Αρχαίος μαρμαρόστρωτος δρόμος, που οδηγούσε στο διοικητικό κέντρο της αρχαίας Θεσσαλονίκης, στην νυν πλατεία Διοικητηρίου, αποκαλύφθηκε στον σταθμό Βενιζέλου! Θα αναδειχθεί με το έργο της ανάπλασής της;

Αρχαίος μαρμαρόστρωτος δρόμος,
που οδηγούσε στο διοικητικό κέντρο
της αρχαίας Θεσσαλονίκης,
στην νυν πλατεία Διοικητηρίου,
αποκαλύφθηκε
στον σταθμό Βενιζέλου!
Θα αναδειχθεί με το έργο της ανάπλασής της; 

Την περασμένη εβδομάδα υπήρξε μεγάλη προβολή στον τοπικό και πανελλαδικό τύπο για την συνυπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης για την ανάπλαση της Πλατείας Διοικητηρίου της Θεσσαλονίκης, με ταυτόχρονη προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την “Εγνατία Οδός Α.Ε”.

Μπορεί εν έτει 2020 η Υπουργός Πολιτισμού και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης να ανακοινώνουν περήφανα την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης, επιλέγουν όμως να ξεχνούν την ιστορία που έχει η διάσωση αυτού του αρχαιολογικού χώρου στο κέντρο της πόλης! Η σωτηρία, ωστόσο, των αρχαιοτήτων της πλατείας Διοικητηρίου και η διατήρησή τους κατά χώραν, με την ακύρωση της κατασκευής υπόγειου παρκινγκ στο σημείο αυτό, οφείλεται στην επιμονή των αρχαιολόγων των τοπικών Εφορειών Αρχαιοτήτων που πριν από 26 χρόνια αγωνίστηκαν, λοιδορήθηκαν, λιθοβολήθηκαν (κυριολεκτικά), διότι τα ευρήματα χαρακτηρίστηκαν «εμπόδιο για την ανάπτυξη» της πόλης!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τα ΑΡΧΑΙΑ στο ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΕΔΩ.

26 χρόνια μετά, επαναλαμβάνεται το ίδιο μοτίβο στον σταθμό Βενιζέλου. Οι αρχαιότητες του Σταθμού Βενιζέλου θεωρούνται και πάλι εμπόδιο αντί για συγκριτικό πλεονέκτημα για την Θεσσαλονίκη. Πριν μια βδομάδα το ΥΠΠΟΑ, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, διά των νομικών εκπροσώπων τους, παραβρέθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να υπερασπιστούν τον τεμαχισμό και την απομάκρυνση του αρχαιολογικού χώρου που ήρθε στο φως το 2012. Λίγες μέρες μετά, δημοσιοποιήθηκε, μέσω του γραφείου τύπου του ΥΠΠΟΑ, επιστολή 14 μελών του ΚΑΣ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ αυτήν την επιστολη του ΚΑΣ, ΕΔΩ - στην οποία επιχειρείται η υπεράσπιση της γνωμοδότησής τους για την εκρίζωση από τον τόπο εύρεσής τους των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου.

Μόλις πριν λίγες μέρες η Υπουργός Πολιτισμού, με αφορμή την Προγραμματική Σύμβαση για την πλατεία Διοικητηρίου, υπογράμμισε στις δηλώσεις της ότι «...οι αρχαιότητες οι οποίες προέκυψαν από την ανασκαφή, ξεκινώντας τις εργασίες για την κατασκευή ενός πάρκινγκ στη θέση αυτή, είναι εξαιρετικά σημαντικές». Να υπενθυμίσουμε στην κα Υπουργό ότι η συνέχεια του μαρμαρόστρωτου δρόμου (cardo) της αρχαιότητας που οδηγούσε στο διοικητικό κέντρο της αρχαίας πόλης, στον αρχαιολογικό δηλ. χώρο που πρόκειται να αναδειχθεί με το έργο της ανάπλασης της πλατείας Διοικητηρίου, αποκαλύφθηκε, λίγο νοτιότερα, στον σταθμό Βενιζέλου με τη μνημειακή σήμανση στη διασταύρωσή του με τον decumanus maximus της πόλης.

Για τα εξαιρετικά αυτά τεκμήρια του μνημειακού αστικού ιστού της Θεσσαλονίκης, που αποκαλύφθηκαν στον σταθμό Βενιζέλου και αποτελούν εξίσου ιδιαίτερης σημασίας αρχαιότητες, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με σθένος. Τους αξίζει η ίδια μεταχείριση, με κατά χώραν διατήρησή τους εντός του Σταθμού Βενιζέλου.

ΠΗΓΗ: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ, Τοπική Επιτροπή Μακεδονίας Θράκης, 18.11.2020, αρ. Πρωτ.: 340. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 18.11.2020.

ΛΕΞΕΙΣ: Αρχαιος μαρμαροστρωτος δρομος, Θεσσαλονικη, πλατεια Διοικητηριου Θεσσαλονικης, μετρο σταθμος Βενιζελου, αναπλαση, Υπουργειο Πολιτισμου, Δημος Θεσσαλονικης, Περιφερεια Κεντρικης Μακεδονιας, Εγνατια Οδος ΑΕ, Υπουργος Πολιτισμου, Δημαρχος Θεσσαλονικης, υπογειο παρκινγκ, αρχαιολογοι, λιθοβολισμος, συγκριτικο πλεονεκτημα, ΣτΕ, τεμαχισμος αρχαιοτητων, 2012, ΚΑΣ, cardo, καρντο, decumanus maximus
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ