Στην Πομπηία θα ξανα-ανοίξει ένα αρχαίο «θερμοπωλείο» / «fast food» για να τρώνε οι επισκέπτες της! Την Λαμπρή του 2021! Δηλ. ένα αρχαίο μαγειρείο με… «φαγητό του δρόμου»!!!

Στην Πομπηία θα ξανα-ανοίξει
ένα αρχαίο «θερμοπωλείο»
(«fast food»)
για να τρώνε οι επισκέπτες της!
Την Λαμπρή του 2021!


Δηλ. ένα αρχαίο μαγειρείο

με… «φαγητό του δρόμου»!!!


Του Γιώργου Λεκάκη


Το αρχαιολογικό πάρκο της Πομπηίας ανακοίνωσε ότι θα (ξανα)ανοίξει ένα θερμοπωλείο / (λατ. thermopolium), το οποίο ανακαλύφθηκε προσφάτως. Πρόκειται για ένα είδος αρχαίου μαγειρείου για «γρήγορο φαγητό» / fast food / junk food!

Οι επισκέψεις του θα ξεκινήσουν από την Λαμπρή του 2021...

Τα νέα ακολουθούν την ανακάλυψη του θερμοπωλείου / ταχυφαγείου, σε σχήμα L, που βρέθηκε στην γωνία του Alley of the Balconies και του Alley of the Silver Wedding, στον αρχαιολογικό χώρο Regio V, τον Μάρτιο του 2019. Το πρόσφατα αποκαλυφθέν θερμοπωλειο φημίζεται για τις καλά διατηρημένες, πολύχρωμες τοιχογραφίες του, που απεικονίζουν εικόνες με χήνες, κόκορες και σκύλους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΠΟΜΠΗΙΑ, ΕΔΩ.

Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει ένα ένθετο πάτωμα από πολύχρωμα μάρμαρα, πήλινα αγγεία και έχουν ακόμη ενδείξεις για το τι ήταν στο μενού: Ένα πιάτο, τύπου paella, που περιλαμβάνει ένα μείγμα «κρέατος θηλαστικών, πουλιών, ψαριών και σαλιγκαριών».

Ανακάλυψαν επίσης τους σκελετούς δύο ανδρών και ενός σκύλου, θαμμένους μαζί με την υπόλοιπη Πομπηία, σε ηφαιστειακή τέφρα και ελαφρόπετρα μετά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.

Με την πάροδο των ετών οι αρχαιολόγοι έχουν ανασκάψει περισσότερα από 80 θερμοπωλεία, μια αρχαία εκδοχή του tavole calde της Ιταλίας, όπου επωλούντο έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα και ήταν δημοφιλή μεταξύ των εργατικών τάξεων και εκείνων που δεν μπορούσαν να έχουν ιδιωτική κουζίνα!

Η απορία μου: Δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν παρόμοιες "κουζίνες δρόμου" έξω από αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδος, που να μαγείρευαν φαγητά που έτρωγαν στην αρχαία Ελλάδα; Ποιός δεν θα έτρωγε κάτι; Ποιος δεν θα δοκίμαζε; Και πόσος κόσμος θα εργαζόταν σε αυτά...

ΠΗΓΗ: Pompeii, a 'street food shop' emerges from the site - Some foods still in their pots in the 'Thermopolium', ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, 26.12.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 26.12.2020.

Πομπηια, θερμοπωλειο, fast food, 2021, μαγειρειο δρομου, φαγητο του δρομου, thermopolium, γρηγορο φαγητο, ταχυφαγειο, 2019, τοιχογραφια, χηνα, κοκορας, σκυλος, μαρμαρο, πηλινα αγγεια, μενοη, παελια, paella, κρεας θηλαστικων, κρεας πουλιων, ψαρι, σαλιγκαρι, θηλαστικα, πουλια, σκελετος, ηφαιστειο, τεφρα, ελαφροπετρα, εκρηξη, Βεζουβιος, 79 μΧ, tavole calde, Ιταλια, τροφιμα, εργατικη ταξη, κουζινα

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ