ΠΡΟΒΑ ΤΖΕΝΕΡΑΛΕ: ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ την «Αφροδίτη της Ρόδου» και τον Απόλλωνα-Ήλιο, χαρακτηρισμένα «αμετακίνητα», σε ιδιωτικό Μουσείο! Εμβληματικά εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρόδου! Αντιδρούν οι αρχαιολόγοι

ΠΡΟΒΑ ΤΖΕΝΕΡΑΛΕ:
ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ την «Αφροδίτη της Ρόδου»
και τον Απόλλωνα-Ήλιο,
χαρακτηρισμένα «αμετακίνητα»,
σε ιδιωτικό Μουσείο!

Εμβληματικά εκθέματα
του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρόδου!

Αντιδρούν οι αρχαιολόγοι

Σχετικά με την πρόθεση δανεισμού δύο εμβληματικών εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρόδου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης:

Ανακοίνωση του Τοπικού Παραρτήματος Δωδεκανήσου για τον δανεισμό δύο τουλάχιστον εμβληματικών εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρόδου, του μαρμάρινου αγαλματίδιου της λουόμενης Αφροδίτης, γνωστού ως «Αφροδίτης της Ρόδου» και της μαρμάρινης κεφαλής Απόλλωνα – Ήλιου, στο ιδιωτικό Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Ως ΣΕΑ καλούμε τα μέλη του αρμόδιου Κεντρικού Συμβουλίου να μη συναινέσουν στον δανεισμό αυτών των αρχαιοτήτων, που πρέπει να χαρακτηριστούν "αμετακίνητα".

Το Τοπικό Παράρτημα Δωδεκανήσου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, αφουγκραζόμενο τις ανησυχίες της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών του, εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στον προτεινόμενο δανεισμό, ανάμεσα σε άλλα, των δύο πλέον εμβληματικών εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρόδου, της «λουόμενης Αφροδίτης» και της μαρμάρινης κεφαλής του Απόλλωνα –Ήλιου, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου.


Για ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ και ΒΙΝΤΕΟ με ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ, ΚΑΤΑ του ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ των ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ, ΕΔΩ.

 

Μετά από αλλεπάλληλες «διαβουλεύσεις», το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ζήτησε για τετράμηνο δανεισμό 15 από τα σημαντικότερα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρόδου. Ο προτεινόμενος  δανεισμός πρόκειται να καλύψει τις ανάγκες της έκθεσης με θέμα «Κάλλος», που θα διοργανωθεί στην Αθήνα και τα εγκαίνια της οποίας είχαν  αρχικά προγραμματιστεί  για το Μάιο του 2021, πριν μετατεθούν για το  Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς.

 

Οι Αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου διαφωνούμε με τον διαφαινόμενο δανεισμό δύο τουλάχιστον εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρόδου, του μαρμάρινου αγαλματίδιου της λουόμενης Αφροδίτης, γνωστού ως «Αφροδίτης της Ρόδου» και της μαρμάρινης κεφαλής Απόλλωνα – Ήλιου. Θεωρούμε ότι τα δύο αυτά γλυπτά, που συγκροτούν τη βάση του ιστορικού πυρήνα του Μουσείου, αποτελούν εμβληματικά έργα, κορωνίδα των εκθεμάτων του. Τα εξέχοντα αυτά δείγματα της αρχαίας Ελληνικής Πλαστικής είναι μοναδικά και αναντικατάστατα και αποτελούν το επίκεντρο ειδικών ξεναγήσεων λόγω της σημασίας τους για το Μουσείο και τον τόπο. Για τον λόγο αυτό είχαν περιληφθεί στον κατάλογο των «αμετακίνητων», δηλαδή των έργων που δεν δύνανται να δανειστούν,  ο οποίος, μετά την κατάρτισή του το 2009, ποτέ δεν έλαβε την τελική έγκριση με ευθύνη της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας.

 

Σύμφωνα με το άρθρο 25, παρ. 1 της αρχαιολογικής νομοθεσίας (Ν.3028/2002), ο δανεισμός δημοσιευμένων κινητών μνημείων, που ανήκουν στο Δημόσιο και βρίσκονται στην κατοχή του, σε μουσεία ή εκπαιδευτικούς οργανισμούς, επιτρέπεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις για εκθεσιακούς ή παιδαγωγικούς σκοπούς, υπό τον όρο όμως της αμοιβαιότητας. Στην πρόταση δανεισμού δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη τήρησης του παραπάνω όρου, καθιστώντας τον δανεισμό μια μονόδρομη μετακίνηση αρχαιοτήτων από την ακριτική περιφέρεια προς την πρωτεύουσα, προκειμένου να εμπλουτίσει τις βιτρίνες ακόμη μιας περιοδικής έκθεσης ενός ιδρύματος Ιδιωτικού Δικαίου.

 

Σε μια εποχή που ο χαρακτήρας του Δημόσιου Μουσείου βάλλεται, με απώτερο σκοπό η πολιτιστική κληρονομιά να εξυπηρετεί αποκλειστικά οικονομικά συμφέροντα, ο δανεισμός των δύο παραπάνω εκθεμάτων στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης αποτελεί ενέργεια η οποία μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους. Έχουμε την πεποίθηση ότι η δικιά μας αντίθεση απηχεί και την άποψη της Ροδιακής κοινωνίας.

 

  Η  πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος Σταματία Μαρκέτου

  Η γραμματέας του τοπικού παραρτήματος Αγγελική Κατσιώτη

  Το μέλος του τοπικού παραρτήματος Νίκος Χριστοδουλίδης

 

ΠΗΓΗ: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ, ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΡΟΔΟΥ,

ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 24.3.2021.


λουομενη Αφροδιτη Ροδου, Απολλων Ηλιος, αμετακινητα εκθεματα, ιδιωτικο Μουσειο, εμβληματικα εκθεματα, Αρχαιολογικο Μουσειο Ροδου, αμοιβαιοτητα, υπουργειο Πολιτισμου, Μουσειο Κυκλαδικης Τεχνης, Ροδος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ