Πολλά κιβώτια με αρχαία, του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας, γέμισαν λάσπη, παρασύρθηκαν από το νερό, και διασκορπίσθηκε το περιεχόμενό τους!

Πολλά κιβώτια με αρχαία,
του Αρχαιολογικού Μουσείου
Καρδίτσας,
γέμισαν λάσπη,
παρασύρθηκαν από το νερό,
και διασκορπίσθηκε
το περιεχόμενό τους! 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας διαθέτει υπόγειο χώρο αποθηκών και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού έκτασης περίπου 500 τμ. Διαθέτει υπόγειες αντλίες σε τρία σημεία, οι οποίες δεν δούλεψαν, καθώς είχε διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα τρεις ώρες πριν την πλημμύρα. Η ηλεκτρογεννήτρια του μουσείου δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στη σφοδρότητα του φαινομένου.

Το ΕΙΧΑΜΕ γράψει από τις 20.9.2020 - ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ.


 Η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, σε αναφορά της προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού σημειώνει τα εξής:

 

Μετά την αυτοψία της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων οι ζημιές που προκλήθηκαν, έχουν ως εξής:

 

α) Ολόκληρος ο χώρος της αποθήκης είναι καλυμμένος με στρώμα λάσπης πάχους περίπου 15 εκατ.

 

β) Το σύνολο των κιβωτίων με τα αρχαία αντικείμενα που ήταν τακτοποιημένα στα ειδικά ερμάρια γέμισαν με νερό και λάσπη.

 

γ) Μεγάλος αριθμός κιβωτίων παρασύρθηκαν από το νερό με αποτέλεσμα να διασκορπιστεί το περιεχόμενό τους σε ολόκληρη την έκταση της αποθήκης.

 

δ) Ολόκληρη η αποθήκη είναι γεμάτη με έπιπλα, κιβώτια, εργαλεία και μηχανήματα που παρασύρθηκαν από το νερό καθιστώντας δύσκολη και χρονοβόρα την προσέγγιση στο χώρο.   

 

ε) Όλος ο μηχανολογικός εξοπλισμός του μουσείου είναι καλυμμένος με λάσπη και φερτά υλικά. Σημαντικό μέρος του εξοπλισμού ενδέχεται να έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Σε κάποια σημεία αποκολλήθηκαν και έσπασαν οι αεραγωγοί του συστήματος κλιματισμού του μουσείου.

 

στ) Ολόκληρος ο εξοπλισμός και τα μηχανήματα του ανελκυστήρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΑΡΔΙΤΣΑ, ΕΔΩ.


 Το μουσείο παραμένει χωρίς ρεύμα. Αυτή τη στιγμή λειτουργεί με γεννήτριες.

 

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού βρίσκεται από την Κυριακή σε συνεχή επαφή με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων. Η κ. Λίνα Μενδώνη την Παρασκευή το πρωί, συνοδευόμενη από κλιμάκιο με όλους τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, θα κάνει αυτοψία στο Μουσείο. Εν τω μεταξύ, έδωσε εντολή να αγοραστούν κοντέινερς, ώστε να αδειάσει ο υπόγειος χώρος του Μουσείου, για να μπορέσουν να αρχίσουν άμεσα οι εργασίες.

Σημειώνεται ότι η Υπουργός, μετά από συνεννόηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα, έδωσε εντολή να σταλούν άμεσα από τη Διεύθυνση Συντήρησης εξειδικευμένοι συντηρητές, για να εξετάσουν τις ζημιές που έχουν προκληθεί στα εκθέματα της Δημοτικής Πινακοθήκης.

 

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, 22.9.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 23.9.2020.

ΛΕΞΕΙΣ: Αρχαιολογικο Μουσειο Καρδιτσας, Καρδιτσα, κυκλωνας Ιανος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ