Χρίστου Γούδη: «ΠΛΑΤΩΝΟΣ “ΠΟΛΙΤΕΙΑ” - Μια λακωνική προσέγγιση σε μια λακωνική αντίληψη περί πολιτείας»

Χρίστου Γούδη:
«ΠΛΑΤΩΝΟΣ “ΠΟΛΙΤΕΙΑ”
Μια λακωνική προσέγγιση σε μια λακωνική αντίληψη περί πολιτείας» 

Αν βιώνετε την κρίση, µη διερωτάσθε για το ποιος φταίει. Γιατί η κρίση είναι πρωτίστως πνευματική, ψυχική και πολιτισμική. Κι αυτό γιατί όλοι εμείς, σαν άλλοι Ποσειδωνιάται, «την γλώσσα την ελληνική ξεχάσαμε τόσους αιώνας ανακατευμένοι µε Τυρρηνούς, και µε Λατίνους, κι άλλους ξένους». Κι αποκοπήκαμε από την ελληνικότητά µας, αυτή που εξέπεμψαν κατά τον χρυσό αιώνα της ιστορίας µας οι αυθεντίες του ανθρώπινου πνεύματος, μιλώντας τη γλώσσα µας, σμιλεύοντας την ιδιοπροσωπία µας και ανυψώνοντας την ψυχή µας στον κόσμο των Ιδεών, μακράν των εφήμερων και φθαρτών επιδιώξεων της καθημερινότητας των μυωπικών οριζόντων.

Καλούμαστε σήμερα να ξαναβρούμε την προγονική κληρονομιά µας και να σηκώσουµε το βάρος της. Γιατί δεν αρκεί ότι γεννηθήκαμε Έλληνες, πρέπει να φτάσουμε στο ύψος που αρμόζει στους Έλληνες. Η πλατωνική «Πολιτεία», το περί αρετής και δικαιοσύνης κορυφαίο έργο τού κατ’ εξοχήν οικουμενικού φιλοσόφου, µας δείχνει τον δρόμο της αναζήτησης ενός καλύτερου σήμερα. Αρκεί να τη γνωρίσουµε και να την κατανοήσουµε. Αυτό επιδιώκουμε µε το παρόν έργο.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ περι ΠΛΑΤΩΝΟΣ, ΕΔΩ.


Το έργο που κρατάτε στα χέρια σας κρυσταλλοποιεί και επιμερίζει την ουσία, τα νοήματα, τις επιδιώξεις και τις μεταφυσικές θεωρήσεις της πλατωνικής «Πολιτείας», µε λόγο και τρόπο λιτό, λακωνικό, σύγχρονο, πλαισιωμένο συνάμα µε παρενθετικές προτάσεις-κλειδιά στο πρωτότυπο κείμενο, µε στόχο να αποτελέσει ταυτόχρονα και μέσο και σκοπό, μέσο δηλαδή για να επιτύχουμε τον σκοπό µας, να επανακτήσουµε την ταυτότητά µας, τον ενάρετο τρόπο ζωής, ατομικά και συλλογικά, ως πρόσωπα και ως κοινωνία.

Η πλατωνική «Πολιτεία» είναι το ιερό ευαγγέλιο των Ελλήνων και κανείς µας δεν δικαιούται να μην το γνωρίζει, αν θέλει να αισθάνεται «τῷ ὄντι Ἕλληνας».

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΚΤΟΣISBN  978-960-382-003-1, σελ. 152.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΒΛΙΑ, ΕΔΩ. 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ


Ο Χρίστος Γούδης διετέλεσε Καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών (1981-2014) και, παράλληλα, Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (2001-2012). Είναι επίσης ποιητής (γράφει και δημοσιεύει ποίηση από το 1968) αλλά και συγγραφέας πολλών επιστημονικών, πολιτικών, κοινωνιολογικών, ιστορικών και αρχαιογνωστικών έργων. Γνωρίζει επτά ξένες γλώσσες (Αγγλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ρωσικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Πορτογαλικά).

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1947. Αποφοίτησε από το Α΄ Πρότυπο Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών το 1964 και το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1969. Μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων ως έφεδρος σημαιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού (1969-1971), έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αστροφυσική στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στην Αγγλία απ’ όπου έλαβε Μάστερ (M.Sc.) και Διδακτορικό (Ph.D.) το 1972 και 1974 αντιστοίχως. Στη συνέχεια εργάστηκε ως ερευνητής στο Τμήμα Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ στην Αγγλία έως το 1979 και στο Ινστιτούτο Αστρονομίας Max Planck της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία έως το 1981. Ως παρατηρησιακός αστρονόμος έλαβε μέρος σε πολυάριθμες ερευνητικές αποστολές σε μεγάλα αστεροσκοπεία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής κατά τις διετίες 1985-1987 και 1987-1989 και Διευθυντής του Τομέα Θεωρητικής και Μαθηματικής Φυσικής, Αστρονομίας και Αστροφυσικής τα ακαδημαϊκά έτη 1999-2000 και 2000-2001. Κατά την περίοδο 2001 έως 2004 υπήρξε εκπρόσωπος της Ελλάδος στην Συμβουλευτική Ομάδα Κοινής Διαστημικής Πολιτικής (JSSAG: Joint Space Strategy Ad¬visory Group) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος [EC/ESA (European Commission / Eu¬ropean Space Agency)] στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι, η οποία επεξεργάστηκε και συνέταξε το ρυθμιστικό πλαίσιο της επίσημης συνεργασίας τους.

Ιδρυτής και πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εθνικών και Κοινωνικών Μελετών «Ίων Δραγούμης» (2007-2012). Επίσης διετέλεσε περιφερειακός σύμβουλος Αττικής (2011-2014) και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων (2014-2019).

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 5.9.2020.

ΛΕΞΕΙΣ: Χριστος Γουδης, ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ, Πλατων, Πλατωνας, λακωνικη προσεγγιση, λακωνικη αντιληψη, περι πολιτειας, κριση, ποιος φταιει, πνευματικη κριση, ψυχικη κριση, πολιτισμικη κριση, Ποσειδωνιαται, ελληνικη γλωσσα, Τυρρηνοι, Λατινοι, ξενοι, ελληνικοτητα, χρυσος αιωνας, ιδιοπροσωπια, κοσμος των Ιδεων, ιδεα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ