Οι «Κύκνοι του χειμώνα» και ο Υπερβόρειος Απόλλων!

Οι «Κύκνοι του χειμώνα»
και ο Υπερβόρειος Απόλλων! 

Του Γιώργου Λεκάκη


Ένα ζευγάρι ιπτάμενοι κύκνοι γλιστρούν πάνω από το νερό σε μια απρόσκοπτη αρμονία στην πόλη Sanmenxia στην επαρχία Χενάν / Henan της Κίνας. Είναι ένα κοινό θέαμα στην Κίνα, όπου δεκάδες χιλιάδες κύκνοι τον χειμώνα φθάνουν στους υγρότοπους της χώρας.


 Η φωτογραφία του Shu Qing εκέρδισε το χάλκινο βραβείο στην κατηγορία Birds in Flight του διαγωνισμού φωτογράφος πτηνών 2020.  Ο Qing ακολούθησε τους κύκνους με μια φορητή κάμερα και χρησιμοποίησε μια αργή ταχύτητα κλείστρου για να θολώσει τις κινήσεις τους.

 

Κάθε χειμώνα, οι «κύκνοι του χειμώνα», όπως ποιητικά λέγονται, μεταναστεύουν από τους τόπους αναπαραγωγής τους στα υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη του βόρειου ημισφαιρίου σε περιοχές της Ανατολικής Ασίας και της Ευρώπης. Κατά την διάρκεια της ασταμάτητης διαδρομής τους, η οποία μπορεί να είναι χιλιάδες χιλιόμετρα, μπορούν να φθάσουν σε υψόμετρα έως και 8.000 μέτρων!..

 

Διαβάζω και σκέπτομαι: Αυτό το εγνώριζαν οι αρχαίοι Έλληνες, και έθεταν ως ιερό πτηνό του (Υπερβόρειου) Απόλλωνος, τον κύκνο… - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΚΥΚΝΟ, ΕΔΩ. Μένει να εξετάσουμε εάν τα ιερά του ήταν σε υγροτόπους, σημαντικά σημεία για τα μεταναστευτικά πουλιά... γνωρίζοντας την αυξημένη οικολογική ευαισθησία των αρχαίων Ελλήνων…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΥΠΕΡΒΟΡΕΙΟ ΑΠΟΛΛΩΝΑ, ΕΔΩ.

ΠΗΓΗ: New Scientist, 9.9.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 10.9.2020.

ΛΕΞΕΙΣ: Κυκνοι του χειμωνα, Υπερβορειος Απολλων, κυκνος, Σανμενξια, επαρχια Χεναν, Κινα, χειμωνας, υγροτοπος, φωτογραφια, κυκνος του χειμωνα, μεταναστευση, αναπαραγωγη, Ανατολικη Ασια, Ευρωπη, ιερο πτηνο, Υπερβορειος Απολλωνας, κυκνος

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ