Σπάνιο χειρόγραφο με έργα του ΗΡΩΝΟΣ, που υπάρχει και στην Βιβλιοθήκη της Αγιάς Σοφιάς! Δυστυχώς θεωρείται «αραβικό», «περσικό», ενώ είναι ελληνικό…

Σπάνιο χειρόγραφο
με έργα του ΗΡΩΝΟΣ,
που υπάρχει και στην Βιβλιοθήκη
της Αγιάς Σοφιάς! 

Δυστυχώς θεωρείται «αραβικό», «περσικό»,
ενώ είναι ελληνικό… 

Του Γιώργου Λεκάκη


Ένα χειρόγραφο γραμμένο στα αραβικά περιέχει τρεις πραγματείες για τρόπους ανύψωσης βαρέων αντικειμένων, με 67 λεπτομερή γεωμετρικά σχέδια…




Πρόκειται για πραγματείες του Ήρωνος του Αλεξανδρέως, Έλληνα μαθηματικού και μηχανικού, που έζησε στην αρχαία ελληνική πόλη Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Θεωρείται ο μεγαλύτερος πειραματιστής της αρχαιότητος και το έργο του είναι αντιπροσωπευτικό της αρχαίας ελληνικής επιστημονικής παράδοσης. Έγραψε πολλά έργα (Πνευματικά / Pneumatica, Αυτόματα / Automata, Μετρικά / Metrica, αλλά και το εν λόγω βιβλίο «Mechania / Μηχανία», το οποίο διατηρείται μόνο στα αραβικά, γραμμένο για αρχιτέκτονες, και που περιέχει μέσα ανύψωσης βαρέων αντικειμένων).


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΗΡΩΝΑ, ΕΔΩ.

Η «Μηχανία» μεταφράσθηκε από τα αρχαία ελληνικά αρχικώς από τον Λουκά / Qusta ibn Luqa (820-912), έναν χριστιανικού θρησκεύματος ιατρό, από την Συρία, που ταξίδεψε σε μέρη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, βρήκε ελληνικά κείμενα και τα μετέφρασε στα Αραβικά, κατά την διάρκεια της βασιλείας του Αββασίδη Μούστα / Abbasid Al-Musta.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ, ΕΔΩ.

Θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά κείμενα στην επιστήμη της μηχανικής και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες (λατινικά, γερμανικά, γαλλικά, κ.ά.).

Όλοι όμως το λένε «αραβικό»...

Ξεχνούν να πουν ότι είναι αρχαίο ελληνικό...

Τα αντίγραφα αυτού του χειρόγραφου είναι λίγα και σπάνια. Υπάρχουν μόνον 39 αντίγραφα σε όλον τον κόσμο. Τα περισσότερα από αυτά είναι ατελή έργα του 13ου αι. - 19ου  αιώνα μ.Χ. Το πιο σημαντικό από αυτά τα χειρόγραφα είναι η έκδοση του Azam Mosque in Qom του Ιράν (No. 50251-1) με τίτλο «The Book of Iran in Weightlifting Tricks» / «Το Βιβλίο του Ιράν με τεχνάσματα άρσης βαρών»!!! Σημαντικό για την τελειότητα, την σαφήνεια και την παρουσίασή του: Περιλαμβάνει 67 σχήματα μηχανικής, και χρονολογείται στις αρχές του 7ου αι. μ.Χ.

Ακολουθεί ως πιο σημαντικό το αντίγραφο της βιβλιοθήκης Leiden (1-57051), της βρετανικής βιβλιοθήκης Adams (23390) και το αντίγραφο στην βιβλιοθήκη της Αγιάς Σοφιάς (2755-1) - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ με την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, ΕΔΩ.


Το εν λόγω που σας παρουσιάζω σήμερα έχει συνολικά 88 φύλλα χαρτιού (20 Χ 12 εκατ.) με 15 γραμμές σε κάθε σελίδα, γραμμένα σε μαύρο περσικό nastaliq. Τα σχέδια είναι με κόκκινο μελάνι, όλα σε χρυσό και μπλε περίγραμμα!


ΠΗΓΗ: Oriental Art Auctions. Γ. Λεκάκης "Ελληνική Βιβλιογραφία". ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.11.2020.


ΛΕΞΕΙΣ: Σπανιο χειρογραφο, ΗΡΩΝΑΣ, Βιβλιοθηκη Αγιας Σοφιας, αραβικο χειρογραφο, περσικο χειρογραφο, ελληνικο χειρογραφο, χειρογραφα, αραβικα, πραγματεια, τροπος ανυψωσης βαρεων αντικειμενων, γεωμετρικα σχεδια, Ηρων Αλεξανδρευς, μαθηματικος, μηχανικος, Αλεξανδρεια Αιγυπτου, πειραματιστης, Πνευματικα / Pneumatica, Αυτοματα / Automata, Μετρικα / Metrica, Mechania / Μηχανια, αρχιτεκτονικη, ανυψωση βαρεων αντικειμενων, Κουστα Ιμπν Λουκας / Qusta ibn Luqa, χριστιανος ιατρος, Συρια, Βυζαντινη Αυτοκρατορια, Αββασιδης αλ Μουστα / Abbasid Al-Musta, μηχανικη, 13ος αιωνας, 19ος  αιωνας μΧ, τζαμι Αζαμ, Κομ, Azam Mosque Qom, Ιραν, The Book of Iran in Weightlifting Tricks, Ιραν, αρση βαρων, 7ος αιωνας μΧ, βιβλιοθηκη Λαιντεν, Leiden, βρετανικη βιβλιοθηκη Ανταμς, Αγια Σοφια, μαυρο περσικο μελανι, κοκκινο μελανι

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ