Ο αρχαίος τύμβος του Κινίκ της Καππαδοκίας, πόλης που άκμασε πριν 2.900 χρόνια… Σχέση με Θήβα, Αιγαίο, Κρήτη;

Ο αρχαίος τύμβος του Κινίκ
της Καππαδοκίας,
πόλης που άκμασε
πριν 2.900 χρόνια…
Σχέση με Θήβα, Αιγαίο, Κρήτη;

Του Γιώργου Λεκάκη


Η τοποθεσία του Kınık Höyük ευρίσκεται στις νότιες παρυφές της περιοχής της Κεντρικής Ανατολίας στην Καππαδοκία, στην επαρχία Νίδγης / Niğde - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΝΙΓΔΗ, ΕΔΩ.

Στην αρχαιότητα η νότια Καππαδοκία ήλεγχε τον κύριο άξονα των εμπορικών δρόμων που οδηγούσαν στα περάσματα του Ταύρου, τα οποία συνέδεαν το οροπέδιο της Κεντρικής Ανατολίας με την Μεσόγειο Θάλασσα και την Βόρεια Μέση Ανατολή (Συρία).

Δεδομένης αυτής της στρατηγικής θέσης, η περιοχή κατοικήθηκε συνεχώς, από την «προϊστορία». Έπαιξε ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο στις ιστορικές εξελίξεις των Χετταίων, Νεο-Χετταίων, Περσών, Ελλήνων, ως και τα μεσαιωνικά χρόνια - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ, ΕΔΩ.

Παρά την τόσο υψηλή δυναμική της, τόσο από ιστορική, όσο και από πολιτιστική άποψη, η νότια Καππαδοκία ήταν ακόμη μια ανεξερεύνητη περιοχή, μέχρι το… 2011! Τότε ξεκίνησε ένα κοινό (αμερικανικό - ιταλικό – τουρκικό) ανασκαφικό έργο στο Kınık Höyük. Θέση που άκμασε κατά την Μέση Εποχή του Σιδήρου (9ος - 8ος π.Χ. αιώνας).

Ο οικισμός βρισκόταν στην καρδιά του βασίλειου της Tuwana (Τουβάνας < Θήβας;), μια όχι καλώς κατανοητή πολιτεία (νεο-χετταίων;) που τεκμηριώνεται από μνημειακές επιγραφές που βρέθηκαν στην Νότια Καππαδοκία και μια διασπορά αναφορών σε ασσυριακά αρχεία.

Τώρα, μια ανασκαφή του χώρου θα ενισχύσει αυτές τις ιστορικές πηγές και θα επεκτείνει την εικόνα αυτής της σημαντικής περιόδου στην μεγαλύτερη ιστορία της Ανατολίας.

Επί πλέον, τα πρώτα χρόνια ανασκαφής του χώρου έχουν ήδη δώσει σημαντικές πληροφορίες για τους Αχαιμενίδες (< Αχαιοί; Αιγαίοι;), τους κατοίκους της κατά τα Ελληνιστικά και τα Μεσαιωνικά χρόνια, την καθημερινή τους ζωή, κλπ. συμπληρώνοντας τα κενά του αρχαιολογικού αρχείου αυτής της περιοχής.

Η ιδιαίτερη θέση του Kınık το καθιστά επίσης μια ελκυστική στάση στα σύγχρονα τουριστικά δρομολόγια, καθώς βρίσκεται ακριβώς στα νότια των περισσότερων από τους παραδοσιακούς προορισμούς της Καππαδοκίας: Göreme / Γκιόρεμε, Avanos / Αβανός (αρχαία ελληνική Αβανισσός), Üçhisar / Ουτς Χισάρ Νεαπόλεως, και τις υπόγειες πόλεις.

Το Kınık είναι ζωτικής σημασίας για την καλύτερη κατανόηση του ρόλου της νότιας Καππαδοκίας στην κοινωνικοπολιτική και περιβαλλοντική ιστορία της Ανατολίας…

ΠΗΓΗ: Kınık Höyük Archaeological Project. Γ. Λεκάκης "Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις". ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.11.2019.

 

Άρα γε ποιοι είναι οι «Χετταίοι», και οι νέο-εφευρημένοι «Νεο-Χετταίοι»; Και ποια η σχέση τους με τους Ετέους (< Ετεοκρήτες); Περισσίτερα προσεχώς…

ΛΕΞΕΙΣ: αρχαιος τυμβος, Κινικ, Καππαδοκια, 2.900 χρονια πριν, Kınık Höyük, Ανατολια, Νιδγη, Niğde, Ταυρος, Μεσογειος Θαλασσα, Μεση Ανατολη, Συρια, προιστορια, Χετταιοι, ΝεοΧετταιοι, Περσες, Ελληνες, 2011, ανασκαφη, Kinik Höyük, Εποχη Σιδηρου, 9ο πΧ αιωνας, 8ος πΧ αιωνας, Tuwana, Τουβανα, Θηβα, επιγραφες, ασσυρια, Αχαιμενιδες, Göreme, Avanos, Üçhisar, Γκιορεμε, Αβανος, Αβανισσος, Ουτς Χισαρ, Νεαπολη, Χεταιοι, ΝεοΧεταιοι, Ετεοι, Ετεοκρητες, κρητες, κρητη, αχαιοι, αιγαιοι, αιγαιο

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ