Η Γαλλία επιστρέφει 27 έργα τέχνης στο Μπενίν και την Σενεγάλη! Κίνηση-ορόσημο! - Αιθιοπία, Τσαντ, Ακτή Ελεφαντοστού, Μάλι, Μαδαγασκάρη ζητούν πίσω τα κλεμμένα από τους Γάλλους…

Η Γαλλία επιστρέφει
27 έργα τέχνης
στο Μπενίν και την Σενεγάλη!

Κίνηση-ορόσημο! 

Αιθιοπία, Τσαντ, Ακτή Ελεφαντοστού,
Μάλι, Μαδαγασκάρη
ζητούν πίσω τα κλεμμένα από τους Γάλλους…

 

Του Γιώργου Λεκάκη


Η γαλλική Γερουσία ενέκρινε την επιστροφή 27 έργων τέχνης της αφρικανικής κληρονομιάς, από τις εθνικές συλλογές της χώρας, στους τόπους καταγωγής τους:

Στο Μπενίν και την Σενεγάλη εντός ενός έτους.

Η κίνηση, η οποία επιβεβαιώθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2020 με ομόφωνη ψήφο και από τους 343 Γάλλους γερουσιαστές, ακολουθεί την απόφαση του Κοινοβουλίου τον Οκτώβριο να εγκρίνει νομοσχέδιο σχετικά με την επιστροφή.

Η απόφαση-ορόσημο ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή αντικειμένων που εκλάπησαν από την Αφρική, κατά την διάρκεια αποικιακών αποστολών της Γαλλίας. Είναι μια ιστορική στιγμή για τον πρόεδρο, Εμμανουήλ Μακρόν, ο οποίος δεσμεύτηκε πριν από τρία χρόνια να ανοικοδομήσει πολιτιστικούς δεσμούς με τα αφρικανικά έθνη, δεσμεύοντας να επιστρέψει κληρονομιά, που είχε αφαιρεθεί άδικα, κατά την διάρκεια αποικιακών εκμεταλλεύσεων - ΔΙΑΒΑΣΤΕ την είδηση ΕΔΩ.

Το νομοσχέδιο για την έγκριση της επιστροφής αναφέρεται συγκεκριμένα σε βασιλικά αντικείμενα, που εκλάπησαν από το παλλάτι του Abomey – νυν Μπενίν - από γαλλικά στρατεύματα το 1892, και τα οποία ευρίσκονται τώρα στην συλλογή του Musée du quai Branly-Jacques Chirac στο Παρίσι. Στον εν λόγω επαναπατρισμό θα είναι επίσης και ένα σπαθί, που ανήκε σε έναν αντι-αποικιακό στρατιωτικό διοικητή, το οποίο επί του παρόντος έχει δανειστεί από το Γαλλικό Μουσείο Στρατού στο Μουσείο Μαύρων Πολιτισμών / Museum of Black Civilizations στο Dakar / Ντακάρ της Σενεγάλης.

 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ, ΕΔΩ.

Κάποιοι (τριτοκοσμικοί;) λαοί σέβονται ακόμη τα ιστορικά σπαθιά τους...
Στην Ελλάδα αδιαφορούν για το σπαθί του λορδου Βύρωνα... - ΔΕΙΤΕ το ΕΔΩ.

Η κίνηση αποτελεί σημαντικό προηγούμενο για την επιστροφή των λεηλατημένων από τις αποικιακές εποχές, από τις γαλλικές εθνικές συλλογές, οι οποίες «προστατεύονται» από έναν νόμο του… 16ου αιώνα, που τις «αναφέρει» ως «μέρη της εθνικής κληρονομιάς της Γαλλίας»!!!

Ωρισμένοι έχουν επικρίνει τον νέο νόμο, ως το άνοιγμα του «κουτιού της Πανδώρας», που μπορεί να αμφισβητήσει την νομιμότητα πολλών εθνικών συλλογών σε όλον τον κόσμο. Ωστόσο, η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Roselyne Bachelot, ανέφερε ότι η επιστροφή περιλαμβάνει μόνον 27 συγκεκριμένα αντικείμενα, τα οποία εζητήθησαν επισήμως από τις κυβερνήσεις του Μπενίν και της Σενεγάλης.

Η Γαλλική Γερουσία αποφάσισε επίσης να δημιουργήσει ένα εθνικό συμβούλιο για την εποπτεία της επιστροφής των «εκτός Ευρώπης πολιτιστικών αγαθών».

Από την στιγμή που ο Macron δεσμεύτηκε να επανεκτιμήσει τις εθνικές συλλογές της Γαλλίας, η χώρα έλαβε πολλά αιτήματα, από πολλές χώρες για επιστροφή συγκεκριμένων αντικειμένων (κανένα όμως από την Ελλάδα!!!).

Η Αιθιοπία τον Φεβρουάριο του 2019, εζήτησε την επιστροφή 3.081 πολιτιστικών αντικειμένων που "κρατούνται" στο quai Branly…

Το Τσαντ, τον Μάιο, εζήτησε να επιστραφούν στην χώρα ΟΛΑ τα αντικείμενα του Τσαντ, στις γαλλικές εθνικές συλλογές. Δηλ. περίπου 10.000 αντικείμενα!

Η Ακτή Ελεφαντοστού τον Σεπτέμβριο, εζήτησε την επιστροφή ενός τυμπάνου Atchan (επίσης από το quai Branly)…

Το Μάλι, το 2020, εζήτησε επίσημα την επιστροφή 16 αντικειμένων.

Η Μαδαγασκάρη εζήτησε επίσης την επιστροφή βασιλικού στέμματος /  κορώνας από το Γαλλικό Μουσείο Στρατού.

Η Ελλάς δεν ζήτησε τίποτε… ίσως, θα μου πείτε, διότι δεν ανήκει στις αφρικανικές τριτοκοσμικές χώρες, ίσως…

ΠΗΓΗ: Artnet news, 5 Νοεμβρίου 2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 5.11.2020.

ΛΕΞΕΙΣ: Γαλλια, επιστροφη εργων τεχνης, Μπενιν, Σενεγαλη, Εμμανουηλ Μακρον, επαναπατρισμος, αφρικανικη κληρονομια, Αιθιοπια, Τσαντ, Ακτη Ελεφαντοστου, Μαλι, Μαδαγασκαρη, κλεμμενα, Γαλλοι, γαλλικη Γερουσια, εργα τεχνης, Αφρικη, εθνικες συλλογες, 2020, Γαλλοι γερουσιαστες, γαλλικο Κοινοβουλιο, αποικιοκρατια, παλλατι, Αμπομει, Abomey, γαλλικα στρατευματα, 1892, Musée du quai Branly-Jacques Chirac, Παρισι, σπαθι, Γαλλικο Μουσειο Στρατου, Μουσειο Μαυρων Πολιτισμων, Museum of Black Civilizations, Dakar, Ντακαρ, αποικια, συλλογη, νομος, 16ος αιωνας, επιστροφη πολιτιστικων αγαθων, quai Branly, Ακτη Ελεφαντοστουν, τυμπανο Ατσαν, βασιλικο στεμμα, κορωνα, Γαλλικό Στρατιωτικο Μουσειο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ