«Βιοτεχνία» παραγωγής εργαλείων, πριν 200.000 χρόνια, ανακαλύφθηκε στην Σαουδική Αραβία, όταν ακόμη ήταν πράσινη! Έφταναν εκεί με σκάφη δια μέσου ποταμών!

«Βιοτεχνία» παραγωγής εργαλείων,
πριν 200.000 χρόνια,
ανακαλύφθηκε
στην Σαουδική Αραβία,
όταν ακόμη ήταν πράσινη!

Έφταναν εκεί με σκάφη δια μέσου ποταμών! 

Του Γιώργου Λεκάκη


Μια ομάδα Σαουδαράβων επιστημόνων από το υπουργείο Κληρονομιάς της χώρας τους, ανακάλυψε πρόσφατα πέτρινα εργαλεία, που χρησιμοποιήθηκαν στην παλαιολιθική εποχή, πριν από 200.000 χρόνια!

Λένε ότι ήταν του «ασσυριακού πολιτισμού»!!!

Εξερευνώντας τον αρχαιολογικό χώρο κοντά στο Shuaib Al-Adgham, στην περιοχή Al-Qassim, της νυν Σαουδικής Αραβίας, βρήκαν μια σειρά από εργαλεία: Σιδερένια μαχαίρια, ξύστρες, χειροπελέκεις και πέτρινα εργαλεία από την Μέση Παλαιολιθική περίοδο, έως την νεολιθική.

Αυτοί είναι μοναδικοί και σπάνιοι πέτρινοι χειροπέλεκεις, που χαρακτηρίζονται από την υψηλή ακρίβεια στην κατασκευή. Τους χρησιμοποιούσαν αυτές οι ανθρώπινες ομάδες στην καθημερινή τους ζωή. Η αφθονία των πέτρινων εργαλείων που ανακαλύφθηκαν από αυτόν τον χώρο έδειξε και την αριθμητική πυκνότητα των προϊστορικών κοινοτήτων που ζούσαν σε αυτήν την περιοχή. Πρόκειται για μια… βιοτεχνία παραγωγής τέτοιων εργαλείων!

Η υπερπληθώρα τέτοιων εργαλείων
κάνει τους ειδικούς να μιλούν για... βιοτεχνία παραγωγής τους...
Είναι επίσης μια σαφής ένδειξη ότι οι κλιματολογικές συνθήκες στην αραβική χερσόνησο ήταν πολύ κατάλληλες για αυτές τις ανθρώπινες ομάδες, καθώς επωφελήθηκαν από τους φυσικούς πόρους που υπάρχουν σε αυτήν.

Οι δορυφορικές εικόνες έδειξαν ότι το Shuaib Al-Adgham και άλλες τοποθεσίες ήταν περάσματα ποταμών! Επιβεβαιώθηκε ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τα ποτάμια για να φτάσουν βαθειά στις εσωτερικές περιοχές της Αραβικής Χερσονήσου στην αρχαιότητα.

Έφταναν στο Κασσιμ, δια μέσου ποταμών!
Δείχνει επίσης την ευρεία χωρική κατανομή των ασσυριακών τοποθεσιών!

Δείχνει επίσης ότι ανθρώπινες ομάδες στην αραβική χερσόνησο μπόρεσαν να διασχίσουν τεράστιες περιοχές γεωγραφικών αποστάσεων!

Αυτές οι ομάδες εξαπλώνονταν σταδιακά, ανακαλύπτοντας νέους χώρους, όταν τους χρειάζονταν.

Η τεράστια ποσότητα ευρημάτων έδωσε νέες περιβαλλοντικές και πολιτιστικές πληροφορίες: Περιβάλλοντα, που κυμαίνονται από πολύ άνυδρα έως υγρά. Τα σημερινά ευρήματα υποστηρίζουν σθεναρά τους ισχυρισμούς για την ύπαρξη της «Πράσινης Αραβικής Χερσονήσου» πολλές φορές στο παρελθόν.

Κατά τη διάρκεια των υγρών φάσεων υπήρχαν ανθρώπινοι πολιτισμοί, σε ποτάμια και λίμνες σε ολόκληρη την Αραβική Χερσόνησο. Αυτό επιβεβαιώνει ότι η αραβική χερσόνησος ήταν ένα σημαντικό σταυροδρόμι μεταξύ της Αφρικής και της υπόλοιπης Ασίας, κατά τους προϊστορικούς χρόνους. Και ότι ήταν ένας από τους τόπους εγκατάστασης ανθρώπων κατά την λίθινη εποχή. Πιστεύεται ότι οι αρχαίες μεταναστεύσεις αυτών των ανθρώπινων ομάδων διήλθαν από δύο κύρια περάσματα:

- Το στενό Bab Al-Mandab και

- τον διάδρομο της χερσονήσου του Σινά.

ΠΗΓΗ: Saudi Gazette, 31.12.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.1.2021.

αρχαια Βιοτεχνια παραγωγης εργαλειων, 200.000 χρονια πριν, Σαουδικη Αραβια, πρασινη αραβια, πετρινα εργαλεια, παλαιολιθικη εποχη, ασσυρια, Shuaib Al-Adgham, Al-Qassim, κασιμ, Σιδερενιο μαχαιρι, ξυστρα, χειροπελεκυς, Μεση Παλαιολιθικη, νεολιθικη, πετρινοι χειροπελεκεις, κλιμα, Αντγκαμ, ποταμι, ποταμια, Αραβικη Χερσονησος, περιβαλλον, Παλαιοπεριβαλλον, Πρασινη Αραβικη Χερσονησος, Αφρικη, Ασια, λιθινη εποχη, μεταναστευση, στενο Μπαμπ αλ-Μανταμπ, Bab Al-Mandab, χερσονησος Σινα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ