Χρέος τιμής να ανακηρυχθούν τα «Απολυμαντήρια» Αρετσούς, όπου «φιλοξενήθηκαν» πάνω από 300.000 πρόσφυγες, σε τόπο ανάδειξης ξερριζωμού, κακουχιών, πόνου του Ελληνισμού…

Χρέος τιμής να ανακηρυχθούν

τα «Απολυμαντήρια»

Αρετσούς,

όπου «φιλοξενήθηκαν»

πάνω από 300.000 πρόσφυγες,

σε τόπο ανάδειξης ξερριζωμού,

κακουχιών, πόνου του Ελληνισμού…

 

Οι εξελίξεις στο θέμα των απολυμαντηρίων της Καλαμαριάς:

 

Πρόσφατα υπήρξε ερώτημα για την απουσία εκπροσώπου της Ομοσπονδίας από σύσκεψη που συγκάλεσε ο υφυπουργός εσωτερικών για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, στο Διοικητήριο Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καράογλου, για το θέμα των απολυμαντηρίων Καλαμαριάς.

 

Η ΟΠΣΕ δεν παρέστη επειδή δεν εκλήθη. Δεν έμεινε, όμως, με σταυρωμένα χέρια. Έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες και προέκυψε ότι η μη πρόσκληση οφείλεται στην Ειδική Επιτροπή, που έχει συσταθεί με ΦΕΚ από την προηγούμενη κυβέρνηση και περιλαμβάνει εκπροσώπους μόνο Ποντιακών οργανώσεων.

 

Η ΟΠΣΕ είχε και τότε αντιδράσει με επίσημο έγγραφο της και είχε πάρει διαβεβαίωση από κυβερνητικούς βουλευτές, ότι έγινε λάθος και θα διορθωθεί, ώστε να εκπροσωπηθούν στην εν λόγω επιτροπή όλα τα προσφυγικά σωματεία. Αυτό δεν έγινε ποτέ καθώς προέκυψαν οι πρόωρες εκλογές.

 

Η σημερινή κυβέρνηση, όπως προέκυψε από την έρευνα της ΟΠΣΕ, εξετάζει το θέμα και σύντομα θα υπάρξει νέο ΦΕΚ με τις απαραίτητες αλλαγές.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Καράογλου στις σχετικές δηλώσεις του για τα απολυμαντήρια, αναφέρει : «Ο Ελληνισμός έχει βιώσει την οδύνη της προσφυγιάς. Πόνεσε, μάτωσε, δάκρυσε, όσο κανένας άλλος λαός. Οι Έλληνες του Πόντου, της Μικράς Ασίας, της Θράκης, έζησαν την τραγωδία του ξεριζωμού, χωρίς ποτέ να χάσουν την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπειά τους. Στο βαθμό που ο πολιτισμός ταυτίζεται με την ιστορία και σε μια προσπάθεια συντήρησης της ιστορικής μνήμης, αποτελεί χρέος τιμής να ανακηρυχθεί ο χώρος των «Απολυμαντηρίων» της Αρετσούς σε τόπο ανάδειξης του ξεριζωμού, των κακουχιών, του πόνου του Ελληνισμού, μα και συνέχειας του Έθνους μας». Δηλαδή, ο υφυπουργός δεν κάνει διαχωρισμό προσφύγων και μένει τώρα να υλοποιήσει την υποχρέωση για εισήγηση αλλαγής του εν λόγω ΦΕΚ.

 


Υπενθυμίζεται ότι στα απολυμαντήρια «φιλοξενήθηκαν» πάνω από 300.000 πρόσφυγες που έφτασαν ταλαιπωρημένοι στη Θεσσαλονίκη, από διάφορες περιοχές των αλησμόνητων πατρίδων.

 

Η ΟΠΣΕ παρακολουθεί στενά και το θέμα αυτό, έτοιμη να παρέμβει σε κάθε εξέλιξη ή καθυστέρηση. Θεωρεί ότι αρωγοί στην προσπάθεια του κ. Καράογλου, θα πρέπει να είναι όλοι οι βουλευτές του εθνικού μας κοινοβουλίου που έλκουν την καταγωγή του από τις αλησμόνητες πατρίδες.

 

Να σημειωθεί, τέλος ότι στην ειδική συγκέντρωση που έκανε νωρίτερα, η επιτροπή πολιτών για την ανάδειξη των απολυμαντηρίων ως τόπου ιστορικής μνήμης, με επί κεφαλής τον κ. Μανόλη Λαμτζίδη, προσεκλήθη η ΟΠΣΕ, παρέστη με δύο μέλη του ΔΣ, τοποθετήθηκε με σύντομη ομιλία και δήλωσε τη συμπαράσταση της στην προσπάθεια που γίνεται.

 

Εν αναμονή κυβερνητικών ενεργειών.

 

ΠΗΓΗ: Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ), 1.8.2020. Το ΔΣ της ΟΠΣΕ παρακολουθεί όλα τα θέματα που άπτονται των ενδιαφερόντων της και μετά την ολοκλήρωση των ενεργειών της, ενημερώνει τα σωματεία μέλη της. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.8.2020.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ για το αρχαίο λιμάνι στην ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΕΔΩ.


ΛΕΞΕΙΣΑπολυμαντηρια Αρετσους, Ελληνες προσφυγες, ξερριζωμος, Ελληνισμος, Αρετσου Καλαμαριας, Καραογλου, Καλαμαρια 
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ