Το βασιλικό επιτραπέζιο παιγνίδι, με τα 20 τετράγωνα, που πριν 4.500 χρόνια, παιζόταν από την Κρήτη και την Κύπρο, έως την Μεσοποταμία!

Το βασιλικό επιτραπέζιο παιγνίδι,
με τα 20 τετράγωνα,
που πριν 4.500 χρόνια,
παιζόταν από την Κρήτη
και την Κύπρο,
έως την Μεσοποταμία!

Οι ερευνητές συχνά δυσκολεύονται να καθορίσουν τους κανόνες των παιχνιδιών, που παίζονταν πριν από χιλιετίες. Όμως, χάρη σε ένα απλό δισκίο, με σφηνοειδή γραφή, που μεταφράστηκε από τον έφορο του Βρετανικού Μουσείου, Irving Finkel, κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1980, έχουμε τώρα ένα λεπτομερές σύνολο οδηγιών για το λεγόμενο «Βασιλικό Παιχνίδι της Ur» ή αλλιώς το «Είκοσι Τετράγωνα»

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ, ΕΔΩ.

Η (επαν)ανακάλυψη αυτού του περίπου 4.500 χρόνων παιχνιδιού, χρονολογείται από την ανασκαφή του
sir Leonard Woolley, στην αρχαία μεσοποταμιακή πόλη του Βασιλικού Κοιμητηρίου της Ουρ / Ur, μεταξύ του 1922 και του 1934.


......................................

ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:

Η Ουρ Μεσοποταμίας είναι μια πόλη με έντονη κρητική επιρροή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΟΥΡ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑΣ, ΕΔΩ.

                                          ..............................................

 

Αυτό το επιτραπέζιο, που τώρα υπάρχει (!!!) στο Βρετανικό Μουσείο, είναι δομημένο ομοίως με τους πίνακες του Senet, με τρεις σειρές τετραγώνων τοποθετημένες παράλληλα. Το Βασιλικό Παιχνίδι της Ur, ωστόσο, χρησιμοποιεί 20 τετράγωνα αντί για 30.

 

Για να κερδίσουν, οι παίκτες έπρεπε να φτάσουν πριν τον αντίπαλό τους στο αντίθετο άκρο του παιχνιδιού, κουνώντας τα κομμάτια / πιόνια, σύμφωνα με τα ζάρια. Τα τετράγωνα με επένδυση από ροζέττες ήταν τα «τυχερά», αποτρέποντας τα πιόνια από το να «πιαστούν» / συλληφθούν ή δίνοντας στους παίκτες μια επί πλέον σειρά.


Αν και το Βασιλικό Παιχνίδι της Ur αντλεί το όνομά του από την μητρόπολη της Μεσοποταμίας, όπου πρωτοανακαλύφθηκε, ο Finkel σημειώνει ότι από τότε οι αρχαιολόγοι έχουν βρει περισσότερα από 100 δείγματα του παιχνιδιού, σε Ιράκ, Ιράν, Ισραήλ, Συρία, Ιορδανία, Αίγυπτο, Τουρκία, Κύπρο και Κρήτη.

Οι μεταγενέστερες εκδόσεις του επιτραπέζιου έχουν μια ελαφρώς διαφορετική διάταξη, ανταλλάσσοντας το δεξί κομμάτι και την «γέφυρα» με μία γραμμή 8 τετραγώνων. Αυτή η μορφή, πιο γνωστή ως Twenty Squares (Είκοσι Τετράγωνα), ήταν δημοφιλής στην αρχαία Αίγυπτο, όπου τα «κουτιά Senet» είχαν συχνάκις πίνακες 20 τετραγώνων στην πίσω πλευρά.

 

ΠΗΓΗ: Ancient Wonders of Archaeology, Art History & Architecture, 25.2.2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 26.2.2021.


βασιλικο επιτραπεζιο παιγνιδι, βασιλικο επιτραπεζιο παιχνιδι, 20 τετραγωνα, 4.500 χρονια, Κρητη, Μεσοποταμια, παιχνιδι, δισκιο, σφηνοειδης γραφη, μεταφραση, Βρετανικο Μουσειο, Irving Finkel, Ιρβινγκ Φινκελ, 1980, Βασιλικο Παιχνιδι της Ur, Βασιλικο Παιγνιδι της Ur, Εικοσι Τετραγωνα, Βασιλικο Παιχνιδι της Ουρ, Βασιλικο Παιγνιδι της Ουρ, 4.500 χρινων, παιγνιδι, ανασκαφη του sir Leonard Woolley, Γουλλει, Γουλει, μεσοποταμια, Βασιλικο Κοιμητηριο, 1922, 1934, επιτραπεζια, πινακας του Senet, τετραγωνο, 30 τετραγωνα, παικτης, πιονι, ζαρια, ζαρι, ροζεττα, ροζετα, τυχερα παιχνιδια, πιονια, Ιρακ, Ιραν, Ισραηλ, Συρια, Ιορδανια, Αιγυπτος, Τουρκια, Κυπρος, Κρητη, Twenty Squares, κουτι Senet
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ