Ανθρωπόμορφα ειδώλια 7.000 χρόνων, από το Γκρέκας Αζανίας Σερβίας…

Ανθρωπόμορφα ειδώλια
7.000 χρόνων,
από το Γκρέκας Αζανίας Σερβίας…

Του Γιώργου Λεκάκη


Η περιοχή Vinča (της αρχαίας Θράκης) είχε έναν ιδιαίτερα ανεπτυγμένο προϊστορικό πολιτισμό κατά την λίθινη εποχή. Μαζί με το Σέσκλο, το Διμίνι, το Δισπηλιό, κ.ά. στην αρχαία Θράκη, έναν από τους σημαντικότερους νεολιθικούς πολιτισμούς στην Ευρώπη! Οι κάτοικοι ζούσαν σε οργανωμένους οικισμούς, με ορθογώνια σπίτια, στενά δρομάκια και πλατείες. Δημιούργησαν όμορφα έργα προϊστορικής τέχνης, κυρίως πήλινα ειδώλια και εκλεκτά κεραμικά. Η εκμετάλλευση και η επεξεργασία του χαλκού στον πολιτισμό Vinča, μαζί με τα ευρήματα της Μακεδονίας και της Θράκης, είναι από τα αρχαιότερα ίχνη μεταλλουργίας στον κόσμο. Τόσο αρχαία ίχνη μεταλλουργίας, ανακαλύφθηκαν σε πολλά σημεία του πολιτισμού Vinča στην Σερβία, όπως στο Pločnik και το Belovode

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΣΕΡΒΙΑ, ΕΔΩ.

Υπάρχουν αρκετοί σημαντικοί νεολιθικοί αρχαιολογικοί χώροι αυτού του λεγομένου «πολιτισμού Vinča» στην περιοχή Smederevska Palanka, μεταξύ των οποίων οι πιο σημαντικοί είναι στο Medvednjak και το Staro selo. Και οι δύο οικισμοί ήταν μεγάλοι, για την εποχή τους: Εκτείνονταν σε 99 - 148 στρέμματα!

Το Medvednjak ευρίσκεται στο χωριό Γκρέκας (< Γκρέκατς, Grčac) της Αζανίας / Azanja - όνομα περιοχής της αρχαίας ΑρκαδίαςΕίναι γνωστό για τον μεγάλο αριθμό ανθρωπομορφικών ειδωλίων, τα περισσότερα από τα οποία βρέθηκαν μέσα σε ένα μεγάλο ορθογώνιο κτήριο! Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ήταν ένα είδος ιερού ή ναού ή κτήριο που εξυπηρετούσε το ιερό.

Δυο τέτοια κεφάλια ανθρωπόμορφων ειδώλων, από τερακότα, έργα τέχνης της νεολιθικής περιόδου, του λεγόμενου «πολιτισμού Vinča», φιλοτεχνηθέντα περίπου 5000 π.Χ. - 4500 χρόνια π.Χ., σας παρουσιάζω σήμερα. Ευρέθησαν στον νεολιθικό οικισμό, στον αρχαιολογικό χώρο Medvednjak στο Γκρέκας, κοντά στην Smederevska Palanka της κεντρικής Σερβίας.

Τα ιερά έργα τέχνης αυτά, 7.000 χρόνων, έχουν τυπικά χαρακτηριστικά της τέχνης Vinca: Επίπεδο τριγωνικό πρόσωπο, μεγάλα αμυγδαλωτά μάτια και εμφανή μύτη. Το πρόσωπο του δεύτερου ειδωλίου είναι διακοσμημένο και με γραμμικά στολίδια - τρεις παράλληλες γραμμές!

Διαστάσεις: Ύψος 7 και 4,9 εκατ.

Τα ανθρωπόμορφα αυτά ειδώλια είναι υψηλής καλλιτεχνικής και τεχνικής αξίας! Συνολικά, υπάρχουν πάνω από 1.000 ειδώλια, μερικά πλήρη, κάποια κατεστραμμένα, ενώ εκτιμάται ότι τουλάχιστον άλλα… 3.000 από αυτά, ευρίσκονται σε… προσωπικές συλλογές!!![1] Ένα από τα πιο πολύτιμα - που θεωρείται και μοναδικό - ονομάζεται «Γυναίκα στην εργασία»!

Στο Γκρέκας ευρέθησαν ακόμη όλα τα είδη όπλων και εργαλείων (από πέτρα, από οστά), αρτοποιείο, τρίποδος βωμός, κ.ά.

Στο Medvednjak κάνουν ανασκαφές αρχαιολόγοι από το Εθνικό Μουσείο του Βελιγραδίου, το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας και το Λαϊκό Μουσείο της Smederevska Palanka, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, το Μπέρκλεϋ, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το Αρχαιολογικό Μουσείο του Udine της Ιταλίας!

Και έπεται συνέχεια...

ΠΗΓΗ: Συλλογή Μουσείου στη Smederevska Palanka, ArcheoSerbia, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 27.2.2021.


ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:

[1] Βλ. επίσης Olivera Milošević "Figurine iz palanačkih nalazišta putuju u Evropu" / «Ειδώλια από την Palanka ταξειδεύουν στην Ευρώπη», εφημ. Politika Σερβίας, σελ. 14, 19.11.2017.

Ανθρωπομορφο ειδωλιο, 7.000 χρονων, Γκρεκας Σερβιας, Vinča, Βιντσα, προιστορια, λιθινη εποχη, Θρακη, οικισμος, ορθογωνιο σπιτι, δρομακι, πλατεια, προιστορικη τεχνη, πηλινο ειδωλιο, κεραμικα, χαλκος, Μακεδονια, Θρακη, μεταλλουργια, Σερβια, Πλοτσνικ, Pločnik, Μπελοβοντε, Belovode, Smederevska Palanka, Παλανκα, Medvednjak, Staro selo, Σταρο σελο, Σταροσελο, Γκρεκατς, Grčac, Αζανια, Azanja, ανθρωπομορφικο ειδωλιο, ορθογωνιο κτηριο, ιερο, ναος, τερακοτα, 5000 πΧ, 4500 πΧ, 7.000 χρονων, τριγωνικο προσωπο, τριγωνο, μεγαλα ματια, αμυγδαλωτα ματια, μυτη, γραμμικα στολιδια, γραμμη, γραμμες, συλλογη, οπλο, εργαλειο, πετρινο, οστο, αρτοποιειο, τριποδος βωμος, αρτος, ανασκαφες, Βελιγραδι, Καλιφορνια, Μπερκλευ, Χαρβαρντ, Udine, Ουντινε, αρχαιοκαπηλια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ