Η Σκοτία επιστρέφει κλεμμένο γλυπτό του Μπενίν στην Νιγηρία – Οι Βρετανοί στρατιώτες άρπαξαν χιλιάδες γλυπτά KAI από το Μπενίν - Εκλάπη με «εξαιρετικά ανήθικο» τρόπο λέει το Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν – Μήπως το Πανεπιστήμιο έχει κάτι να πει και για τον Έλγιν;

Η Σκοτία επιστρέφει
κλεμμένο γλυπτό του Μπενίν
στην Νιγηρία
Οι Βρετανοί στρατιώτες άρπαξαν χιλιάδες γλυπτά
και από το Μπενίν
Εκλάπη με «εξαιρετικά ανήθικο» τρόπο
λέει το Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν
Μήπως το Πανεπιστήμιο έχει κάτι να πει
και για τον Έλγιν;

Του Γιώργου Λεκάκη


Το Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν αναφέρει ότι θα επιστρέψει ένα μπρούτζινο γλυπτό του Μπενίν στην Νιγηρία μέσα σε λίγες εβδομάδες, ένα από τα πρώτα δημόσια ιδρύματα που πράττουν κάτι τέτοιο, εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, αφότου η Βρετανία λεηλάτησε τα γλυπτά και τα δημοπράτησε σε μουσεία της Δύσης και συλλέκτες. - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΜΠΕΝΙΝ, ΕΔΩ.

Το Πανεπιστήμιο της Σκοτίας δήλωσε ότι το γλυπτό ενός ομπά, ή ηγεμόνα, του Βασιλείου του Μπενίν, είχε αφήσει την Νιγηρία με «εξαιρετικά ανήθικο» τρόπο, με αποτέλεσμα να φτάσει στις αρχές το 2019 για να διαπραγματευτεί την επιστροφή του. - αλήθεια, υπάρχει και... ηθικός τρόπος κλοπής; Για δε, τον συμπατριώτη τους, κλέφτη Τόμας Μπρους, 7ο κόμι του Έλγιν, έχει να πει κάτι το εν λόγω Πανεπιστήμιο;


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΣΚΟΤΙΑ, ΕΔΩ.

Η πίεση έχει αυξηθεί για να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους τα γλυπτά από το Μπενίν και άλλα αντικείμενα που πήραν οι άποικοι. Ο Neil Curtis, επί κεφαλής μουσείων και ειδικών συλλογών του Αμπερντίν, δήλωσε ότι το γλυπτό, που αγοράστηκε το 1957, είχε “αρπαχθεί λαθραία” πριν από 124 χρόνια από Βρετανούς στρατιώτες. «Έγινε σαφές ότι έπρεπε να κάνουμε κάτι», είπε.

Οι Βρετανοί στρατιώτες άρπαξαν χιλιάδες γλυπτά από το Βασίλειο του Μπενίν, που στη συνέχεια χωρίστηκε από τη βρετανοκρατούμενη Νιγηρία το 1897. - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΝΙΓΗΡΙΑ, ΕΔΩ.

Το Πανεπιστήμιο το χαρακτήρισε ως «ένα από τα πιο διαβόητα παραδείγματα λεηλασίας πολιτιστικών θησαυρών που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή αποικιακή επέκταση του 19ου αιώνα. Δεν θα ήταν σωστό να διατηρούμε ένα στοιχείο τόσο μεγάλης πολιτιστικής σημασίας που αποκτήθηκε κάτω από τέτοιες κατακριτέες συνθήκες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου George Boyne.

Ο υπουργός Πληροφοριών και Πολιτισμού της Νιγηρίας, Λάι Μοχάμεντ, χαρακτήρισε την κίνηση «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» και παρότρυνε άλλους κατόχους των νιγηριακών αρχαιοτήτων «να την μιμηθούν».

Ο καθηγητής Abba Isa Tijani, γενικός διευθυντής της Εθνικής Επιτροπής για τα Μουσεία και τα Μνημεία της Νιγηρίας, δήλωσε ότι η σημασία της εμφάνισης του γλυπτού στη Νιγηρία, για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 120 χρόνια, είναι τεράστια. «Είναι μέρος της ταυτότητάς μας, μέρος της κληρονομιάς μας… το οποίο μας έχει αφαιρεθεί εδώ και πολλά χρόνια», είπε ο Tijani.

Το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο κατέχει εκατοντάδες γλυπτά, μαζί με πολλά άλλα μουσεία δημιούργησαν μια Ομάδα Διαλόγου για να συζητήσουν την επιστροφή τους στο Μπενίν. Οι συζητήσεις συνεχίζονται.

 

ΠΗΓΗ: “UK university toreturn looted Benin Bronze to Nigeria - Britain’s soldiers seized thousands ofmetal castings and sculptures from the Kingdom of Benin, then separate fromBritish-ruled Nigeria, in 1897”, Aljazeera, 25.3.2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 26.3.2021.


Σκοτια, κλεμμενο γλυπτο, Μπενιν, Νιγηρια, Βρετανοι στρατιωτες, γλυπτα, κλοπη, ανηθικο, Πανεπιστημιο Αμπερντιν, Ελγιν, μπρουτζινο γλυπτο, Βρετανια λεηλασια, δημοπρασια, μουσεια, συλλεκτες, ομπα, ηγεμονας, Βασιλειο του Μπενιν, 2019, επιστροφη, αποικοι, 1957, αρπαγη, λαθραια, 1897, λεηλασια πολιτιστικων θησαυρων, ευρωπαιοι αποικιοκρατες, αποικιοκρατια, 19ος αιωνας, πολιτιστικη κληρονομια, πολιτιστικη ταυτοτητα, Βρετανικο Μουσειο, δημοπρασια, αρχαιοκαπηλια, δημοπρασιες, αρχαιοκαπηλιες, επαναπατρισμος

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ