Του Γιώργου Λεκάκη
Ερευνητές με επί κεφαλής τον Davide
Tanasi του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα ανέλυσαν υπολείμματα και ίχνη
πρωτεϊνών, που βρέθηκαν σε κεραμική από 2500 π.Χ. έως 700 π.Χ. στο Il-Qlejgha
tal-Bahrija, έναν προϊστορικό χώρο στην βόρεια Μάλτα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΜΑΛΤΑ, ΕΔΩ.
Η μελέτη δείχνει ότι οι
κάτοικοι του Il-Qlejgha tal-Bahrija κατανάλωναν ένα χυλό από αγελαδινό γάλα και
δημητριακά, όπως σιτάρι και κριθάρι.
Τα αγγεία, που μοιάζουν με
ψάθινο καλάθι με ενδιάμεσα κενά, πιστεύεται ότι έχουν χρησιμοποιηθεί για να φτιάξουν
ένα τυρί παρόμοιο με την ricotta, εξήγησε ο κ. Tanasi.
Δεν βρέθηκαν άλλα στοιχεία για την επεξεργασία προϊόντων βοοειδών ή γάλακτος στον χώρο, πρόσθεσε.
ΠΗΓΗ: Jessica Arena «Pottery reveals culinary habits of ancient Maltese / The Maltese of il-Qlejgħatal-Baħrija had a culture of bovine farming», Times της Μάλτας, 21 Φεβρουαρίου 2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 22.2.2021.
ΣΧΟΛΙΑ
ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook