Ανάδειξη της Βόρειας Οχύρωσης της Μεσσήνης, στο σημαντικότερο «αρχαιολογικό πάρκο», το οποίο υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα!

Ανάδειξη της Βόρειας Οχύρωσης
της Μεσσήνης,
στο σημαντικότερο
«αρχαιολογικό πάρκο»,
το οποίο υπάρχει σήμερα
στην Ελλάδα! 

Η συνέχιση των έργων ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου της Σικυώνας και της Αρχαίας Μεσσήνης, διασφαλίζεται με δύο Προγραμματικές Συμβάσεις Πολιτισμικής Ανάπτυξης, οι οποίες υπεγράφησαν σήμερα, από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα.

 

Σε ό,τι αφορά την Αρχαία Μεσσήνη, η Προγραμματική Σύμβαση, ύψους 300.000 ευρώ, προβλέπει την αποκατάσταση και ανάδειξη του Μεταπυργίου τείχους μεταξύ των πύργων 17 και 18, Βόρειας Οχύρωσης Αρχαίας Μεσσήνης, καθώς και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, ώστε να εξασφαλιστεί η στατική του επάρκεια. Ακόμη να αναδειχθεί ένα από τα σημαντικότερα τμήματα της οχύρωσης της αρχαίας Μεσσήνης και να δημιουργηθεί ένας αρχαιολογικός χώρος προσβάσιμος στο κοινό.

 

Όπως δήλωσε η κ. Μενδώνη, «χαίρομαι πάντα όταν έχω την ευκαιρία να συνεργάζομαι με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα, διότι η συνεργασία μας είναι πάντοτε αποδοτική, με σαφή αποτελέσματα και σαφή στοχοθεσία. Σήμερα, με τον Περιφερειάρχη υπογράψαμε δύο Προγραμματικές Συμβάσεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΜΕΣΣΗΝΗ, ΕΔΩ.

Η δεύτερη Προγραμματική Σύμβαση αφορά στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης και συγκεκριμένα στην αποκατάσταση και ανάδειξη ενός τμήματος της βόρειας οχύρωσης. Ο αρχαιολογικός χώρος της Μεσσήνης είναι από τους πλέον υποδειγματικά αποκατεστημένους χώρους, η σημασία του οποίου ξεφεύγει από τα όρια της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου. Είναι ένας αρχαιολογικός χώρος εθνικής εμβέλειας, στον οποίο η ελληνική πολιτεία έχει επενδύσει πολύ σημαντικά κονδύλια, ιδιαίτερα μέσα από τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, τους κοινοτικούς πόρους των προηγούμενων περιόδων. Στα κονδύλια αυτά έχουν προστεθεί σημαντικά κεφάλαια, τα οποία ο ανασκαφέας, ο κ. Πέτρος Θέμελης, έχει μεριμνήσει να δοθούν υπό μορφή χορηγίας και δωρεάς από ανθρώπους που αγαπούν τη Μεσσήνη, αγαπούν την αρχαιολογία. Σήμερα, με τον Περιφερειάρχη, υπογράψαμε Προγραμματική Σύμβαση 300.000 ευρώ, προκειμένου να συνεχιστούν τα έργα αναστήλωσης και αποκατάστασης του αρχαιολογικού χώρου από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, πάντοτε με τη στενή και καλή συνεργασία με τον καθηγητή κ. Θέμελη.

 

Θα ήθελα να επισημάνω ότι με το έργο, στο οποίο αναφέρεται ο Περιφερειάρχης, της σύνδεσης της Αρχαίας Μεσσήνης με ένα καλό οδικό δίκτυο, αποκαθίσταται το μεγάλο μειονέκτημα σήμερα, της πρόσβασης στον αρχαιολογικό χώρο. Επομένως, ο κόσμος θα μπορεί πλέον πολύ πιο εύκολα να προσεγγίζει τον αρχαιολογικό χώρο και να απολαμβάνει την αύρα και τη μαγεία του».

 

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σημείωσε, «για την Αρχαία Μεσσήνη, αναγνωρίζω προσωπικά το έργο το οποίο έχει προσφέρει ο καθηγητής κ. Θέμελης, εδώ και πολλά χρόνια. Με τη βοήθεια του κράτους, τραπεζών, ιδρυμάτων και χορηγών, σήμερα, με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενισχύουμε με 300.000 ευρώ αυτή την ερευνητική προσπάθεια και την αποκατάσταση των μνημείων.

 

Η Αρχαία Μεσσήνη αποτελεί ίσως το σημαντικότερο αρχαιολογικό πάρκο το οποίο υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα, τολμώ να πω και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και ήδη η Περιφέρεια Πελοποννήσου για να βελτιωθεί ο δρόμος και η πρόσβαση από τη Μεσσήνη μέχρι την Αρχαία Μεσσήνη, θα διαθέσει συνολικά το ποσό των 45 εκατομμυρίων ευρώ».

 

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, 25.11.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 25.11.2020.

ΛΕΞΕΙΣ: Μεσσηνη, Θεμελης, Μενδωνη, οχυρωση Μεσσηνης, Μεταπυργιο τειχος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ