Πανόραμα των Αθηνών, το 1835


Πανόραμα των Αθηνών, το 1835


Ο Βερολινέζος Ferdinand Stademann (1791-1873) αποτύπωσε ένα μοναδικό Πανόραμα των Αθηνών / Panorama von Athen, το καλοκαίρι του 1835, αν και είχε τον «πιο αφόρητο καύσωνα»!

Εξεδόθη στο Μόναχο, από τον Franz Wild, το 1841.


Πρόκειται για μια σπάνια, υπέροχη οπτική καταγραφή 360ο του Λεκανοπεδίου Αττικής και της πόλεως των Αθήνας του 19ου αιώνα, ένα πολύ καλό δείγμα 10 εντυπωσιακών χρωματιστών λιθογραφικών πλακών, με τις τυπωμένες επικαλύψεις τους. Στην πλήρη ανάπτυξη αποτυπώνονται η Πνύκα, η Ακρόπολις, ο Υμηττός, ο Ιλισός, ο Λυκαβηττός, τα Bριλήσια, το Πεντελικόν όρος, η Πάρνηθα, το Aιγάλεω, ο Κορυδαλλός, ο Πειραιάς, η Σαλαμίνα, η Aίγινα έως την Aργολίδα!..

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΑΘΗΝΑ, ΕΔΩ.

Αυτήν την υπέροχη θέα, που έδειχνε την Αθήνα από τον Λόφο των Νυμφών[1], παρήγγειλε, μάλλον, μετά την ενθρόνισή του, στον ελληνικό θρόνο, ο βασιλεύς Όθων. Ο Stademann ήταν γραμματέας της αντιβασιλείας που κυβερνούσε την Ελλάδα επί Όθωνος.

Ολόκληρο το πανόραμα ήταν σχεδόν 6 μέτρα!


Σε αυτό αναφέρεται και κατάλογος συνδρομητών (μεταξύ των οποίων και ο Όθων) και κείμενο στα γερμανικά και στα γαλλικά.

Πλάκες και οι 6 αριθμημένες λιθογραφικές βινιέτες, είναι τυπωμένες από Lebaché και Lange. Στις βινιέτες τα βασιλικά ανάκτορα, μια συνοικία των Αθηνών, η Καισαριανή, ο Ιλισός[2], κ.ά.

ΠΗΓΕΣ: Blackmer 1595, Contominas 689.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

[1] Όπου νυν το Αστεροσκοπείο.
[2] Όπου μετέπειτα οικοδομήθηκε το Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο.


ΛΕΞΕΙΣ: Πανοραμα Αθηνων, 1835, Σταντεμανν, Στειντμανν, Αθηναι, καλοκαιρι, καυσωνας, Μοναχο, Βιλντ, 1841, Σταντεμαν, Στειντμαν, Αθηνα, 19ος αιωνας, Λεκανοπεδιο Αττικης, χρωματιστη λιθογραφικη πλακα, Πνυκα, Ακροπολις, Υμηττος, Ιλισος, Λυκαβηττος, Bριλησια, Πεντελικον ορος, Παντελικο, Παρνηθα, Aιγαλεω, Κορυδαλλος, Πειραιας, Σαλαμινα, Aιγινα, Aργολιδα, Λοφος Νυμφων, βασιλευς Οθων, γραμματεας αντιβασιλειας, Οθωνας, συνδρομητης, γερμανικα, γαλλικα, λιθογραφικη βινιετα, βασιλικα ανακτορα, Καισαριανη, Ιλισσος, Κοντομηνας, Αστεροσκοπειο Αθηνων, Καλλιμαρμαρο Παναθηναικο Σταδιο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ