Κινδυνεύει το μνημείο του Αγρίππα στην Ακρόπολη! Έχει πάρει κλίση, από «εξελισσόμενες δομικές αστοχίες» και διαφορική καθίζηση!

Κινδυνεύει το μνημείο του Αγρίππα
στην Ακρόπολη!

Έχει πάρει κλίση,
από «εξελισσόμενες δομικές αστοχίες»
και διαφορική καθίζηση! 

Με αφορμή την εκπόνηση της υδραυλικής μελέτης στην Ακρόπολη Αθηνών, ετέθη το πρόβλημα «που αντιμετωπίζει (ήδη από τον 19ο αιώνα) το μνημείο του Αγρίππα (*), αφού εδώ και πολλά χρόνια διαπιστώνεται προϊούσα διαφορική καθίζηση εξαιτίας της απορροής και απορρόφησης των υδάτων.

Οπως εξήγησε ο Μανώλης Κορρές το βάθρο κατασκευασμένο από μάρμαρο του Υμηττού, παρουσιάζει κλίση από την κατακόρυφο και εξελισσόμενες δομικές αστοχίες εξαιτίας της διαφορικής καθίζησης στο θεμέλιό του από τον 19ο αιώνα, αφού μόνο το ανατολικό τμήμα του εδράζει στον σχιστολιθικό βράχο, ενώ το υπόλοιπο εδράζει πάνω σε επιχώσεις. Στο παρελθόν, έχουν λάβει χώρα επεμβάσεις δομητικής στερέωσης του μνημείου με συμπληρώματα από οπλισμένο σκυρόδεμα και κατασκευή αναλημματικού τοίχου από ακτίτη στην υπόβασή του, στις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ αργότερα τοποθετήθηκαν σιδηρά στοιχεία στο άνω τμήμα του κορμού του. Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, έλαβε χώρα σφράγιση των αρμών των λίθων, όπως και η τοποθέτηση ρωγμόμετρων για την συστηματική παρακολούθηση του εύρους των ρηγματώσεων από την ΥΣΜΑ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ, ΕΔΩ.

Η Υπουργός ζήτησε να ληφθούν όλα τα άμεσα σωστικά μέτρα για το μνημείο, αλλά και να ξεκινήσει αμέσως ολοκληρωμένη μελέτη για την προστασία του. Αποφασίστηκε η κατασκευή ικριώματος για την εξέταση των δομικών προβλημάτων και της παθολογίας του μνημείου, καθώς και η λήψη των άμεσων σωστικών για την αποστράγγιση και απορροή των υδάτων έμπροσθεν του βάθρου.

Αυτοψία πραγματοποίησε σήμερα το πρωί, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη συνοδευόμενη από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, ακαδημαϊκό καθ. Μανόλη Κορρέ, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού Γιώργο Διδασκάλου και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΠΟΑ, στην Ακρόπολη. Η υπουργός ενημερώθηκε για την εξέλιξη της συνολικής υδραυλικής μελέτης που εκπονείται, αλλά και για το έργο που έχει προγραμματιστεί να υλοποιηθεί στην βόρεια και την δυτική πλευρά του Βράχου. Η υλοποίησή του προβλέπεται να ξεκινήσει εντός του Ιανουαρίου 2021. Το αντίστοιχο έργο στην ανατολική και νοτιοανατολική πλευρά του Παρθενώνα ήδη ολοκληρώθηκε.

Στο πλαίσιο εκπόνησης της υδραυλικής μελέτης για τον βράχο της Ακρόπολης και κατά τον υπολογισμό της μεγάλης ποσότητας και ταχύτητας, αλλά και του τρόπου απορροής, με τον οποίο τα όμβρια ύδατα κατεισδύουν προς την δυτική κλιτύ από τα Προπύλαια, έγινε φανερό ότι θα πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω ένα από τα κεντρικά σημεία αποστράγγισης, στο πλάτωμα δυτικά του μνημείου του Αγρίππα».


Το μνημείο του Αγρίππα

 

Της αρχαιολόγου Ιωάννας Βενιέρη

 

(*) Το μνημείο του Αγρίππα υψώνεται στα δυτικά των Προπυλαίων της Ακρόπολης, ακριβώς απέναντι από τη βόρεια πτέρυγα και την «Πινακοθήκη», και περίπου φθάνει σε ύψος τον πύργο του ναού της Αθηνάς Νίκης, που βρίσκεται στα νότιά του. Κατασκευάσθηκε αρχικά προς τιμήν του βασιλιά Ευμένη Β΄ της Περγάμου, το 178 π.Χ., ύστερα από τη νίκη του στους Παναθηναϊκούς αγώνες. Στο επάνω μέρος του υπήρχε χάλκινο τέθριππο, στο οποίο απεικονίζονταν ως ηνίοχοι ο ίδιος ο Ευμένης και ο αδελφός του, Άτταλος. Στη συνέχεια, γύρω στο 27 π.Χ., το τέθριππο αυτό αντικαταστάθηκε από άλλο, που αναρτήθηκε από το δήμο των Αθηναίων προς τιμήν του Μάρκου Αγρίππα, γαμπρού του Αυγούστου, με αφορμή την ανέγερση στην Αγορά του ωδείου, που πρόσεφερε ο Αγρίππας στην Αθήνα. Στη δυτική πλευρά του βάθρου υπάρχει ακόμα η επιγραφή: [Ο δη]μος Μ[αρκον] Αγρίππα[ν] | Λε[υκίου] υιόν | τρίς ύ[πατ]ον τον [ε]α[τ]ου | ε[υερ]γέτη[ν]. Κάτω από αυτή την επιγραφή διακρίνονται τα ίχνη παλαιότερης, η οποία προφανώς συνδεόταν με το τέθριππο του Ευμένη και σβήστηκε προκειμένου να χαραχθεί η νέα. Από το μνημείο σήμερα σώζεται μόνο το βάθρο, κατασκευασμένο από γκριζογάλανο μάρμαρο Υμηττού και από λευκό πεντελικό μάραμαρο στη βάση και στην επίστεψή του. Είναι ορθογώνιο και κτισμένο κατά το ψευδοϊσόδομο σύστημα, που ήταν ιδιαίτερα αγαπητό στην ελληνιστική εποχή. Έχει ορθογώνια βαθμιδωτή θεμελίωση, διαστάσεων 3,31 x 3,80 μ., με ύψος 4,50 μ., κατασκευασμένη από κροκαλοπαγείς λίθους και πωρόλιθους και επάνω της πατά το βάθρο, που έχει ύψος 8,91 μ. και στενεύει ελαφρά προς την κορυφή του. Η μορφή του θυμίζει έντονα τα βάθρα άλλων μνημείων, επίσης ελληνιστικής εποχής, που είχαν αφιερωθεί σε μεγάλα ιερά, και κυρίως σε αυτό των Δελφών. - ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, 2012.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ [κρατήθηκε η (αν)ορθογραφία του δελτίου Τύπου του υπουργείου], 16.12.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 16.12.2020.

ΛΕΞΕΙΣ: μνημειο του Αγριππα, Ακροπολη Αθηνων, κλιση, δομικες αστοχιες, διαφορικη καθιζηση, υδραυλικη μελετη, Ακροπολις Αθηνων, 19ος αιωνας, Αγριππας, Μανωλης Κορρες, βαθρο, μαρμαρο Υμηττου, δομικη αστοχια, θεμελιο, σχιστολιθος, δομητικη στερεωση, οπλισμενο σκυροδεμα, αναλημματικος τοιχος, ακτιτης λιθος, 20ος αιωνας, σιδηρος, Μενδωνη, Προπυλαια, Ιωαννα Βενιερη, Προπυλαια Ακροπολεως, Πινακοθηκη Ακροπολης, ναος Αθηνας Νικης, Αθηνα Νικη, βασιλιας Ευμενης Β, Περγαμος, 178 πΧ, Παναθηναικοι αγωνες, παναθηναια, χαλκινο τεθριππο, ηνιοχος, Ευμενης, Ατταλος, 27 πΧ, δημος Αθηναιων, Μαρκος Αγριππας, Αυγουστος, Αγορα Αθηνων, ωδειο Αθηνων, επιγραφη, Λευκιος, τρις υπατοε, ευεργετης, γκριζογαλανο μαρμαρο Υμηττου, Υμηττος, λευκο πεντελικο μαραμαρο, επιστεψη, ψευδοισοδομο συστημα, ελληνιστικη εποχη, ορθογωνια βαθμιδωτη θεμελιωση, κροκαλοπαγης λιθος, πωρολιθος, Δελφοι
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ