Πού ήταν η Ελληνική Στήλη με τον Ποσειδώνα στην Καλαβρία; των Γ. Λεκάκη - M. A. Goicolea

Πού ήταν η Ελληνική Στήλη
με τον Ποσειδώνα
στην Καλαβρία; 

Του Γιώργου Λεκάκη


Οι Έλληνες είχαν κοσμήσει την ανθρωπότητα με μνημεία, κάλλους, αλλά και χρηστικά συνάμα, για τους ναυτικούς, τους οδοιπόρους, τους ταξιδευτές…

Στήλες, στύλοι, πυραμίδες, κλπ. ήταν κατασκευές που η κάθε μια τους έδινε άλλο μήνυμα στον ταξιδευτή, ο οποίος εύκολα τις εντόπιζε από μακριά… Κι αυτό το δίκτυο μνημείων, είναι / ήταν στημένο σε όλον τον κόσμο… ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ

Ένα από αυτά είναι και ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΥΛΟΣ στο ΡΗΓΙΟΝ της ΚΑΛΑΒΡΙΑΣ, αντίστοιχο των ΗΡΑΚΛΕΙΩΝ ΣΤΗΛΩΝ (νυν Γιβραλτάρ):

 

Της Marie Antoinette Goicolea

 

Η Ελληνική Στήλη / Γκρεκοστύλος / Γκρεκοστυλίδα / Στήλη του Ρηγίου, με χαρακτηριστικό  άγαλμα του Ποσειδώνα ήταν το πραγματικό σύμβολο του Στενού (Καλαβρίας-Σικελίας) στους ελληνικούς χρόνους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΑΛΑΒΡΙΑ, ΕΔΩ.


Η στήλη χάθηκε, αλλά μας έμεινε γνωστή επειδή αναπαράχθηκε σε κάποια αρχαία νομίσματα εκείνη την εποχή!

Ένα από αυτά είναι η σειρά των ασημένιων δηναρίων, στα οποία αποτυπώνεται η τριήρης του Σέστο Πομπέο / Sesto Pompeo και από πάνω η στήλη με το άγαλμα του Ποσειδώνα. Η μάχη με την Σκύλλα στην οπίσθια όψι, και άλλα σύμβολα.




Κοντά στο Ποσειδώνιο (ναό αφιερωμένο στον Ποσειδώνα), το άγαλμα του θεού της θάλασσας ήταν τοποθετημένο σε υψηλό πύργο, σε σχήμα κολώνας. Μνημείο γνωστό, για τα σύμβολα της φωτιάς (φάρος) και του νερού (υπήρχε μία πηγή για ανεφοδιασμό των πλοίων).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ / ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑ, ΕΔΩ.

Η στήλη Reggina (λατ. Columna Rhegina, ή Columna Regia στον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο, grecoStylís, Stÿlís ton Rhēghínōn (στήλη Reggini ή στήλη Ρηγίου / Rhegion) στον Στράβωνα και τον Αππιανό) είναι και το όνομα μιας τοποθεσίας βόρεια του Ρηγίου / Reggio Calabria, όπου ήταν στην Ελληνική Καλαβρία (Greco-Calabria) ακόμη στα ρωμαϊκά χρόνια. Ήταν το σημείο της ηπειρωτικής (ιταλικής) ακτής, το πλησιέστερο στην Σικελία, καθώς και ένας σημαντικός σταθμός στην Via Popilia.


 ΔΙΑΒΑΣΤΕ για το ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ

στην ΣΑΡΔΗΝΙΑ, ΕΔΩ.


Η ακριβής τοποθεσία της στήλης συζητείται καιρό…

Από τους υπολογισμούς, που έδωσε ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος και ο Στράβων, προκύπτει ότι η συντομότερη έκταση του Στενού ήταν μεταξύ Santa Trada (< Τάραντα;) και Cannitello και όχι όπως σήμερα μεταξύ Punta Pezzo και Cannitello, οπότε, ερχόμενοι από τον Βορρά, έπρεπε να φτάσουμε στην παραλία Cannitello, μέσω της Santa Trada, μπαίνοντας στην περιοχή Porticello…

Όλα δείχνουν ότι η τοποθεσία βρισκόταν στο Cannitello, στο χωριό το νυν καλούμενο Villa San Giovanni.


ΠΗΓΗ: Matthènnome tin Glòssa Grèca tis Calavrìa, 14 Σεπτεμβρίου 2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 14.9.2020.


ΛΕΞΕΙΣ: Ελληνικη Στηλη, Ποσειδωνας, Καλαβρια, Ελληνες, μνημειο, καλλος, ναυτικοι, οδοιπορος, ταξιδευτης, στηλες, στυλοι, πυραμιδες, δικτυο μνημειων, ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΥΛΟΣ, ΡΗΓΙΟΝ ΚΑΛΑΒΡΙΑΣ, ΗΡΑΚΛΕΙΕΣ ΣΤΗΛΕΣ, Γιβραλταρ, Γκρεκοστυλος, Γκρεκοστυλιδα, Στηλη Ρηγιου, αγαλμα, Ποσειδωνας, συμβολο, Στενο Καλαβριας-Σικελιας, νομισμα, ασημενιο δηναριο, τριηρης, Σεστο Πομπεο, αγαλμα Ποσειδωνα, Σκυλλα, Σκυλα, Ποσειδωνιο, ναος Ποσειδωνα, πυργος, κολωνα, συμβολα, φωτια, φαρος, νερο, ανεφοδιασμος, πλοιο, στηλη Ρεγγινα, στηλη Ρετζινα, Πλινιος ο Πρεσβυτερος, Ρεγγινι, Ρηγιο, Στραβωνας, Αππιανος, Ελληνικη Καλαβρια, Ιταλια, Σικελια, Βια Ποπιλια, Στραβων, Σαντα Τραντα, Ταραντας, Καννιτελλο, Κανιτελο, Πουντα Πετσο, Κανιτελο, Πορτιτσελο, Αγιος Ιωαννης

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ