Ψηφιοποιείται και θα δημοσιευτεί το (αδημοσίευτο ως τώρα) ελληνικό τμήμα του αρχείου του Βρετανού λόρδου Τόμας Κόχραν «αρχηγού των δυνάμεων της θάλασσας» της Ελλάδος

Ψηφιοποιείται και θα δημοσιευτεί
το (αδημοσίευτο ως τώρα)
ελληνικό τμήμα του αρχείου
του Βρετανού λόρδου
Τόμας Κόχραν
«αρχηγού των δυνάμεων της θάλασσας»
της Ελλάδος 

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, σε συνεργασία με τους απογόνους του Λόρδου Τόμας Κόχραν (Thomas Alexander Cochrane, Earl of Dundonald, 1775-1860) και των Εθνικών Αρχείων της Σκωτίας (National Records of Scotland), στο Εδιμβούργο, αναλαμβάνει το έργο της ψηφιοποίησης και δημοσίευσης του ελληνικού μέρους του Αρχείου του, το οποίο έχει μείνει σφραγισμένο από τον θάνατό του μέχρι σήμερα. 


Το 1827

Ο Λόρδος Κόχραν ήταν Βρετανός αξιωματικός του ναυτικού με σημαντική δράση στους πολέμους ανεξαρτησίας της Λατινικής Αμερικής. Τον Απρίλιο του 1827 εξελέγη από την εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας, με διάταγμά της «αρχηγός των δυνάμεων της θάλασσας». Ο Ανδρέας Μιαούλης με μεγαλοθυμία του παρέδωσε την αρχηγία του Στόλου, την οποία διατήρησε μέχρι το Δεκέμβριο του ίδιου έτους, οπότε αναχώρησε για την Αγγλία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΚΟΧΡΑΝ, ΕΔΩ.

Την επίβλεψη του έργου, το οποίο θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2021, αναλαμβάνει η δρ. Κατερίνα Γαλάνη και ο δρ. Κωνσταντίνος Θανασάκης, ιστορικοί. Η ανάρτηση του αρχείου θα γίνει στον ειδικό ιστότοπο των ψηφιακών αρχείων του Ιδρύματος και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια.

ΠΗΓΗ: Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 6.11.2020.

ΛΕΞΕΙΣ: αρχειο, Βρετανος λορδος Τομας Κοχραν, Ιδρυμα Αικατερινης Λασκαριδη, Thomas Alexander Cochrane, Earl of Dundonald, Εθνικα Αρχεια Σκωτιας, Σκοτια, Σκωτια, National Records of Scotland, Εδιμβουργο, Βρετανος αξιωματικος, ναυτικο, πολεμοι ανεξαρτησιας, Λατινικη Αμερικη, 1827, εθνοσυνελευση Τροιζηνας, Τροιζηνα, διαταγμα, αρχηγος των δυναμεων της θαλασσας, Ανδρεας Μιαουλης, ελληνικος Στολος, Αγγλια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ