Ο θρύλος του ΒΟΥΚΕΦΑΛΑ, του ΑΛΟΓΟΥ του ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, από το άγαλμα που ήταν στημένο στο Ιερό των ΤΗΜΕΝΙΔΩΝ, στην Αμφίπολη, στον τάφο του Αλεξάνδρου, στον ΚΑΣΤΑ, που έχουν πια οι… Ιταλοί στο Καπιτώλιο!!! - του Αστ. Τσίντσιφου

Ο θρύλος του ΒΟΥΚΕΦΑΛΑ,
του ΑΛΟΓΟΥ
του ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,
από το άγαλμα που ήταν στημένο
στο Ιερό των ΤΗΜΕΝΙΔΩΝ, στην Αμφίπολη,
στον τάφο του Αλεξάνδρου, στον ΚΑΣΤΑ,
που έχουν πια οι… Ιταλοί στο Καπιτώλιο!!! 

Του Αστέριου Τσίντσιφου

 

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς, ότι μπορεί η απεικόνιση ενός νομίσματος να είναι πραγματική!

Ότι δεν παρουσιάζει δηλαδή αφηρημένα έναν ιππέα, ή ένα άλογο, αλλά έναν υπαρκτό ιππέα!

Παράξενο είναι ακόμα, πως υπάρχει νόμισμα με επιγραφή «ΑΜΦΙΠΟΛΙΤΩΝ» μπροστά και «ΑΜΦΙΠΟΛΙΤΩΝ» επιγραφή πίσω!

Η επιγραφή πίσω είναι βέβαια για τους κατοίκους της πόλεως και το μόνο που εξηγεί την επανάληψη μπροστά, είναι ότι χαρακτηρίζει το άλογο ΑΜΦΙΠΟΛΙΤΩΝ! Ένα διάσημο άλογο οπωσδήποτε, που ιππέα είχε τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ!



Στην αρχή πιθανότατα της οδού που οδηγούσε στο ΤΗΜΕΝΙΔΩΝ ΙΕΡΟ (ΚΑΣΤΑΣ) και στον τάφο του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, υπήρχε το άγαλμα επάνω σε δυο βάθρα (νόμισμα)! Εκεί το βρήκαν οι ΓΑΛΑΤΕΣ μετά την αποχώρησή τους από τους ΔΕΛΦΟΥΣ και στην πορεία τους για την ανατολή το 279 π.Χ.!

Αποκόλλησαν τον ιππέα μαζί με τη σέλα, αφού υπήρχαν εκεί χρυσός και πολύτιμοι λίθοι και παράτησαν το άλογο, που ποτέ δεν επισκευάστηκε! Έκτοτε έγινε γνωστό σαν «το άλογο χωρίς ράχη» και σε όλους ήταν γνωστό ότι επρόκειτο για τον ΒΟΥΚΕΦΑΛΑ!

Παρουσιαζόταν έκτοτε σε νομίσματα χωρίς τη ράχη του και μάλιστα σε κοπή ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ με τομή κομμένου κεφαλιού! - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΑΜΦΙΠΟΛΗ, ΕΔΩ. Για κάποιους λόγους έκοψαν το κεφάλι του αγάλματος οι Γαλάτες και στο ίδιο σημείο υπάρχει ραφή στο αυθεντικό άγαλμα, που φυλάσσεται στο μουσείο ΚΑΠΙΤΩΛΕΙΟ στην Ρώμη!

Αν και γνωρίζουν εκ της τεχνοτροπίας ότι είναι έργο του γλύπτη ΛΥΣΙΠΠΟΥ που υπηρετούσε τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ, ποτέ οι Ιταλοί, για λόγους ευνόητους, δεν θα παραδεχτούν ότι κατέχουν το ΑΜΦΙΠΟΛΙΤΩΝ ΑΛΟΓΟ, για το οποίο τους έστειλα επιστολή!

Ο ΒΟΥΚΕΦΑΛΑΣ απολάμβανε τη δημοσιότητα τότε, έστω και χωρίς ράχη!

Τα αναθήματα του «ελαττωματικού» αλόγου που κυκλοφορούσαν, αποδεικνύουν το αληθές!

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 5.1.2021.

θρυλος, ΒΟΥΚΕΦΑΛΑΣ, ΑΛΟΓΟ, ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, αγαλμα, Ιερο των ΤΗΜΕΝΙΔΩΝ, Αμφιπολη, ταφος του Αλεξανδρου, ΚΑΣΤΑΣ, Ιταλοι, Καπιτωλιο, Τσιντσιφος, νομισμα, ιππεας, αλογα, ιππευς, νομισματα, επιγραφη ΑΜΦΙΠΟΛΙΤΩΝ, επιγραφες, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, οδος, ΤΗΜΕΝΙΔΕΣ, ΚΑΣΤΑΣ, λοφος Καστα, ταφος ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, βαθρο, ΓΑΛΑΤΕΣ, ΔΕΛΦΟΙ, 279 πΧ, σελα, χρυσος, πολυτιμοι λιθοι, αλογο χωρις ραχη, κοπη ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ, τομη κομμενου κεφαλιου, κεφαλι, ΚΑΠΙΤΩΛΕΙΟ Ρωμης, τεχνοτροπια, εργο, γλυπτης ΛΥΣΙΠΠΟΣ, Ιταλια, Ρωμη, ΑΜΦΙΠΟΛΙΤΩΝ ΑΛΟΓΟ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ