Ανθρωπόμορφο γλυπτό έργο τέχνης 400.000 χρόνων!

Ανθρωπόμορφο γλυπτό έργο τέχνης
400.000 χρόνων!

Του Γιώργου Λεκάκη


Ονομάσθηκε «Αφροδίτη του Ταν-Ταν»

Είναι ένα τεχνούργημα που βρέθηκε στην  γη των Ατλάντων, το Μαρόκο




Το αντικείμενο από χαλαζίτη, μήκους 6 εκατοστών.

Χρονολογείται μεταξύ 300.000 και 500.000 χρόνων!

Απεικονίζει ανθρώπινη μορφή, απροσδιορίστου φύλου και χωρίς πρόσωπο.

Ανακαλύφθηκε το 1999, κατά τη διάρκεια μιας αρχαιολογικής έρευνας από τον Lutz Fiedler, αρχαιολόγο από την Έσση της Γερμανίας, στη βόρεια όχθη του ποταμού Ντραα / Draa, περίπου 10 χλμ. στα βορειοανατολικά της μαροκινής πόλης Ταν-Ταν.

 

Σύμφωνα με τον ερευνητή, αλλά και άλλους, όπως π.χ. τον Robert Bednarik, το αντικείμενο είχε δημιουργηθεί αρχικώς από φυσικές γεωλογικές διεργασίες, που του έδωσαν ένα ανθρώπινο σχήμα, το οποίο αναγνωρίστηκε από τους πρώτους εκείνους ανθρώπους της περιοχής. Αλλά, παρατηρήθηκε μια «λιπαρή ουσία» στην επιφάνεια της πέτρας, που περιέχει σίδηρο και μαγγάνιο, τα οποία μπορεί να είναι απομεινάρια από κόκκινες χρωστικές ώχρες, που σημαίνει ότι χρησιμοποιήθηκαν από τον μακρινό εκείνον πρωτάνθρωπο, για να τονιστεί περαιτέρω η ανθρώπινη μορφή!!!

 

Αυτή και η σύγχρονη της «Αφροδίτη του Berekhat Ram» έχουν θεωρηθεί ως οι πρώτες γλυπτές πέτρινες αναπαραστάσεις της ανθρώπινης μορφής. – ΔΙΑΒΑΣΤΕ: το πρώτο ανθρώπινο γλυπτό του κόσμου (αλλά από ξύλο) ευρέθη στην Μακεδονία και είναι 700.000 χρόνων.

 

Τέλος, άλλοι κριτικοί, ιδίως ο καθηγητής Stanley Ambrose του Πανεπιστημίου του Ιλινόις Urbana-Champaign, υποστηρίζουν ότι το σχήμα είναι αποτέλεσμα φυσικών καιρικών συνθηκών και διάβρωσης που δημιουργούν συμπτωματικά ένα αντικείμενο που μοιάζει με άνθρωπο.

 

ΠΗΓΗPaul Rincon "Oldest sculpture found in Morocco", BBC Science, 23 Μαΐου, 2003. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 25.5.2003.

 

Ανθρωπομορφο γλυπτο εργο τεχνης, 400.000 χρονων, Αφροδιτη του Ταν Ταν, τεχνουργημα, Μαροκο, Ατλαντες, Αφροδιτη του ΤανΤαν, Αφροδιτη Ταν Ταν, Αφροδιτη ΤανΤαν, χαλαζιτης, 300.000 χρονια, 500.000 χρονια, ανθρωπινη μορφη, φυλο, χωρις προσωπο, απροσωπο, 1999, αρχαιολογικη ερευνα, Lutz Fiedler, Φιντλερ, αρχαιολογος, Εσση Γερμανιας, ποταμος Ντραα, Draa, Ταν Ταν, Robert Bednarik, ανθρωπινο σχημα, λιπαρη ουσια, πετρα, σιδηρο, μαγγανιο, κοκκινη χρωστικη ουσια, ωχρα, κοκκινο, κοκκινη ωχρα, πρωτανθρωπος, Αφροδιτη του Μπερεκατ Ραμ, Berekhat Ram, πρωτα γλυτπα, Μακεδονια, Stanley Ambrose
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ