Τα ευρήματα στο αρχαίο Ereoni (> Έλεον) Βοιωτίας, 2011-2018

Τα ευρήματα στο αρχαίο
Ereoni (> Έλεον) Βοιωτίας,
2011-2018 

Του Γιώργου Λεκάκη


Στο άρθρο τους με τίτλο «Fieldwork at Ancient Eleon in Boeotia, 2011–2018» οι Brendan Burke, Bryan E. Burns, Αλεξάνδρα Χαραμή, Nicholas Herrmann, Bartłomiej Lis και Trevor Van Damme, παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των πρώτων ανασκαφών στον χώρο του αρχαίου Ελέου, στην ανατολική Βοιωτία.


Ευρήματα από το Μπλε Κτήριο του Ελέου.

Η εργασία πεδίου επικεντρώθηκε στην υπερυψωμένη ασβεστολιθική κορυφογραμμή, στην δυτική άκρη του χωριού Άρμα, περίπου 14 χλμ. ανατολικά των Θηβών.

Το χρονολογικό πλαίσιο των ανεσκαμμένων λειψάνων περιλαμβάνει κεραμικά, που χρονολογούνται από την Πρώιμη Ελλαδική ΙΙ έως την Πρώιμη Μεσοελλαδική, τα οποία ευρίσκονται σε δευτερεύοντα πλαίσια και δεν συνδέονται με αρχιτεκτονικά κατάλοιπα.

Η ταφική δραστηριότητα ξεκίνησε κατά την διάρκεια της Μεσοελλαδικής περιόδου, φθάνοντας στο αποκορύφωμά της, τόσο από την άποψη του αριθμού των τάφων, όσο και των μνημείων, στην ύστερη Ελλαδική Ι.

Αρχαίος τάφος παιδιού, στο Έλεον Βοιωτίας.

Ένα εντυπωσιακό ταφικό συγκρότημα, το λεγόμενο Μπλε Πέτρινο Κτήριο / Blue Stone Structure, είναι σύγχρονο με άλλα νεκροταφεία της περιόδου «Shaft Grave» στην νότια και κεντρική Ελλάδα. Κατά την διάρκεια της Μυκηναϊκής Ανακτορικής περιόδου, η δραστηριότητα στον χώρο περιελάμβανε σημαντική παραγωγή χειροτεχνίας. Η δραστηριότητα είναι σύγχρονη με αναφορές στο τοπωνύμιο e-re-o-ni (> Έλεον, Έλεος)[1] σε δισκία γραμμικής γραφής Β, που βρέθηκαν στην πόλη των Θηβών.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΒΟΙΩΤΙΑ, ΕΔΩ.


Η κατοίκηση συνεχίσθηκε στις μετέπειτα περιόδους (Ύστερη Ελλαδική IIIC, Πρώιμη και Μέση), μέσω αρκετών φάσεων οικοδόμησης, καταστροφής και ανοικοδόμησης.


Αρχαία κεραμικά ευρήματα από το Έλεον.

Μέχρι τον 6ο αιώνα π.Χ., η κατασκευή του μεγάλου πολυγωνικού τείχους κατά μήκος της ανατολικής άκρης του οροπεδίου και μια σειρά από κεραμικά και ειδώλια, τοπικής, κορινθιακής και αττικής προέλευσης σε δευτερογενή εναπόθεση, υποδηλώνουν νέα κατοχή της πόλεως.

 

ΠΗΓΗ: AJA, 124.3, 3.8.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 4.8.2020.

 

ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:

[1] Γι’ αυτό και το συγκεκριμένο τοπωνύμιο της Βοιωτίας δεν γράφεται ΕΛΑΙΟΝ, και δεν έχει καμμιά σχέση με το έλαιο / ελαιόλαδο - ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Γ. Λεκάκης "Οι 88 αρχαίες πόλεις της Βοιωτίας".


ΛΕΞΕΙΣαρχαιο Ερεονι, Ερεον, Ελεον Βοιωτιας, 2011, 2018, Χαραμη, ανασκαφη, Ελεο, Βοιωτια, Αρμα Βοιωτιας, Θηβα, κεραμικα, Πρωιμη Ελλαδικη, Πρωιμη Μεσοελλαδικη, ταφη, ταφος, υστερη Ελλαδικη, Μπλε Πετρινο Κτηριο, νεκροταφειο, Μυκηναικη Ανακτορικη περιοδος, χειροτεχνια, ereoni, γραμμικη γραφη Β, Θηβαι, 6ος αιωνας πΧ, πολυγωνικο τειχος, ειδωλιο, κορινθιακη τεχνη, αττικη τεχνη, γραμμικη Β

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ