Αρχαίο αγαλματίδιο της θεάς Αθηνάς ευρέθη στην Βουλγαρία!

Αρχαίο αγαλματίδιο
της θεάς Αθηνάς
ευρέθη στην Βουλγαρία! 

Του Γιώργου Λεκάκη


Τρεις διαφορετικοί αρχαίοι οικισμοί:

- ένας πρώιμος θρακικός οικισμός,

- μια πόλη ρωμαϊκών Αυτοκρατορίας χρόνων και

- ένας πρώιμος βυζαντινός και μεσαιωνικός οικισμός

έχουν ανακαλυφθεί σε ανασκαφές σε τρεις τοποθεσίες κοντά στην πόλη του Ράντνεβο, τότε αρχαία Θράκη, που χρηματοδοτείται από εταιρεία εξόρυξης άνθρακα…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΑΡΧΑΙΑ ΘΡΑΚΗ, ΕΔΩ.

Το πιο ενδιαφέρον δε προσφάτως ανακαλυφθέν αρχαίο τεχνούργημα από εκεί, είναι ένα αγαλματίδιο της αρχαίας θεάς της Σοφίας των Ελλήνων, Αθηνάς!


Οι ανασκαφές έχουν πραγματοποιηθεί από το Ανατολικό Αρχαιολογικό Μουσείο του Έβρου (Maritsa) στο Radnevo - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΡΑΝΤΝΕΒΟ, ΕΔΩ - με χρηματοδότηση από την εταιρεία Maritsa East Mines Jsc, μια μεγάλη κρατική εταιρεία εξόρυξης άνθρακα, σε οικόπεδα που προορίζονται για εργασίες εξόρυξης άνθρακα.

Ένας πρώιμος αρχαίος θρακικός οικισμός ανακαλύφθηκε στα δυτικά της πόλης Polski Gradets, του δήμου Radnevo, της περιοχής Stara Zagora (σε μια περιοχή που ονομάζεται "Dyado Atanasovata Mogila"), ανακοίνωσε η εταιρεία Maritsa East Mines.

Η Πρώιμη Θρακική περίοδος συνήθως αναφέρεται περίπου στο 1000 π.Χ., την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου.

Οι σωστικές ανασκαφές των πρώιμων θρακικών οικισμών πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2020 από μια ομάδα με επί κεφαλής τον αναπλ. καθ. Krasimir Nikov και αναπλ. καθ. Rumyana Georgieva - αμφότεροι αρχαιολόγοι από το Εθνικό Ινστιτούτο και το Μουσείο Αρχαιολογίας στη Σόφια.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια οικιστικών και «οικονομικών» κτηρίων της Θράκης. Τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στον χώρο περιλαμβάνουν ανθρωπόμορφα ειδώλια, αγγεία κεραμικής, κεραμικούς στροβίλους, βάρη αργαλειού, μυλόπετρες, πέτρινα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για στίλβωση και σφυρηλάτηση. Μέσα στα τελετουργικά κοιλώματα του πρώιμου θρακικού οικισμού κοντά στο Ράντνεβο, οι αρχαιολόγοι έχουν βρει ανθρώπινες ταφές. Σε αυτούς οι άνθρωποι θάφτηκαν σε εμβρυακή θέση («θέση χόκερ» / “hocker position" - με τα γόνατα είναι στραμμένα στο στήθος)

Το Ανατολικό Μουσείο λέει ότι η ανακάλυψη του πρώιμου θρακικού οικισμού απέδωσε νέες «πληροφορίες σχετικά με την δομή του οικισμού της Θρακικής εποχής» στην Βουλγαρία.

ΠΗΓΗMaritsa East Mines Jsc, AiB, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 26.11.2020

ΛΕΞΕΙΣ: 

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ