Η ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ - Γιατί αυτή η ολιγωρία και ο επί δύο Αιώνες ραγιαδισμός; - του Θ. Δάλμαρη

Η ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ
ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ
ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ 

Του Θεόδωρου Δάλμαρη, μαθηματικού, ποιητή, συγγραφέα

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίπολης ενέκρινε παμψηφεί, την πρόταση του γνωστού Αρκάδα και διεθνώς αναγνωρισμένου Ζωγράφου, Αρχιτέκτονα και Πολεοδόμου Δημήτρη Ταλαγάνη.

 

Η πρόταση αφορά την Δημιουργία στην πόλη της Τρίπολης, του εμβληματικού ιστορικού Μουσείου των Αγώνων υπέρ Πατρίδας και Ελευθερίας του Ελληνικού Έθνους.

 

Στο έργο αυτό, ο δημιουργός του, κατάφερε με απαράμιλλη τέχνη και ενόραση, ανάμεσα στις θεότητες του Κάλλους, της Αρχιτεκτονικής και της απλότητας, να ενθρονίσει τον Στρατηλάτη της εποποιίας του 1821, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, συνδιαλεγόμενον με επιλεγμένες μορφές, από το Πάνθεο των Ηρώων, των γιγάντων της γνώσης, των μαρτύρων, της φιλοσοφίας, της επιστήμης και της διαχρονικής Οδύσσειας των Ελλήνων.


Απέναντί του, τον καλωσορίζουν οι δικαστές, Τερτσέτης Γεώργιος και Πολυζωίδης Αναστάσιος, οι οποίοι αρνούμενοι να τον δικάσουν εις θάνατο για έσχατη προδοσία, τίμησαν τους αγωνιστές του ’21 και ταπείνωσαν τους Βαυαρούς και τους Έλληνες υποτακτικούς τους. Το ευρύτερο τοπίο, μέσα στο οποίο φιλοξενείται το έργο, είναι ένας πίνακας κάλλους, αντιπροσωπευτικός της Ελληνικής φύσης, που διαλέγεται με την Ιστορία. Αυτή η φύση γέννησε, έθρεψε και διαμόρφωσε την Ελληνική συνείδηση. Γι’ αυτό και αναγορεύτηκε ο Ελληνικός πολιτισμός ως οικουμενικός.

 

Ο θρυλικός Γέρος του Μωριά, πάντα αγέρωχος πάνω στο άλογό του, οι αγέρωχοι επίσης και υπερήφανοι δικαστές μπροστά στο επιβλητικό Δικαστικό Μέγαρο της Πόλης και στο βάθος, το καταπράσινο βουνό του Μαινάλου, αποτελούν μια μυστηριακή σύνθεση φυσικού κάλλους και της επί παντός πεδίου προσφοράς του Ελληνικού Έθνους, στην κατανόηση του κόσμου, και των εννοιών της Πατρίδας και της Ελευθερίας.

 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του 1821, ΕΔΩ.


Αυτή την αδιόρατη, δυστυχώς, ομορφιά και την λαλούσα, αλλά μη ακουόμενη ιστορία της Αρκαδίας και του Ελληνικού Έθνους, έρχεται το έργο αυτό, να τις συνθέσει σε μια ορατή πανδαισία ψυχής, πνεύματος, γνώσης, απτής εμπειρίας, και μυστηριακής ώσμωσής τους, με το Άγνωστο στους νεότερους κίνημα του ΑΡΚΑΔΙΚΟΥ ΙΔΕΩΔΟΥΣ, που υμνείται από πολλές ομώνυμες Ακαδημίες του Κόσμου. Να τις συνθέσει σε Εθνικό όραμα, που θα το καταυγάσει και θα το ταξιδέψει σαν Ελληνική μελωδία, στα πέρατα του Ελληνισμού και του κόσμου. Να προσδώσει στην πόλη και στους εορτασμούς για την απελευθέρωσή της από τους Οθωμανούς, αίγλη, και να αφυπνίσει την υπνώττουσα αυτοπεποίθηση των Ελλήνων που συνεχώς φθίνει. Να αποτελέσει Σοκ ανάκτησης των πατριωτικών αντανακλαστικών μας, ως επίσης Σοκ πολιτιστικής αναγέννησης και οικονομικής ανάπτυξης της πόλης.

 

Όταν το έργο αυτό ολοκληρωθεί, όταν δηλαδή, αποπερατωθεί το υπόσκαφο της πλατείας Άρεως του Μουσείου των Αγώνων του Ελληνικού Έθνους, τότε, αυτό θα μεταφερθεί εκεί, ενσωματωμένο σε μια ενιαία πρωτόγνωρη Μουσειακή Σύνθεση.

 

Ο χρόνος παράδοσης της πρώτης φάσης του έργου, είναι η 23.9.2020, ημέρα γιορτής της απελευθέρωσης της Τρίπολης από τους Οθωμανούς. Ο χρόνος αυτός, από κάθε άποψη είναι ελάχιστος και για τα σημερινά δεδομένα είναι απαγορευτικός.

Αλλά γιατί αυτή η ολιγωρία και ο επί δύο Αιώνες ραγιαδισμός;

Αυτό το ερώτημα δεν θα απαντηθεί εδώ. Είναι πάντως έργο τόσο πολυπαραγοντικό, με Εθνικές, Ιστορικές και Φιλοσοφικές συνιστώσες, που απαιτεί τόσο, ως προς την σύλληψη, όσο και προς την εκτέλεσή του, γνώσεις, πατριωτισμό, δύναμη ψυχής και ενόρασης, αλλά και χρόνο εκτέλεσης. Και ο μεν δημιουργός του απόδειξε ότι διαθέτει όλα τα παραπάνω, το Κράτος όμως, διαχρονικά όχι.

Η χρηματοδότηση του πρώτου σχεδίου του έργου έχει ήδη εξασφαλισθεί μερικώς. Πιστεύουμε ότι ο Λαός της Αρκαδίας και οι απανταχού στον κόσμο απόδημοι Αρκάδες, θα καλύψουν με ενθουσιασμό και το υπόλοιπο ποσό. Είναι όμως βέβαιον, εξ’ ορισμού, ότι το έργο θα δεχθεί επιθέσεις, από τον ακόρεστο Μινώταυρό μας.

Πάντως ο γράφων, καταθέτει την βεβαιότητα του, ότι όλα θα εξελιχθούν καλώς, και τελικά θα επιτευχθεί το ανέφικτο.

Το κλειδί για την απελευθέρωση των δυνάμεων του Λαού μας, είναι η πίστη στο έργο, όπως αυτή εκφράστηκε με την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου, και βεβαίως η πίστη στον εαυτό του. Η απόφαση αυτή έχει ήδη εκπέμψει το σήμα της: Ότι, η πόλη της Τρίπολης αποφάσισε να αποκαταστήσει την τιμή της, και την τιμή της Ελλάδος. Να τιμήσει το Άξιο τέκνο της, το Θ. Κολοκοτρώνη. Το Ελληνικό κράτος εθελόδουλο και υποτακτικό στους Βαυαρούς και στην Εσπερία, διατηρεί επί δύο αιώνες την επαίσχυντη θανατική ποινή επί εσχάτη προδοσία στον πρωταγωνιστή των Αγώνων του 1821 για την απελευθέρωση της Πατρίδας.

Η ψυχή των Ελλήνων ελευθερώθηκε. Αυτό όμως μας επιφορτίζει με το χρέος να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη της ενότητας και να αποτινάξουμε το ζυγό που επί αιώνες το ελληνικό πολιτικό σύστημα, μας έχει επιβάλλει και διατηρεί μέχρι σήμερα.

Η Πατρίδα μας έχει ανάγκη από όλα τα παιδιά της, τα άσωτα και τα φρόνημα. Αυτό πρέπει να το εγκολπωθεί ο Λαός, και να το κάνει πράξη. Ίδωμεν.

Ας είναι αυτό το κείμενο μια πρώτη πράξη ευθύνης, μετά την απόφαση του Δ.Σ. της Τρίπολης. Ένα πρώτο μεγάλο εύγε στους πρωτεργάτες της απόφασης και της συμβολής τους στην προσπάθεια υλοποίησής της.

Δημοσιεύουμε τα ονόματα και τους φορείς που συμμετέχουν στην υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου:

 

ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Περιφέρεια Πελοποννήσου

Δήμος Τρίπολης

Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας

 

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Υπουργείο Εξωτερικών - Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Ακαδημία Αθηνών

Εκκλησία της Ελλάδος

Ένωση Περιφερειών Ελλάδος

Επιτροπή Ελλάδα 2021

Πατριωτικός Όμιλος Απογόνων των Αγωνιστών 1821
Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση

Επιμελητήριο Αρκαδίας

Παγκόσμιο Παναρκαδικό Συμβούλιο

Διεθνές Δίκτυο Αρκαδία

 

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Τέως Πρόεδρος Δημοκρατίας

ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΕΡΕΦΟΣ Ακαδημαϊκός

ΜΑΡΙΑ ΕΥΘΥΜΙΟΥ Ιστορικός, Μέλος Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ Μουσικοσυνθέτης

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ Καθηγητής Πανεπιστημίου

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΑΡΤΙΝΟΣ Διοικητής Αγίου Όρους

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ Επιχειρηματίας

ΦΩΤΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Διευθυντής Ιδρύματος Θεοχαράκη

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΓΚΟΡΤΖΗΣ Πρόεδρος Φίλων Πολεμικού Μουσείου

ΣΤΕΛΑ ΚΟΚΚΟΛΗ Πρόεδρος Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Η.Π.Α.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΤΣΙΑΝΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΜΥΡΝΙΩΤΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ τέως δήμαρχοι Τριπόλεως

 

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΙΟYΜΗΣ Δήμαρχος Τρίπολης

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΛΑΓΑΝΗΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΕΝΔΡΙΝΟΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΛΟΥΜΗΣ

ΜΑΤΙΝΑ ΟΡΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΛΙΛΑ ΝΤΕ ΣΑΒΕΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΑΝΝΑ ΚΑΤΣΑΟΥΝΗ

ΤΑΜΙΑΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΛΟΥΜΗΣ

ΕΦΟΡΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ

ΜΕΛΗ: ΜΑΤΙΝΑ ΟΡΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ


ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 24.8.2020.

ΛΕΞΕΙΣ: ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ, ΤΡΙΠΟΛΗ, Δημος Τριπολης, Ταλαγανης, Μουσειο Αγωνων υπερ Πατριδας και Ελευθεριας του Ελληνικου εθνους, Καλλος, Αρχιτεκτονικη, εποποιια του 1821, Κολοκοτρωνης, Πανθεο Ηρωων, Ελληνες, Δαλμαρης, Τερτσετης, Πολυζωιδης, Βαυαροι, Επανασταση 1821
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ