ΚΑΠΠΑΔΟΚΕΣ για ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: Η ιδρυτική πράξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αναφέρεται ρητά στην ανάγκη αποφυγής της χρήσης ιστορικών μνημείων για πολιτικούς σκοπούς

ΚΑΠΠΑΔΟΚΕΣ για ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ:
Η ιδρυτική πράξη της Γενικής Συνέλευσης
του ΟΗΕ αναφέρεται ρητά
στην ανάγκη αποφυγής της χρήσης
ιστορικών μνημείων
για πολιτικούς σκοπούς 

Το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων (ΠΕΚΣ) εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για την απόφαση της αλλαγής καθεστώτος της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως, που είχε προαναγγελθεί με διάφορους τρόπους εδώ και καιρό.

Η πράξη αυτή της αλλαγής του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, μετά από 85 χρόνια που αυτή λειτούργησε ως ιστορικό μνημείο που ενώνει τους πολιτισμούς, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την προσπάθεια της "Συμμαχίας Πολιτισμών", που είχε οργανωθεί το 2005 με πρωτοβουλία των ηγεσιών της Ισπανίας και της Τουρκίας, και η οποία οδήγησε στην ίδρυση του Οργανισμού της Συμμαχίας των Πολιτισμών στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Αυτή η ίδια η ιδρυτική πράξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αναφέρεται ρητά στην ανάγκη για αποφυγή της χρήσης για πολιτικούς σκοπούς ιστορικών μνημείων με εμβληματικό χαρακτήρα. Το ίδιο υποστηρίζει και η Ουνέσκο.

Στο διεθνές αυτό πλαίσιο, που αποβλέπει στη διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, και στην ειρηνική χρήση και απόλαυση των προϊόντων αυτής της κληρονομιάς, θα πρέπει να αποφεύγεται η πρόκληση και εκμετάλλευση των θρησκευτικών φανατισμών, που καταστρέφουν αντί να κτίζουν γέφυρες ανάμεσα στους λαούς και στους ανθρώπους.

Εξ άλλου, η απόφαση αυτή αλλαγής του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας έρχεται σε αντίθεση:

α) με τρεις προηγούμενες αποφάσεις αυτού του ίδιου δικαστηρίου, που έκριναν-αποφάνθηκαν, κατά το παρελθόν, τελεσίδικα προς την αντίθετη κατεύθυνση, και

β) τις θεμελιώδεις αρχές του κοσμικού ρεπουμπλικανικού Κράτους.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, ΕΔΩ.


Αυτός ο αρνητικός συμβολισμός που εμπεριέχει αυτή η ίδια η πράξη της αλλαγής καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, επιβαρύνεται σφόδρα, όταν ιδίως συνοδεύεται ή και βασίζεται σε απόψεις που υποστηρίζουν την ύπαρξη ενός υποτιθέμενου δικαιώματος της «σπάθης και της κατάκτησης».

Το ΔΣ της ΠΕΚΣ καλεί όλους εκείνους τους παράγοντες, που ασκούν επιρροή στο ζήτημα που, ως μη όφειλε, δημιουργήθηκε από την αλλαγή καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, να επιδείξουν σωφροσύνη και να συμβάλουν στη δίχως φανατισμούς και μισαλλοδοξία απόδοση στην Αγία Σοφία του πλήρους χαρακτήρα της ως μνημείου της πανανθρώπινης πολιτισμικής κληρονομιάς. Τους καλεί να κτίζουν αντί να γκρεμίζουν γέφυρες μεταξύ των λαών και των πολιτισμών, και να συμβάλουν στην ειρηνική συνύπαρξη τους, εξυπηρετώντας την ανεμπόδιστη χρήση και απόλαυση των προϊόντων της πανανθρώπινης πολιτισμικής κληρονομιάς, από όλους τους ανθρώπους δίχως φανατισμούς, προκαταλήψεις και αποκλεισμούς.

ΠΗΓΗ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, 13.7.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 14.7.2020.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ: Αγια Σοφια, Καππαδοκια, Καππαδοκες

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ