Πλούσιοι οι έχοντες λίθιο και κοβάλτιο

Πλούσιοι οι έχοντες
λίθιο και κοβάλτιο

Του Γιώργου Λεκάκη


Η ανάπτυξη της «πράσινης ενέργειας» έχει οδηγήσει στην αύξηση της ζήτησης για σπάνια μέταλλα, όπως το λίθιο και το κοβάλτιο.

Στο μέλλον πλούσιες χώρες θα είναι αυτές που έχουν στο υπέδαφός τους μεγάλες ποσότητες αυτών των μετάλλων.

Γήινο λίθιο (από την ελληνική λέξη λίθος) έχουν η Βολιβία, η Χιλή, η Αργεντινή, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Νεβάδα, η Αυστραλία, η Κίνα, το Αφγανιστάν, η Πορτογαλία, η Ζιμπάμπουε, το Μάλι… - αλλά και ιαματικά ύδατα, στην Ελλάδα λ.χ. της Λίμνης Βουλιαγμένης, των Θερμών Λήμνου, Λουτρακίου, Αιδηψού, κ.ά. – βλ. βιβλίο Γ. Λεκάκη «Οι 755 έως τώρα γνωστές ιαματικές πηγές της Ελλάδος».

Γήινο κοβάλτιο (το οποίο δεν απαντάται ελεύθερο στη φύση) έχει η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Ζάμπια, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Σαξωνία, η Ουγγαρία, η Αλσατία, η Νέα Καληδονία, ο Καναδάς, το Πουέρτο Ρίκο, ο Καύκασος, η Αρκτική Ρωσία, το Ομάν, η Παπούα Νέα Γουινέα…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τα ΟΡΥΚΤΑ, ΕΔΩ.


Νέα κράτη θα δημιουργηθούν,

παλιά κράτη θα διαιρεθούν,

άλλα θα διαλυθούν,

άλλα θα ισχυροποιηθούν και

κέντρα βάρους θα μετατοπισθούν…

Νέες λείες για τα κοράκια…

Θα ξυπνήσουν αποικιοκρατικές ορέξεις και μνήμες…

Ο κόσμος ξανά σε απανθρωπιά και δεσμά…

ΠΗΓΗ: εφημ. ΚΟΝΤΡΑ NEWS, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 4.2.2021.

Λίγο μετά, στις 1.10.2021 ανακοινώθηκε ότι το Μεξικό ανακηρύσσει το λίθιο ως «στρατηγικό ορυκτό» και δεσμεύει την εξόρυξή του - ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ.

Πλουσιοι, λιθιο, κοβαλτιο, πλουτος, λιθιον, πρασινη ενεργεια, σπανια μεταλλα, υπεδαφος, μεταλλο, γηινο λιθιο, λιθος, Βολιβια, Χιλη, Αργεντινη, Βραζιλια, Καναδας, Νεβαδα, Αυστραλια, Κινα, Αφγανισταν, Πορτογαλια, Ζιμπαμπουε, Μαλι, ιαματικα υδατα, Ελλαδα, Λιμνη Βουλιαγμενης, Θερμα Λημνου, Λουτρακι, Αιδηψος, Βουλιαγμενη, Λημνος, ιαματικες πηγες, γηινο κοβαλτιο, Κονγκο, Ζαμπια, Νορβηγια, Σουηδια, Φινλανδια, Σαξωνια, Ουγγαρια, Αλσατια, Νεα Καληδονια, Καναδας, Πουερτο Ρικο, Καυκασος, Μεξικο, Αρκτικη Ρωσια, Ομαν, Παπουα Νεα Γουινεα, Πορτο Ρικο, κρατη, αποικιοκρατια

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ