Ο Γ. ΛΕΚΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ - ραδιοφωνική συνέντευξη

Ο Γ. ΛΕΚΑΚΗΣ

ΓΙΑ ΤΟΝ Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

Το

ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

παρουσιάζει

την  συνέντευξη:

Ο Γ. Λεκάκης για τον Ιω. Καποδίστρια.

 

Στην ραδιοφωνική εκπομπή

«Αθέατα… Δημοσιογραφικά…»,

της ΕΡΤ Κομοτηνής

και στην δημοσιογράφο

Βασιλική Μαχαίρα.

Η συνέντευξη δόθηκε στις 12.2.2021.

ΑΚΟΥΣΤΕ την:


Γ. Λεκάκης: Νέο Βιβλίο για τον Ιωάννη Καποδίστρια, ο  μοναδικός άγιος της Πολιτικής

Της Βασιλικής Μαχαίρα


Κυκλοφόρησε  το νέο του βιβλίο του Συγγραφέα, Ιωάννη Λεκάκη με τίτλο «ΕΠΙΤΟΜΟΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ του ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ», από το αρχείο και με την επιμέλεια του ΑΡΧΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, από τις εκδόσεις  ΤΑΛΩΣ Φ.

Ο Συγγραφέας  μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην Δημοσιογράφο Βασιλική Μαχαίρα, στο πλαίσιο της εκπομπής, «Αθέατα… Δημοσιογραφικά…», όπου αναφέρθηκε στην ανάγκη που ο ίδιος αισθανόταν χρόνια για να γράψει για τον Ιωάννη Καποδίστρια.

«Ό,τι και να γράψει κανείς, όσο και έρευνα να κάνει, πάντα θα υπάρχουν πολλά  που δεν γράφηκαν και ειπώθηκαν για αυτόν τον άνθρωπο, τον… μοναδικό  άγιο της Πολιτικής στην Ελλάδα!».

Σύμφωνα με τον κ. Λεκάκη, πολλοί Έλληνες έχουν άγνοια για την τεράστια προσφορά του Ιωάννη Καποδίστρια, πριν ξεκινήσει η Επανάσταση, όταν ολοκληρώθηκε και μετά όταν υπήρχε ελεύθερο Ελληνικό έδαφος.  Έχουν την αίσθηση πως απλά ήλθε όταν ήταν  για να κυβερνήσει.Φυσικά και τα πράγματα δεν είναι έτσι. Προετοίμασε το έδαφος για την Επανάσταση, με τις κατάλληλες διπλωματικές ενέργειες, καθώς ήταν ένας άνθρωπος που τον εμπιστεύονταν, «διηύθυνε τις τύχες του κόσμου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Λεκάκης. Δεν ήταν τυχαίο πως ήταν κοντά στον Τσάρο της Ρωσίας και ήταν ο απόλυτος σύμβουλός του για ΌΛΑ.«Ο Ιωάννης Καποδίστριας ήθελε πρώτα ο Ελληνικός Λαός να μάθει δια της παιδείας την ταυτότητά του, να μορφωθεί να αποκτήσει συνείδηση και επίγνωση εθνική. Να καταλάβει, να ξαναθυμηθεί τι είναι να είσαι Έλληνας. Έτσι ξεκινούν οι αγώνες για την ελευθερία, υπάρχει το πνευματικό υπόβαθρο και ηγέτης και μετά έρχονται τα ‘όπλα’», υποστήριξε ο κ. Λεκάκης.«Τι παρέλαβε ο Ιωάννης Καποδίστριας; Δεν υπάρχει η λέξη να περιγράψει κανείς τι παρέλαβε ο Κυβερνήτης. Οι λέξεις ‘καμμένη γη’ και ‘Χάος’ είναι πολύ μικρές για να το περιγράψουν…συν το γεγονός πως πάλευε να σώσει την Ελλάδα και  από τους γνωστούς… συμμάχους». Στην ερώτηση αν τα διαπλεκόμενα της εποχής δολοφόνησαν τον Κυβερνήτη, απάντησε λέγοντας πως δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, όπως αυτό που είπαν για τους Μαυρομιχαλαίους. Ο δάκτυλος ήταν ξένος…», απάντησε ο κ. Λεκάκης. Ήταν ο μοναδικός που θα μπορούσε να στήσει κράτος και κοινωνικές δομές από το τίποτα.  Ένας φωτεινός ήλιος που έφτανε τους πάντες και τα πάντα. Που επειδή μπορούσε να κάνει έργο στην Ελλάδα, αυτό ξένισε κάποιους. Από τους τελευταίους αγίους της πολιτικής στην Ελλάδα! Ίσως και ο μοναδικός! Λένε πως αν ολοκλήρωνε το έργο του ο Ιωάννης Καποδίστριας η Ελλάδα θα ήταν διαφορετική σήμερα…Τα περισσότερα στις σελίδες του προσεγμένου σε έρευνα και στοιχεία βιβλίου, όπως πάντα, του Γιώργου Λεκάκη.

 

ΗΧΟΣ - ΜΟΝΤΑΖ

Παναγ. Μπανταλάκης, badalakis@gmail.com

 

ΜΟΥΣΙΚΗ

TaMa

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Γ. Λεκάκης


c+p

ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

2021


Ιωαννης Καποδιστριας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ