Βραβείο «Διεθνικού Θεματικού Τουριστικού Προϊόντος» στην Ένωση Ιστορικών Καφέ Πορτογαλίας από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού (ECTN)

Βραβείο «Διεθνικού Θεματικού
Τουριστικού Προϊόντος»
στην Ένωση Ιστορικών Καφέ
Πορτογαλίας
από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο
Πολιτιστικού Τουρισμού 

Η Ένωση Ιστορικών Καφέ της Πορτογαλίας έλαβε πριν από λίγες ημέρες το βραβείο «Διεθνικού Θεματικού Τουριστικού Προϊόντος» που δίδεται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού (ECTN). Πρόκειται για την ανάδειξη μιας «διαδρομής» που διατρέχει την Πορτογαλία και την Ισπανία με στάσεις στα εμβληματικότερα Ιστορικά Καφέ των δύο χωρών.

Από αριστερά: Βασίλης Σταθάκης, πρόεδρος Διεθνούς Πολιτιστικής Διαδρομής "Δρόμος Ιστορικών Καφέ" (πρώην EHICA), Vitor Marquez, πρόεδρος του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Πορτογαλίας και ιδιοκτήτης του Ιστορικού Καφέ "Santa Cruz" και Fernando Franjo, δημοσιογράφος, υπεύθυνος για την Ένωση Ιστορικών Καφέ Ισπανίας. Κάτω δεξιά, Το βραβείο του ECTN.


Το βραβείο, ακόμα μια έμπρακτη επικύρωση των διαρκών δράσεων που χαρακτηρίζουν τα Ιστορικά Καφέ και αποτελεί σημαντικότατο πρόκριμα για τη Διεθνή Πολιτιστική Διαδρομή «Δρόμος Ιστορικών Καφέ».

Συγκεκριμένα το βραβείο απονεμήθηκε στους Vitor Marquez, Πρόεδρο της Ένωσης Ιστορικών Καφέ Πορτογαλίας και Fernando Franjo, δημοσιογράφο, υπεύθυνο της Ένωσης Ιστορικών Καφέ Ισπανίας. Και οι δύο αποτελούν από τους κορυφαίους συνεργάτες του Δρόμου Ιστορικών Καφέ (πρώην Σύνδεσμος Ιστορικών Καφέ Ευρώπης – ΕHICA), και προσωπικά του Προέδρου του Διεθνούς Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμος Ιστορικών Καφέ», Βασίλη Σταθάκη, και έχουν συμμετάσχει σε συνδιοργανώσεις που αφορούν τα Ιστορικά Καφέ και τη σημασία τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα Συνέδρια: «Συμβολή των Ιστορικών Καφέ στην Πολιτιστική Κληρονομιά της Ευρώπης», που πραγματοποιήθηκε στην Κοΐμπρα της Πορτογαλίας (20 & 21.4.2018) και «Πολιτιστική Κληρονομιά των Ιστορικών Καφέ στο χρόνο», που πραγματοποιήθηκε στο Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα της Ισπανίας (3, 4 & 5.5.2018).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τα ΚΑΦΕ, ΕΔΩ.

Από το βιβλίο του Vitor Marquez, "Os Cafes Historicos, como Patrimonio Cultural" που εκδόθηκε πρόσφατα. Στη φωτογραφία: οι σελίδες του βιβλίου που αναφέρονται στο Ιστορικό Καφέ "Κήπος" και ο Βασίλης Σταθάκης, από στιγμιότυπο της ομιλίας του στο Συνέδριο «Συμβολή των Ιστορικών Καφέ στην Πολιτιστική Κληρονομιά της Ευρώπης», που πραγματοποιήθηκε στην Κοΐμπρα της Πορτογαλίας.


 Το βραβείο αποτελεί αναγνώριση της σημασίας της άυλης και υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιστορικών Καφέ Διεθνώς, ως θεματοφύλακες της Ιστορίας που το κάθε ένα από αυτά διαμόρφωσε στην πάροδο του χρόνου. Αποτελεί πιστοποίηση της σπουδαιότητας των Ιστορικών Καφέ ως επισκέψιμων «μουσειακών» σημείων που προάγουν την πολιτιστική επιχειρηματικότητα και τον εναλλακτικό τουρισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κριτική επιτροπή απαρτίζεται από εκπροσώπους των: Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τον Πολιτιστικό Τουρισμό (ECTN), Europa Nostra, European Travel Commission, NECSTouR, καθώς και από τη Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποστηρίζεται από τις πιστοποιημένες από το Συμβούλιο της Ευρώπης Πολιτιστικές Διαδρομές «Phoenicians Route» και «Iter Vitis».

Η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, εξαιτίας των μέτρων για τον covid 19, στις 22 Οκτωβρίου 2020.

 ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 5.11.2020.

ΛΕΞΕΙΣ: Βραβειο Διεθνικου Θεματικου Τουριστικου Προιοντος, Ενωση Ιστορικων Καφε Πορτογαλιας, Ευρωπαικο Δικτυο Πολιτιστικου Τουρισμου, ECTN, Διεθνικο Θεματικο Τουριστικο Προιον, Βασιλης Σταθακης, Διεθνης Πολιτιστικη Διαδρομη Δρομος Ιστορικων Καφε, EHICA, Βιτορ Μαρκεζ, Vitor Marquez, Ιστορικα Καφε, Πορτογαλια, Ιστορικο Καφε Σαντα Κρουζ, Santa Cruz, Ισπανια, Κοιμπρα, Σαντιαγκο ντε Κομποστελα, Σαντιαγο ντε Κομποστελα, Καφε Κηπος Χανιων
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ