Αθλητικοί αγώνες στην Σμύρνη: Η πρώτη ιπποδρομία (1861), ο πρώτος αγώνας ποδοσφαίρου (1877), οι πρώτοι αγώνες στίβου (1892), ο πρώτος αγώνας κολύμβησης (1890). Πανιώνιος (1890) και Απόλλων Σμύρνης (1891). Ο πρώτος ποδοσφαιρικός σύλλογος (1894). Ακόμη: Αγώνες ποδηλασίας, ιππασίας, γκολφ, τένις - του Α. Γ. Λεκάκη

Αθλητικοί αγώνες στην Σμύρνη:

Η πρώτη ιπποδρομία (1861),
ο πρώτος αγώνας ποδοσφαίρου (1877),
οι πρώτοι αγώνες στίβου (1892),
ο πρώτος αγώνας κολύμβησης (1890).
Πανιώνιος (1890) και Απόλλων Σμύρνης (1891). Ο πρώτος ποδοσφαιρικός σύλλογος (1894).
Ακόμη: Αγώνες ποδηλασίας, ιππασίας, γκολφ, τένις… 

Του Ανδρέα Γ. Λεκάκη

 


Η πολιτιστική αλλαγή που δημιούργησαν οι οικογένειες Ελλήνων και Λεβαντίνων στην Σμύρνη, στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, όπως σε όλους τους άλλους τομείς, έγινε φανερή και στον αθλητισμό. Οι Λεβαντίνοι που ζούσαν στην πόλη έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην εισαγωγή σύγχρονων αθλημάτων, όπως το ποδόσφαιρο, το τένις, η ιππασία, η ποδηλασία, ο στίβος και η κολύμβηση.


Στην Σμύρνη:


- η πρώτη ιπποδρομία πραγματοποιήθηκε το 1861

- ο πρώτος αγώνας ποδοσφαίρου έγινε το 1877

- οι πρώτοι αγώνες στίβου το 1892 και

- ο πρώτος αγώνας κολύμβησης διοργανώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1890.


Αθλήματα όπως το γκολφ και το τένις ήταν συνηθισμένα.


Το 1890-1893 έγιναν ποδοσφαιρικοί αγώνες μεταξύ των μελών του ελληνικού μουσικογυμναστικού σωματείου Ορφεύς Σμύρνης.

Αναμνηστική καρτ ποστάλ, του 1901 για τους Πανιώνιους Αγώνες,
που έγιναν στο Μπουρνόβα,
για τους οποίους ήρθε να παιανίσει η Φιλαρμονική της Σάμου (αριστερά)!
Δύο από τα πιο ιστορικά ελληνικά σωματεία, ο Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος Σμύρνης και ο Απόλλων Σμύρνης, ιδρύθηκαν στην πόλη στις αρχές της τελευταίας δεκαετίας του 19ου αιώνα (1890 και 1891 αντίστοιχα), Ερμής (1900), και Θησέας Μπουρνόβα, ενώ μερικά χρόνια αργότερα ξεκίνησαν να λειτουργούν και τα ποδοσφαιρικά τους τμήματα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Η άγνωστη Μικρά Ασία".


Ο πρώτος αμιγώς ποδοσφαιρικός σύλλογος στην Σμύρνη ιδρύθηκε το 1894 με το όνομα Bournabat Football and Rugby Club. Ήταν υπό την ηγεσία των οικογενειών των Λεβαντίνων στο Μπουρνόβα. Επίσης, εκείνη την περίοδο άρχισαν να φτιάχνονται και γήπεδα στην Σμύρνη. Το "Bornova Meadow" φιλοξένησε αγώνες διαφόρων αθλημάτων κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου.


Λεβαντίνοι αθλητές της Σμύρνης συμμετείχαν επίσης σε διεθνείς διοργανώσεις. Το 1906, μια ομάδα ποδοσφαίρου, η οποία στην πλειονότητά της αποτελούνταν από Λεβαντίνους, συμμετείχε στους Μεσοολυμπιακούς Αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, μια διοργάνωση που παρά το γεγονός πως στα περισσότερα έντυπα της εποχής αναφέρονταν ως Ολυμπιακοί Αγώνες, δεν είχε τον τίτλο της Ολυμπιάδας και δεν αναγνωρίζεται από την ΔΟΕ, αφού το 1906 δεν ήταν ολυμπιακή χρονιά. Η ομάδα κέρδισε το δεύτερο βραβείο.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Ολυμπιακοί Αγώνες".


Οι αδερφοί Κλαρκ ανήκαν σε μια οικογένεια Λεβαντίνων βρετανικής καταγωγής. Ο παππούς τους πήγε στην Σμύρνη την δεκαετία του 1850 για να δουλέψει στην σιδηροδρομική γραμμή Σμύρνη-Αϊδίνιο. Τα δυο αδέρφια φόρεσαν την φανέλλα της Αλτάι, ενός από τα σπουδαιότερα σωματεία της Σμύρνης και έγιναν δύο από τους πιο διάσημους παίκτες των γηπέδων στις δεκαετίες του 1940 και του 1950. Ο Έντβιν Κλαρκ, ο οποίος ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στο Saint Joseph High School, έπαιξε σε πολλές θέσεις με την ασπρόμαυρη φανέλλα και ο Τζο Κλαρκ αγωνίστηκε στα αριστερά. Ο Έντβιν, γνωστός για τα αποτελεσματικά του χτυπήματα και τα πέναλτι, απέκτησε το παρατσούκλι “bomber”. Λόγω αυτού, όταν κάποιος αναφερόταν στα δύο αδέρφια τα φώναζε bomber brothers. Εκτός του ποδοσφαίρου, οι δυο τους ασχολήθηκαν και με το εμπόριο και ίδρυσαν μια εταιρεία με την επωνυμία “Edvin & Jo Clarke Brothers”.


Οι ιπποδρομίες που διοργανώθηκαν στο Paradiso-Kızılçullu ήταν από τις πιο δημοφιλείς αθλητικές δραστηριότητες στην πόλη και προσέλκυσαν μεγάλο ενδιαφέρον στα μέσα του 19ου αιώνα. Επί κεφαλής ήταν οι οικογένειες Λεβαντίνων Peterson, Aliotti, Rees, Forbes και Giroud. Οι αναβάτες και οι προπονητές που είχαν προσκληθεί από το εξωτερικό, τα πολύτιμα άλογα διαφόρων ειδών, οι αγώνες που καθιερώθηκαν στις επαύλεις και στον ιππόδρομο των Λεβαντίνων, δείχνουν την σημασία που είχε αυτό το άθλημα για εκείνους και την πόλη. Για την διοργάνωση των αγώνων, ιδρύθηκε ένας σύλλογος που ονομάσθηκε Smyrna Races Club-Izmir Race Club υπό την ηγεσία των Λεβαντίνων, που ζούσαν στην πόλη. Εκτός από τις καθιερωμένες ημερομηνίες, διοργανώθηκαν αγώνες σε ειδικές περιστάσεις, όπως την Λαμπρή. Άνθρωποι από όλη την πόλη έδειξαν ενδιαφέρον για τους αγώνες, την ώρα που σημαντικές προσωπικότητες της Σμύρνης έπαιρναν τις θέσεις τους στις κερκίδες…

 

ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης «Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις». «Izmir Levantines», Onur Eryesil-Cagdas Cildir, APIKAM, Οκτώβριος 2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 5.11.2020.


Αθλητικοι αγωνες στη Σμυρνη, ιπποδρομια, 1861, ποδοσφαιρο, 1877, αγωνες στιβου, 1892, κολυμβηση, 1890, Πανιωνιος, 1890, Απολλων Σμυρνης, 1891, ποδοσφαιρικος συλλογος, 1894, ποδηλασια, γκολφ, τενις, Λεβαντινοι, 19ος αιωνας, αθλητισμος, αθλημα, τεννις, ιππασια, ποδηλατο, στιβος, κολυμπι, αγωνας ποδοσφαιρου, στιβος, αθληματα, 1893, μουσικογυμναστικο σωματειο Ορφευς Σμυρνης, Ορφεας Σμυρνης, Πανιωνιος Γυμναστικος Συλλογος Σμτρνης, ΠΓΣ, Απολλωνας Σμυρνης, Ερμης Σμυρνης, 1900, Θησεας Μπουρνοβα, ποδοσφαιρικη ομαδαδ, Bournabat Football and Rugby Club, Μπουρνοβας, γηπεδο, Bornova Meadow, αδερφοι Κλαρκ, βρετανοι, 1850, σιδηροδρομικη γραμμη Σμυρνη-Αιδινιο, Αλται, 1940, 1950, Εντβιν Κλαρκ, κολλεγιο Αγιου Ιωσηφ, κολεγιο Αγιου Ιωσηφ, αγιος Ιωσηφ, Saint Joseph High School, ασπρομαυρη φανελλα, Τζο Κλαρκ, πεναλτι, παρατσουκλι μπομπερ, bomber, bomber brothers, 1906, Μεσοολυμπιακοι Αγωνες, Μεσοολυμπιαδες, Αθηνα, Ολυμπιακοι Αγωνες, Ολυμπιαδα, ΔΟΕ, ιπποδρομια, Paradiso-Kızılçullu, Πετερσον, Αλιοτι, Αλιοττι, Ρις, Φορμπς, Peterson, Aliotti, Rees, Forbes, Ζιρου, Giroud, αναβατης, προπονητης, αλογο, ιππος, ιπποδρομιο, ιπποδρομος, Smyrna Races Club-Izmir Race Club
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ