ΚΑΙ η «ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ» δηλώνει την άρνησή της στον εκπατρισμό των αρχαίων μνημείων

ΚΑΙ η «ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ»
δηλώνει την άρνησή της
στον εκπατρισμό
των αρχαίων μνημείων 


Κοινοποίηση:

α) ΑΡΧΕΙΟN ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

β) Σύλλογος Συντηρητών αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

ΘΕΜΑ: ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

 

Στο πλαίσιο των αθρόων διαμαρτυριών για την από 10/12/20 διάταξη νομοσχεδίου η οποία αφορά στον μακροχρόνιο πεντηκονταετή δανεισμό ελληνικών αρχαιοτήτων σε μουσεία του εξωτερικού, τα μέλη και οι ιερουργοί της θρησκευτικής κοινότητας «ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ» δηλώνουν την άρνησή τους στον εκπατρισμό των αρχαίων μνημείων θεωρώντας ότι το μέχρι πρότινος ισχύον νομικό πλαίσιο το οποίο προέβλεπε πέντε συν πέντε έτη ως μέγιστο χρονικό διάστημα δανεισμού, ήταν υπέρ αρκετό για την δράση των διμερών ή πολυμερών πολιτιστικών συμφωνιών οι οποίες επιτελούνταν με κύριο σκοπό την διάδοση ελληνικών έργων τέχνης και πολιτισμού.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΘΕΜΑ, ΕΔΩ.

 

Αιτιολογώντας την άρνηση της θρησκευτικής κοινότητας ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ επισημαίνονται τα ακόλουθα:

 

1) Tα αρχαιολογικά ευρήματα-μνημεία της χώρας μας δεν υπάγονται στην κυριότητα-ιδιοκτησία φορέων της Δημόσιας Διοίκησης ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ ή και φυσικών προσώπων, αλλά ανήκουν στο ‘’Κοινόν των Ελλήνων’’. Συνεπώς ουδεμία κυβέρνηση έχει την ηθική δικαιοδοσία να τα διακινεί διαπραγματευόμενη μακροχρόνιες συμβάσεις δανεισμού, χορηγίας ή άλλως πως, στα μουσεία αλλοδαπών χωρών.

 

2) Ο δανεισμός των μνημείων μας για πενήντα χρόνια σημαίνει ότι δύο γενιές ελληνοπαίδων θα στερηθούν την ιστορική και πολιτισμική γνώση (πραγματική και συμβολική) η οποία απορρέει από αυτά.

 

3) Οι ενδιαφερόμενοι αλλοδαποί τουρίστες και περιηγητές θα έχουν μειωμένο ενδιαφέρον για την επίσκεψή τους στην χώρα μας καθ` ην στιγμή θα μπορούν μα απολαύσουν και να μελετήσουν τα ελληνικά ευρήματα στους χώρους έκθεσης άλλων χωρών.

 

4) Πλείστα όσα αρχαιολογικά μνημεία (αγάλματα θεοτήτων, βωμοί κιονόκρανα και άλλα γλυπτά) είναι πρωτότυπα και ουχί κατασκευασμένα σε σύγχρονα εργαστήρια βιοτεχνιών, πράγμα που σημαίνει ότι εξακολουθούν να εκπροσωπούν την προγονική μας λατρεία-θρησκεία και να διατηρούν εσαεί την ιερότητά τους, ζήτημα για το οποίο είμαστε πεπεισμένοι, πως ουδείς εκ των αρμοδίων έλαβε ή λαμβάνει υπόψη του, πλην όσων Ελλήνων και Ελληνίδων πρεσβεύουν τα πάτρια ειωθότα και νομιζόμενα.

 

Μετά τις ανωτέρω αιτιάσεις, η μη αναίρεση-διορθωτική νομική παρέμβαση ή άλλως διόρθωση, τροποποίηση, αλλαγή του ψηφίσματος για τον δανεισμό των ιερών παρακαταθηκών μας, σηματοδοτεί εσκεμμένη κακόβουλη πράξη εις βάρος του Κοινού των Ελλήνων ανεξαρτήτως Κοσμοθέασης-θρησκευτικών ή ιδεολογικών πεποιθήσεων.

 

Για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Ο εκπρόσωπος τύπου και ιερουργός

Δρ. Λεωνίδας Λ. Μπίλλης

 

ΠΗΓΗ: Θρησκευτική Κοινότητα ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ (απόφαση ΥΠΕΘ/Διεύθυνση Θρησκευτικής Διοίκησης, αρ. πρωτ.: 10758/ΘΙ 3-7-19 ΑΔΑ: Ω38Θ4653ΠΣ-ΞΣΘ), αριθμός πρωτ.: 189/13-1-2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 13.1.2021.


δανεισμος αρχαιων
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ