια ΑΟΖ. Και αυτό είναι λάθος. 200 ναυτικά μίλια ΑΟΖ σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο έχει ένα νησί ή μία ηπειρωτική χώρα όταν η απόσταση από τις ακτές του έως τις ακτές της απέναντι χώρας, είναι τουλάχιστον 400 ν.μ. Εάν η απόσταση μεταξύ των δύο χωρών είναι 240 ν.μ , τότε σύμφωνα με την αρχή της μέσης γραμμής η κάθε χώρα θα πρέπει να έχει 120 ν.μ ΑΟΖ.


Τέλος η κυρία Αδάμ ισχυρίζεται ότι στην Κρήτη δόθηκε 45% ΑΟΖ και όχι 100% όπως θα έπρεπε. Και αυτός ο ισχυρισμός είναι μεγαλειώδες λάθος, διότι στην οριοθέτηση ΑΟΖ η συμφωνία γίνεται με την απέναντι θαλάσσια χώρα. Το να έχει μία χώρα 100% σημαίνει ότι η άλλη δεν έχει καθόλου. Δηλαδή με απλά λόγια όταν λέμε ότι για την Κρήτη παραχωρήθηκε 45%, εννοούμε ότι της αφαιρέθηκε 5% και όχι 55%, αφού το δίκαιο σύμφωνα με την μέση γραμμή είναι 50-50.


Τα θετικά της συμφωνίας είναι τα εξής:


1) Ο κύριος λόγος που υπεγράφη αυτή η συμφωνία ήταν για να «σπάσουν» και να καταργήσουν νομικά και διπλωματικά η Αίγυπτος και η Ελλάς ,το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Η άποψη που εκφράστηκε από κάποιους , ότι αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί και με την μονομερή επέκταση αιγιαλίτιδας ζώνης από πλευράς Ελλάδος στα 12 ναυτικά μίλια δεν ισχύει, διότι η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης δεν ενέχει συμφωνία με σύμμαχο χώρα. Δεν παράγει δηλαδή διεθνή αποτελέσματα και δεν αποτελεί διεθνές διπλωματικό όπλο, αφού αφορά μόνο την χώρα που προχωρά στην επέκταση. Αντιθέτως η οριοθέτηση ΑΟΖ παράγει τετελεσμένα σε διεθνές διπλωματικό πεδίο,όπως συνέβη τώρα με την Αίγυπτο.


2) Στο άρθρο 1, παρ. α αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη οριοθέτηση θα ολοκληρωθεί στο μέλλον μετά από διαβουλεύσεις. Δηλαδή οι 2 χώρες συμφωνούν ότι η συγκεκριμένη οριοθέτηση είναι τμηματική και είναι υποχρεωμένες να την ολοκληρώσουν στο μέλλον.Φυσικά για την Ελλάδα θα ήταν καλύτερα να υπογράφαμε με την Αίγυπτο συνολική οριοθέτηση και όχι τμηματική. Όταν όμως δεν μπορείς να πάρεις το 100% των προσδοκιών σου και αυτών που δικαιούσαι, προτιμάς να πάρεις το 50% και όχι το 0%. Εξάλλου το θερμόμετρο στο διπλωματικό πεδίο όσον αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Ελληνοτουρκικά , έχει ανέβει πάρα πολύ και αφορά εκτός από την Ελλάδα , όλη την Ευρώπη και ισχυρές οικονομικο-πολιτικές δυνάμεις. Τίποτα δεν έχει τελειώσει,αντιθέτως τώρα έχουν αρχίσει όλα ,αφού υπάρχει τεράστια ζύμωση, το παιχνίδι είναι εν εξελίξει.


3) Στο άρθρο 1,παρ. δ και παρ. ε αναφέρεται, ότι εάν μία από τις δύο χώρες προχωρήσει στο μέλλον σε συμφωνία με τρίτη χώρα ,η οποία επηρεάζει την παρούσα συμφωνία , θα πρέπει να συμφωνήσει πρώτα με το 2ο μέρος της παρούσας συμφωνίας. Δηλαδή, για παράδειγμα εάν στο μέλλον μία κυβέρνηση της Αιγύπτου, φιλική προς την Τουρκία και εχθρική προς την Ελλάδα θελήσει να συμφωνήσει με την Τουρκία εις βάρος της Ελλάδος,δεν θα μπορεί να το κάνει, διότι θα πρέπει να συμφωνήσει και η Ελλάς.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ περι ΑΟΖ, ΕΔΩ.


4) Στο άρθρο 2 αναφέρεται ότι εάν βρεθούν φυσικοί πόροι υδρογονανθράκων στα όρια των κοιτασμάτων των δύο χωρών, τότε οι δύο χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν. Αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι σύμφωνα με τις έρευνες των εταιρειών και των ειδικών επιστημόνων τα κοιτάσματα της Κρήτης και της Αιγύπτου είναι πολύ πλούσια – γιγαντιαία ή ίσως και υπεργιγαντιαία – και αποτελούν συνέχεια μιας ενιαίας γεωλογικής τεκτονικής πλάκας.


5) Στο άρθρο 4 αναγράφεται, ότι η συμφωνία δεν υπόκειται σε καταγγελία, απόσυρση ή αναστολή για κανέναν λόγο, υποχρεώνοντας έτσι μελλοντικές κυβερνήσεις Ελλάδος και Αιγύπτου να την τηρήσουν αλλά και να ολοκληρώσουν την οριοθέτηση. Ας σημειωθεί, ότι στο παρελθόν κυβερνήσεις της Ελλάδος και της Αιγύπτου υπέσκαπταν και ανέβαλλαν την μεταξύ τους συνεργασία, ενώ ειδικά στην Ελλάδα αρμόδιοι υπουργοί κωλυσιεργούσαν στο συνολικό πλαίσιο της Ελληνικής ΑΟΖ.


Τέλος είναι καλό να επισημανθεί, ότι είναι θετικό το γεγονός πως επιτέλους οι Έλληνες ασχολούνται με σοβαρά θέματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Πατρίδος και όλων των Ελλήνων ,δηλαδή της ζωής μας , αλλά θα πρέπει να ενημερώνονται σωστά , για να μην πέφτουν σε παγίδες και λανθασμένες κρίσεις.


Στις θάλασσες «τσιμπάνε» τα ψάρια , όχι οι ψαράδες, και οι Έλληνες δεν είμαστε ψάρια!

 

Το 5σέλιδο κείμενο της συμφωνίας, ΕΔΩ.

 

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 9.8.2020.


ΛΕΞΕΙΣ: ΑΟΖ, Αιγυπτος, Κυρα Αδαμ, Μπαρτατιλας

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ