Τυρί τύπου ricotta έφτιαχναν κι έτρωγαν στην Μάλτα, πριν 4.500 χρόνια…

Τυρί τύπου ricotta
έφτιαχναν κι έτρωγαν στην Μάλτα,
πριν 4.500 χρόνια…

Του Γιώργου Λεκάκη


Ερευνητές με επί κεφαλής τον Davide Tanasi του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα ανέλυσαν υπολείμματα και ίχνη πρωτεϊνών, που βρέθηκαν σε κεραμική από 2500 π.Χ. έως 700 π.Χ. στο Il-Qlejgha tal-Bahrija, έναν προϊστορικό χώρο στην βόρεια Μάλτα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΜΑΛΤΑ, ΕΔΩ.

Η μελέτη δείχνει ότι οι κάτοικοι του Il-Qlejgha tal-Bahrija κατανάλωναν ένα χυλό από αγελαδινό γάλα και δημητριακά, όπως σιτάρι και κριθάρι.

Ίχνη σπόρων βρέθηκαν επίσης σε μεγάλα δοχεία αποθήκευσης, παρόμοια με αυτά που βρέθηκαν στην Σικελία. Αυτά τα δημητριακά μπορεί να έχουν συλλεχθεί και να αποθηκευτεί για μεταγενέστερη διανομή, από έναν αρχηγό της κοινότητος, εδήλωσε ο κ. Tanasi. Το γάλα εντοπίστηκε επίσης σε θραύσματα κεραμικής που προηγουμένως πιστευόταν ότι είχαν χρησιμοποιηθεί για καύση θυμιάματος.

Τα αγγεία, που μοιάζουν με ψάθινο καλάθι με ενδιάμεσα κενά, πιστεύεται ότι έχουν χρησιμοποιηθεί για να φτιάξουν ένα τυρί παρόμοιο με την ricotta, εξήγησε ο κ. Tanasi.

Δεν βρέθηκαν άλλα στοιχεία για την επεξεργασία προϊόντων βοοειδών ή γάλακτος στον χώρο, πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: Jessica Arena «Pottery reveals culinary habits of ancient Maltese / The Maltese of il-Qlejgħatal-Baħrija had a culture of bovine farming», Times της Μάλτας, 21 Φεβρουαρίου 2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 22.2.2021.

Χυλος, αγελαδινο γαλα, δημητριακα, τυρι ρικοττα, ρικοτα, ricotta, Μαλτα, 4.500 χρονια πριν, πρωτεινη, κεραμικη, 2500 πΧ, 700 πΧ, Il-Qlejgha tal-Bahrija, Μπαριγια, σπορος, δοχειο αποθηκη, Σικελια, κεραμικα, θυμιαμα, αγγεια, ψαθινο καλαθι, βοοειδη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ