«Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ», της φιλολόγου του Ζαππείου Κωνσταντινουπόλεως ΚΟΡΝΗΛΙΑΣ ΤΣΕΒΙΚ ΜΠΑΪΒΕΡΤΙΑΝ

«Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ»,
της φιλολόγου
του Ζαππείου Κωνσταντινουπόλεως
ΚΟΡΝΗΛΙΑΣ ΤΣΕΒΙΚ ΜΠΑΪΒΕΡΤΙΑΝ

Η ζωή μας κατρακύλησε μαγικά σε έναν καμβά με πολλά χρώματα της Ανατολής, σε αντανάκλαση με το παιχνίδισμα του φωτός της Κωνσταντινούπολης. Γκρίζοι και παγεροί οι χειμώνες, με λύπες και στεναγμούς. Ηλιόλουστα και θερμά τα καλοκαίρια, με απερίγραπτες χαρές κι ευτυχίες. Ήταν οι αλλοτινοί χρόνοι που πέρασαν, αλλά και συνετέλεσαν στο ξετίναγμα μιας γενεάς. Της δικής μας γενεάς. Ήταν μια διαδρομή, όπως όλες οι άλλες. Χωρίς επιστροφή..


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΕΔΩ.

Η ΚΟΡΝΗΛΙΑ ΤΣΕΒΙΚ ΜΠΑΪΒΕΡΤΙΑΝ γεννήθηκε και ζει στην Κωνσταντινούπολη. Είναι φιλόλογος του Ζαππείου Κωνσταντινουπόλεως από το 1993. Δίδαξε στο Τμήμα Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Πόλης (2004-2008). Εκπόνησε Διδακτορική Διατριβή στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μετέφρασε το Ζητείται Ελπίς του Αντώνη Σαμαράκη στην τουρκική γλώσσα (1991). Το πρώτο της βιβλίο, Τα Άλματα, κυκλοφόρησε από την Εκδοτική Αθηνών (1995). Η διατριβή της με θέμα, Το Ζήτημα της Γλώσσας στην Κωνσταντινούπολη-Λόγος και Αντίλογος στην Εφημερίδα ο Ταχυδρόμος, εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Τσουκάτου (2008). Έλαβε μέρος σε συνέδρια που είχαν ως θέμα την «Διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας» και την «Εκπαίδευση στην Κωνσταντινούπολη». Μετέφρασε την ποιητική συλλογή της Καθηγήτριας της Φιλοσοφίας Ιωάννας Κουτσουράδη, Από το Παραπέτασμα Πίσω, στην τουρκική γλώσσα (2016). Ασχολείται με θέματα που αφορούν την ιστορία της εκπαίδευσης, την γυναικεία χειραφέτηση και την «προφορική ιστορία» από το 2008. Την τελευταία πενταετία συνεργάζεται με το πολυπολιτισμικό περιοδικό PAROS (στην Τουρκία) και την εφημερίδα ο Πολίτης (στην Ελλάδα), όπου στη σειρά «ΠΡΟΣΩΠΑ και ΑΝΘΡΩΠΟΙ» δημοσιεύει τις βιωματικές μαρτυρίες των Πολιτών, διανύοντας τον 21ο αιώνα. Ορισμένες από τις μαρτυρίες αυτές εκδόθηκαν σε βιβλίο με τίτλο Κωνσταντινουπολίτικη Προσωπογραφία εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Τσουκάτου (2018).

 

ΠΗΓΗ: εκδόσεις ΤΣΟΥΚΑΤΟΥ.

ISBN: 978-618-5466-01-5 - Σελίδες: 354.

ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 30.9.2020.



ΛΕΞΕΙΣ: ΠΟΛΗ, φιλολογος, Ζαππειο Κωνσταντινουπολεως, ΚΟΡΝΗΛΙΑ ΤΣΕΒΙΚ ΜΠΑΪΒΕΡΤΙΑΝ, Ανατολη, Κωνσταντινουπολη, Κωνσταντινουπολις, Ζαππειον, Ζητειται Ελπις, Σαμαρακης, τουρκικη γλωσσα, Το Ζητημα της Γλωσσας στην Κωνσταντινουπολη, Εφημεριδα Ταχυδρομος, Εκδοσεις Τσουκατου, Διδασκαλια της Ελληνικης Γλωσσας, Εκπαιδευση στην Κωνσταντινουπολη, Κουτσουραδη, τουρκικα, γυναικεια χειραφετηση, προφορικη ιστορια, περιοδικο ΠΑΡΟΣ, Τουρκια, εφημεριδα Πολιτης, Κωνσταντινουπολιτικη Προσωπογραφια, Ζαππειο Κωνσταντινουπολης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ