ΕΛΕΥΘΕΡΟΦΡΟΣΥΝΗΣ ΕΓΚΩΜΙΟΝ ή ΕΓΚΟΛΠΙΟΝ ή «ΟΞΥΤΑΤΟΝ» ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ήτοι ΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ - του Π. Ιωαννίδη

ΕΛΕΥΘΕΡΟΦΡΟΣΥΝΗΣ ΕΓΚΩΜΙΟΝ
ή ΕΓΚΟΛΠΙΟΝ
ή «ΟΞΥΤΑΤΟΝ» ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ
ήτοι ΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Του καθηγητή φιλόλογου Πέτρου Ιωαννίδηpetrion18@gmail.com

 

Έργο-κειμήλιο σκέψης και εθνικής αφύπνισης, εθνεγερτικού περιεχομένου, που εκδόθηκε στην Ιταλία το 1806 από συγγραφέα που υπογράφει «Ανονίμου του Έλληνος» (και όχι ανωνύμου) και περιλαμβάνει 266 σελίδες, Αφιερώνεται στον Ρήγα Βελεστινλή (1757-1798). Αποτελεί τον σημαντικότερο πνευματικό κρίκο που οδήγησε στη ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας και στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ για άλλη έργο ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ, ΕΔΩ.


Επειδή του "ανονίμου" εθεωρήθη ανορθογραφία,
οι ποιο πολλές επανεκδόσεις το "διόρθωσαν" σε "ανωνύμου"...
Ήταν όμως ανορθογραφία;

Μετά την αφιέρωση του συγγραφέα ακολουθεί μια σελίδα με τρεις μόνο λέξεις «ΣΤΟΧΑΣΟΥ ΚΑΙ ΑΡΚΕΙ», που λένε τα πάντα. Με τη φράση αυτή επιδιώκει ο συγγραφέας να κάνει τον αναγνώστη συνειδητό και υπεύθυνο άτομο που να αναζητεί και να κρίνει. Αυτές οι τρεις λέξεις έπρεπε να αποτελούν την προμετωπίδα όλων των σχολικών εγχειριδίων και των τριών βαθμίδων της Εκπαίδευσης .

Αλλά, δυστυχώς, η κατεύθυνση της Παιδείας μας είναι διαφορετική: «ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΣΕ, ΑΠΟΣΤΗΘΙΣΕ, ΠΑΠΑΓΑΛΙΣΕ ΚΑΙ ΑΡΚΕΙ».

Στη συνέχεια ακολουθεί μια σύσταση-υπόδειξη του συγγραφέα προς τον αναγνώστη:

« Ἀναγνῶστα! … ἀνίσως ὁμοιάζεις ἐκείνους ὁπού προφέρουσι τό νομα της λλάδος χωρίς νά ἀναστενάζωσι, νά μήν χάσης τόν καιρόν σου ματαίως εἰς τό νά ἀναγνώσεις τό πονημάτιόν μου τοῦτο. ρρωσο».

«Ένα βιβλίο που κλείνει μέσα του όλη την Ελλάδα» (Γεώργιος Βαλέτας, 1907-1989), φιλόλογος, ερευνητής της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας και ιδρυτής της έκδοσης «Νεοελληνική Βιβλιοθήκη»). Η Επιτροπή του «ΕΛΛΑΔΑ 2021» με επικεφαλής την κ. Γιάννα Αγγελοπούλου όφειλε αντί να διοργανώνει φιέστες, πανηγύρια και διαλέξεις για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του ’21, να αναλάβει μια γενναία επαναστατική πρωτοβουλία: να τυπώσει την «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ» και να τη μοιράσει δωρεάν σ’ όλους τους Έλληνες, για να μας μπολιάσει με το εθνικό εμβόλιο της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, που αποτελεί το ανεκτίμητο αγαθό για την ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ του ανθρώπου.

Παρεμπιπτόντως, ευφυής η πρόσφατη ονομάτιση της επιχείρησης του εμβολιασμού κατά της COVID-19 ως «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», αλλά ευφυεστέρα θα ήταν η ανακήρυξη του επετειακού έτους 2021 για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του ’21 ως «ΕΤΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ή ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ».

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ ΤΟ 2021 ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΕΤΟΣ – συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 – ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΗΝ “ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ” οφείλουμε να έχουμε διαβάσει την «ΚΑΝΟΝΙΚΗ», ήτοι την ΑΜΕΡΟΛΗΠΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ, χωρίς υπερβασίες και ακρότητες.

Ο αείμνηστος, σεπτός Δάσκαλός μου Σαράντος Ι. Καργάκος, 1937-2019, γράφει βιβλία … και από τον ουρανό!!![1]

Κυκλοφορήθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες, Νοέμβριο του 2020, το 104Ο βιβλίο του με τίτλο: «Η Ελληνική Ιστορική Συνέχεια και η Υπονόμευσή της. Τα σημεία των κακών μας καιρών», από τις εκδόσεις GUTENBERG, σελ.338. Μέσα σε 14 κεφάλαια ο συγγραφέας κονιορτοποιεί τους Αναβιωτές της Φαλμεραϋερικής Θεωρίας.

Αντιγράφω από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου: «Ήταν ομολογουμένως δύσκολο να υπάρχει συνεχής και σταθερή παρουσία Ελλήνων υπό συνθήκες υποταγής και δουλείας. Όμως ο Ελληνικός Κόσμος είναι μία συνεχής και δυναμική παρουσία, και συχνά υπερτερεί έναντι του «άγριου νικητή» (ferum victorem), όπως λέγει ο Οράτιος. Το ελληνικό στοιχείο κατόρθωσε να υπερνικήσει και τις ακραίες χριστιανικές αντιδράσεις και να δώσει στη χριστιανικότητα οικουμενική διαπερατότητα. Το να επιβάλλεις από τα μέσα τον πνευματικό και γλωσσικό πολιτισμό σου σ’ αυτόν που επίσημα κυριαρχεί, είναι η αψευδέστερη μαρτυρία της Ελληνικής Συνέχειας».

Αξίζει να το διαβάσετε, όσοι πιστεύετε ότι δεν έχει χαθεί κάθε ίχνος της Ελληνικότητάς μας.

Αν βέβαια επιθυμείτε να τιμήσετε το ’21 και όχι να το α-τιμάσετε!!!

 

ΥΓΙΑΙΝΕΤΕ, ΕΡΡΩΣΘΕ, ΕΥΔΑΙΜΟΝΕΙΤΕ,

ΑΛΛΑ ΠΡΟ ΠΑΝΤΟΣ ΜΕΛΕΤΑΤΕ, ΙΝΑ ΕΥ ΠΡΑΤΤΕΤΕ!!!

«ΜΕΛΕΤΗ ΤΟ ΠΑΝ» (Περίανδρος ο Κορίνθιος, 668-584).

 

ΠΗΓΗ: εφημ. «ΕΒΔΟΜΗ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ», 23.12.2020, από την στήλη του «ΕΤΥΜΟΛΟΓΩ ΑΡΑ ΥΠΑΡΧΩ - ἄπιτε». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 24.12.2020.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:

[1] Ήταν χειρόγραφά του που μερίμν της οικογενείας του εξέδωσε ο εκδοτικός οίκος GUTENBERGΘυμίζουμε πως έχει συγγράψει επίσης το τρίτομο έργο «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821», που αποτελεί την πλέον αξιόπιστη πηγή των ιστορικών γεγονότων.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΦΡΟΣΥΝΗ, ΕΓΚΩΜΙΟΝ, ΕΓΚΟΛΠΙΟΝ ΟΞΥΤΑΤΟΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ, ΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, Ιωαννιδης, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, εθνικη αφυπνιση, εθνεγερσια, Ιταλια, 1806, Ανονιμου του Ελληνος, ανωνυμου του Ελληνος, Ρηγας Βελεστινλης, Ρηγας Φεραιος, Φιλικη Εταιρεια, Ελληνικη Επανασταση 1821, Ανονιμος, ανωνυμος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ