«Στον Σταθμό Βενιζέλου χτυπά η καρδιά της Θεσσαλονίκης. Δεν θα αφήσουμε την πόλη να καταστραφεί!», λένε οι αρχαιολόγοι!

«Στον Σταθμό Βενιζέλου
χτυπά η καρδιά της Θεσσαλονίκης.
Δεν θα αφήσουμε την πόλη
να καταστραφεί!»,
λένε οι αρχαιολόγοι! 


Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων συνεχίζει την εκστρατεία ενάντια στην απόφαση της διάλυσης του αρχαιολογικού χώρου στον Σταθμό Βενιζέλου.

Οι διαδικτυακές αφισέτες με το σύνθημα «η πόλη δεν θα καταστραφεί» δηλώνουν την αξία που έχει το Βυζαντινό Σταυροδρόμι για την ιστορία της Θεσσαλονίκης.

 

Στην πρώτη αφίσα εικονίζεται ο πολιούχος Άγιος Δημήτριος να πορεύεται έφιππος πάνω στον δρόμο που βρέθηκε κάτω από την σημερινή Εγνατία, στο σταθμό Βενιζέλου. Σε αυτήν τη σύνθεση δεν παρουσιάζεται απλά η σχέση του αγίου με την πόλη, αλλά και η σχέση του με τον ίδιο τον δρόμο, από τον οποίο πιθανόν διέρχονταν λιτανευτικές πομπές προς τιμήν του. Η μορφή του αγίου, πλαισιωμένη από την τειχισμένη «Σαλονίκη», προέρχεται από εικόνα που φυλάσσεται στο Μουσείο Αντιβουνιώτισσας στην Κέρκυρα και χρονολογείται στον 16o- 17ο αιώνα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τις αρχαιότητες του ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΕΔΩ.

Στην δεύτερη αφίσα εικονίζεται ιερή μορφή από το ψηφιδωτό της Μονής Λατόμου στην Άνω Πόλη (5ος-6ος αι. μ.Χ.) πάνω από τον δρόμο που βρέθηκε κάτω από την σημερινή Εγνατία, στο σταθμό Βενιζέλου. Ο εικονιζόμενος (προφήτης ή ευαγγελιστής) με τη στάση του σώματός και τις χειρονομίες του δηλώνει εκστασιασμένος μπροστά από το εύρημα, όπως ακριβώς όλοι όσοι αντίκρυσαν για πρώτη φορά αυτόν τον εντυπωσιακό ως προς την έκταση και την κατάσταση διατήρησής του αρχαιολογικό χώρο.

Στην τρίτη αφίσα εικονίζεται σε μετάλλιο η προσωποποίηση της πόλης Θεσσαλονίκης πάνω από τον δρόμο που βρέθηκε κάτω από την σημερινή Εγνατία, στο σταθμό Βενιζέλου. Το μετάλλιο προέρχεται από το Μικρό Τόξο του Γαλερίου (σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης) και ανήκει στον ίδιο αιώνα, δηλαδή τον 4ο μ.Χ, οπότε ξεκίνησαν μεγάλα οικοδομικά προγράμματα για την πόλη, όπως και το Βυζαντινό Σταυροδρόμι.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καλεί όλους και όλες, Θεσσαλονικείς και μη, να ενισχύσουν τον αγώνα, ώστε η καρδιά αυτής της ιστορικής βυζαντινής πόλης να μην καταστραφεί. Το Βυζαντινό Σταυροδρόμι της Βενιζέλου και ο αρχαιολογικός χώρος που το περιβάλλει δεν είναι απόσπασμα της πόλης, είναι η ίδια η καρδιά της Θεσσαλονίκης, αναλλοίωτη έως σήμερα.

Οι αρχαιότητες του σταθμού Βενιζέλου θα μείνουν στη θέση τους!

ΠΗΓΗ: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ, 14.10.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 14.10.2020.

ΛΕΞΕΙΣ: Σταθμος Βενιζελου, ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονικης, Βυζαντιο, Θεσσαλονικη, αγιος Δημητριος, Εγνατια, λιτανευτεια, πομπη, τειχισμενη Σαλονικη, Μουσειο Αντιβουνιωτισσας, Αντιβουνιωτισσα, Κερκυρα, 16oς αιωνας, 17ος αιωνας, ψηφιδωτο, Μονη Λατομου, λατομος, Ανω Πολη, 5ος αιωνας, 6ος αιωνας, προφητης, ευαγγελιστης, μεταλλιο, Μικρο Τοξο Γαλεριου, Γαλεριος, Αρχαιολογικο Μουσειο Θεσσαλονικης, 4ος αιωνας

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ