Αρχαίος ιερέας του ναού του Διός, απεκαλύφθη στην… Τουρκία!

Αρχαίος ιερέας
του ναού του Διός,
απεκαλύφθη στην… Τουρκία! 

Του Γιώργου Λεκάκη

Μια ανάγλυφος εικόνα (και όχι προτομή) ενός ιερέως, ευρέθη στα ανασκαφικά έργα που πραγματοποιήθηκαν στο Δυτικό Θέατρο της αρχαίας ελληνικής πόλεως της Λαοδίκειας, σε περιοχή της νυν Δυτικής Τουρκίας.

Η κεφαλή αγάλματος ιερέως του Διός, στην Λαοδίκεια.

Για ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ βλ. Γ. Λεκάκης "Η άγνωστη Μικρά Ασία".

«Υπήρχε ένα τεχνητό ανάχωμα (τύμβος / τούμπα) 8 μέτρων, δίπλα στο οχυρωματικό τείχος που εκτείνεται δυτικά από το σκηνικό κτήριο του θεάτρου, που εκτίσθη στις αρχές του 5ου αιώνα. Συναντήσαμε ένα εκπληκτικό άγαλμα ενός ιερέα κατά την αφαίρεση των χωμάτων, τα οποία από ερείπια κτηρίων που καταστράφηκαν από σεισμούς», εδήλωσε ο δρ. Celal Simsek, επί κεφαλής της ανασκαφής της Λαοδικείας.

Το έργο τέχνης υποδηλώνει ότι το άτομο που απεικονίζεται στο άγαλμα μπορεί να είναι ιερέας του Ναού του Διός, του πολιούχου αρχηγού θεού της πόλεως - σ.σ. η οποία γι' αυτό ελέγετο ΔΙΟΣΠΟΛΙΣ, της ΦΡΥΓΙΑΣ - περί της ελληνικότητας της ΦΡΥΓΙΑΣ, ΕΔΩ - πρόσθεσε ο κ. Simsek. «Είναι ένα από τα πιο όμορφα ευρήματα του 2020, όσον αφορά την παλαιότητά του, την κοινωνική θέση του, και ιδιαίτερα το πολύ ζωντανό πορτραίτο του, το οποίο μπορούμε να το χρονολογήσουμε μέχρι την ύστερη ελληνιστική περίοδο», επρόσθεσε.

Ας σημειώσουμε ότι φορά την μακεδονική καυσία στο κεφάλι.

ΠΗΓΗ: Hurriyet Daily News, 30 Νοεμβρίου 2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.12.2020.

ΛΕΞΕΙΣ: Αρχαιος ιερεας ναου του Διος, Τουρκια, αναγλυφος εικονα, προτομη, ιερεας, ανασκαφη, αρχαιο Θεατρο λαοδικειας, Λαοδικεια, τυμβος, τουμπα, οχυρωματικο τειχος, σκηνικο, κτηριο, 5ος αιωνας, αγαλμα, ιερευς, σεισμος, καυσια, δρ Celal Simsek, εργο τεχνης, Ναος Διος, πολιουχος θεος, Σιμσεκ, 2020, κοινωνικη θεση, πορτραιτο, υστερη ελληνιστικη περιοδος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ