Μεταφορικό Ισοδύναμο: καταστροφικές αποφάσεις κυρίως για μικρά νησιά - ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΝΤΟΝΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

Μεταφορικό Ισοδύναμο: Καταστροφικές αποφάσεις

κυρίως για μικρά νησιά

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΕΝΤΟΝΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

 

 Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας, με αφορμή την αιφνίδια ανακοίνωση νέου τρόπου εφαρμογής του μέτρου του μεταφορικού ισοδυνάμου στα καύσιμα στα νησιά μας (ανακοινώθηκε Παρασκευή 31/7 με έναρξη εφαρμογής Σάββατο 1/8), εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η σχετική απόφαση, ιδιαίτερα στα μικρότερα νησιά της Δωδεκανήσου.



 Συγκεκριμένα, μόλις χθες, έγινε η ακόλουθη ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας:

«Με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε στο πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο (άρθρο 112), από 1-8-2020 η καταβολή του Αντισταθμίσματος Νησιωτικού Κόστους (ΑΝΗΚΟ), για την προμήθεια των επιλέξιμων υγρών καυσίμων (απλή αμόλυβδη 95 οκτανίων και diesel κίνησης), θα γίνεται απευθείας στους κατοίκους και στις επιχειρήσεις των 34 νησιών της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου, που είναι δικαιούχοι του Μοναδικού Αριθμού Νησιώτη (MAN) και του Μοναδικού Αριθμού Νησιωτικής Επιχείρησης (ΜΑΝ-Ε).

 Το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά από 1 Αυγούστου 2020 στα κάτωθι νησιά: Αγαθονήσι, Άγιο Ευστράτιο, Αλόννησο, Αμοργό, Ανάφη, Αντίπαρο, Αστυπάλαια, Ίο, Ικαρία, Κάρπαθο, Κάσο, Κέα, Κίμωλο, Κύθηρα, Κύθνο, Λειψούς, Λέρο, Μεγίστη, Μήλο, Νίσυρο, Πάτμο, Σαμοθράκη, Σέριφο, Σίκινο, Σίφνο, Σκιάθο, Σκόπελο, Σκύρο, Σύμη, Τήλο, Φολέγανδρο, Φούρνους, Χάλκη και Ψαρά.

 Καλούμε τους κατόχους ΜΑΝ και ΜΑΝ-Ε των ανωτέρω νησιών να φυλάσσουν τις αποδείξεις προμήθειας επιλέξιμων καυσίμων για ενδεχόμενη μελλοντική καταχώριση τους στο Πληροφοριακό Σύστημα της νέας δράσης».

 

 Η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση διαφημίστηκε ως «τα χρήματα από τα καύσιμα απευθείας στην τσέπη του μονίμου κατοίκου». Μάλιστα πολλοί έτρεξαν να το χειροκροτήσουν. Οι περισσότεροι συμπατριώτες μας είναι ανημέρωτοι και είναι κάπως δικαιολογημένοι, αφού δεν είναι υποχρεωμένοι να ξέρουν κάθε Νόμο με λεπτομέρεια, οπότε αντιδρούν παρορμητικά… Κάποιο άλλοι κάνουν κάτι πολύ χειρότερο, χειροκροτούν ή επικρίνουν ένα νέο μέτρο, ανάλογα με το τι ψηφίζουν!

 

 Ως Ομοσπονδία, προσπαθούμε διαχρονικά να προβάλουμε τα δίκαια αιτήματα των απανταχού συμπατριωτών μας, χωρίς καμία πρόθεση ωραιοποίησης ή καταστροφολογίας για οποιοδήποτε θέμα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχουμε τα εξής δεδομένα:

- Το δεύτερο εξάμηνο του 2018 άρχισε η εφαρμογή του μέτρου του μεταφορικού ισοδυνάμου, για την μετακίνηση των μονίμων κατοίκων των μικρών νησιών, για την μεταφορά των εμπορευμάτων και για τα καύσιμα που αποτελούν μια κατηγορία μόνα τους.

-  Από το 2019, η εφαρμογή του μέτρου επεκτάθηκε και στα υπόλοιπα νησιά.

-  Δυστυχώς, για λόγους που δεν γνωρίζουμε, από τις αρχές του.

2020, όλοι οι επαγγελματίες είναι απλήρωτοι, δεν έχει ανοίξει καν η πλατφόρμα υποβολής αιτημάτων για επιστροφή χρημάτων. Το απαράδεκτο αυτό γεγονός έχει ως αποτέλεσμα την απαξίωση του μεταφορικού ισοδυνάμου, τουλάχιστον από όλους τους επαγγελματίες, μάλιστα στα μικρότερα νησιά, δημιουργήθηκαν συνθήκες οικονομικής καταστροφής για ορισμένες κατηγορίες με χαρακτηριστικότατο παράδειγμα τους πρατηριούχους καυσίμων. Και αντί να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πληρωμής των επιχειρηματιών, εμπόρων, κλπ, ευρισκόμενοι και μέσα στην κρίση της πανδημίας, χθες ανακοινώθηκε απόφαση ότι απελευθερώνονται οι πρατηριούχοι και συνεπώς οι τιμές θα ξαναπάνε στα ύψη, όπως παλαιότερα. Τα χρήματα που δικαιούνται οι μόνιμοι κάτοικοι θα τα παίρνουν στο μέλλον, πιθανότατα υποβάλλοντας σχετικά αιτήματα με τις αποδείξεις προμήθειας, που καλούνται να συγκεντρώνουν, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παραπάνω ανακοίνωση του Υπουργείου. Αυτή η μεθοδολογία προτείνεται αφού κανείς πρατηριούχος δεν διαθέτει κατάλληλο λογισμικό στην ταμειακή του μηχανή, πιθανότατα ανάλογο με αυτό των ταξιδιωτικών πρακτόρων, όπου ταυτόχρονα με την απόδειξη συναλλαγής θα καταγράφεται ο κωδικός του μεταφορικού ισοδυνάμου του πελάτη στο σύστημα, ώστε σε δεύτερο χρόνο να πιστωθεί το ποσό που αναλογεί στον τραπεζικό του λογαριασμό.

 Προκύπτουν λοιπόν εύλογα τα ακόλουθα ερωτήματα:

-         Έχει γίνει πρόβλεψη για το πότε και πως θα γίνει η ενημέρωση των ταμειακών μηχανών των πρατηριούχων με το απαιτούμενο λογισμικό;

-         Ποιος θα επιβαρυνθεί το κόστος από τις απαιτούμενες μετατροπές στις ταμειακές μηχανές των πρατηριούχων;

-         Πως είναι δυνατό από σήμερα 1/8, να αναπροσαρμοστούν οι τιμές των καυσίμων και παράλληλα να λειτουργεί νόμιμα το πρατήριο, με τις νέες ρυθμίσεις;

-         Τα μικρά νησιά, με ένα και μοναδικό πρατήριο, εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, που προσπαθούν να έχουν κάποια έστω ελάχιστη τουριστική κίνηση, υποχρεώνονται να κάνουν διαχωρισμό μεταξύ μονίμων και μη κατοίκων;

-          Γνωρίζουν οι αποφασίζοντες ότι τα μικρά νησιά στηρίζονται στους ανά την γη απόδημους συμπατριώτες μας; Αυτούς λοιπόν τους απόδημους θα βάλουν απέναντι τους; Αλλά και για τους λοιπούς λιγοστούς επισκέπτες των μικρών νησιών, ο τρόπος προσέλκυσής τους γίνεται με το να τους πουλάμε ακριβότερα καύσιμα ή νομίζουν κάποιοι ότι οι τουρίστες είναι χαζοί και δεν καταλαβαίνουν;

Με την βεβαιότητα ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε τη σοβαρότητα του θέματος, η Ομοσπονδία μας καλεί όλους να αναλογιστούν ότι έστω και την ύστατη ώρα, μπορούν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, αρκεί να υπάρχει η βούληση για δίκαιες αποφάσεις, χωρίς τον επηρεασμό συντεχνιακών μικροσυμφερόντων.

ΠΗΓΗ: ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ – ΠΕΙΡΑΙΩΣ, 1 Αυγούστου 2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.8.2020.

ΛΕΞΕΙΣ: μεταφορικο ισοδυναμο, μικρα νησια, νησιωτικοτητα

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ